onsdag 11. februar 2009

Pulsvottpoesi

I tillegg til å lese norske blogger, leser jeg også en hel del danske og svenske. I Sør-Sverige og Danmark roper de på vår – med snøklokker i knopp og frokost på verandaen.

Vår??
Vinteren har jo nettopp begynt! Her ligger snøklokkene – om de har overlevd – under én meter snø, og verandaen forsvant bak en diger fonn som veltet ned fra taket. Verandadøren får vi ikke opp, og det er tolv kuldegrader. I dag gikk jeg tur i skogen med snø til midt på låret. Snø som knirker under vinterstøvler har en helt spesiell lyd, som ikke kan forklares. Snø som glitrer som tusen diamanter mot lav vintersol, med hvite, snøtunge graner omkring, kan ikke foreviges med et amatørkamera. Kulda som biter i nesa - det må oppleves – og nytes!

Hva passer vel bedre på en ualminnelig vakker og kald vinterdag som denne, enn pulsvottpoesi av Hans Børli?Pulsvotter

Hun strikket pulsvotter til meg
av grått, tretråders ullgarn.
Pulsvotter -
et godt gammeldags vinterplagg
årene ligger grunt under huden
på innsiden av magre håndledd; blodet
kjølnes og strømmer kaldt
tilbake til hjertet. Derfor
strikket hun pulsvotter til meg

tjuge år etter at
hun skrev det siste kjærlighetsbrevet.


Mine pulsvarmere er ikke av grått tretråders, men av håndmalt, Tynn Alpakka fra Du Store Alpakka. Jeg synes fargen er så fin, fargeskiftene så sobre og forsiktige. De er ikke strikket, men hakket (på svensk: krokning), med hakkenål 3,25. Jeg lærte hakking som barn, glemte det, og lærte det på nytt igjen i høst – på kurs hos Du Store Alpakka. Såååå morsomt!


Strukturen på disse er annerledes enn ved vanlig hakking – ved å maske opp på en litt annen måte enn vanlig, får man en strikkeeffekt – som altså ligner på strikking, men gir en mye tykkere og stødigere tekstil. Jeg hakket på gefühlen uten oppskrift. Kanten rundt er heklet med samme garn, perlemorsknapper fra knappesalg, og til slutt brodert med Røros Tweed Spælsau Broderigarn. Et veldig morsomt prosjekt - som tok masse tid… Men noen ganger er det fint å pusle og pirke litt også. Disse er myyyyke og gode og varme, og lindrer slitne håndledd som har hakket for mye.

Og skulle noen sitte på denne boka, ”Hakking, nytt liv for gammelt håndarbeid” av Solvor Hofsli, (Aschehoug 1995 – utsolgt fra forlaget), og vet med seg selv at de aldri kommer til å hakke en maske, er jeg VELDIG INTERESSERT!!!

13 kommentarer:

 1. Men jösses vilka fina pulsvärmare! Du visar oss det ena fantastiska efter det andra här ju! :-)

  SvarSlett
 2. Så flotte! Jeg er imponert over hvor lekre votter og vanter du lager. Det ene nydelige paret etter den andre. Og nå MÅ jeg se litt nærmere å hakking. Det ser så flott ut.

  SvarSlett
 3. Ja, det blir mest småting på meg - større ting som gensere o.l. blir visst aldri ferdige....

  Og hakking er veldig gøy - kan anbefales! Skulle veldig gjerne hatt den boken jeg viste bilde av - jeg har lånt den på biblioteket fem ganger på rad, og det kan jo ikke fortsette sånn.

  SvarSlett
 4. Flotte og spesielle pulsvarmere du har strikket :) Vet ikke hvilket tre bestefar har brukt til nålen..

  SvarSlett
 5. De var nydelige!
  Jeg har aldri lært å hakke, men jeg har en hakkenål (hvis det er det det heter) etter min svigermor. Hun hakket et stort pledd til oss, godt og varmt og flott. Kanskje jeg skulle prøve å finne ut av hvordan man gjør det? Det går vel ann å finne noe om det på nettet et eller annet sted.
  Det var så flott med knapper og broderi på pulsvantene dine.

  SvarSlett
 6. Wow, for noen flotte pulsvanter!! Skikkelig flott brodering og søte knapper:-) Herlig poesi også da! Artig at du også har fått deg blogg:-)

  SvarSlett
 7. Så fine pulsvarmere! Jeg har aldrig set denne variant af hakning, har selv blot hakket på den "almindelige" måde. Tak for fine billeder og inspiration :-)

  SvarSlett
 8. Takk for kommentarer, folkens, veldig hyggelig!

  Juni: Det er bare å søke på hakking/krokning på nettet, så finner du flere fine forklaringer og oppskrifter. Det er veldig enkelt - kan du hekle, kan du hakke! Jeg kjøpte hakkenål i bambus på www.staketshantverk.com, de kommer i alle tykkelser. Men norske bøker er det dårlig med - de jeg har sett på biblioteket er utsolgt fra forlaget.

  Lena: Broderingen er kun vanlige løkkesting - sydd på frihånd. Hadde så lyst til å prøve broderi på strikk - men de ble på hakking i stedet da.

  Birthe P: Det kalles for "strikkeeffekt" - og ligner veldig på strikking, men blir omtrent dobbelt så tykt, så det er fint til tynne garn. Stakk bare hakkenålen inn på en annen måte enn vanlig, men jeg husker ikke helt hvordan... Leste om det i boken på bildet.

  SvarSlett
 9. Sier som alle andre her, jeg, for noen fine og originale pulsvarmere! Fine farger, og likevel friskt. Godt jobba :)
  Og - nå begynner jeg å abonnere på bloggen din. På tide ;)

  SvarSlett
 10. Måtte stikke hodet innom etter å ha sett deg hos Ruth. Angrer ikke på det :)
  De pulsvantene med pels var virkelig flotte, kjempefin ide å bruke gamle pelsremser på. Mange har gammel arvegods liggende som man ikke riktig vet hva man skal gjøre med.
  Morsomt at gamle teknikker finner dagens lys igjen.

  SvarSlett
 11. Og der hadde hun fixet det med kommentarfeltet, ja. Flink pike! Atsjooo...jeg er helt sausa, og orker vel egentlig bare å sitte foran PC`n eller å strikke......Men datteren har bursdag i dag, og helgen går til feiring. Skjønner igrunnen ikke hvordan jeg skal orke det, pluss jobbe i morra.....
  Flotte pulser du har hakka! Det var temaet på strikkecafeen vår, pluss Gimping, og denne VIDEOEN har vi, sammen med et hefte. jeg skal låne den med hjem, så jeg også får det til.
  Ønsker deg en riktig god helg!!

  SvarSlett
 12. Takk for besøket!
  Bloggen fungerer som planlagt: Jeg har et berg med UFO-er - nå må jeg skjerpe meg og gjøre ting ferdig så jeg har noe å blogge om!

  Jeg hadde ingen gamle pelsrester, så jeg kjøpte juksepels i den lokale sybutikken. Den butikken er et skattekammer - jeg finner alltid mye morsomt dilldall der, så snart burde jeg få rabatt der syns jeg!

  Sylvia - jeg er visst et teknisk geni, som fikk til det med kommentarfeltet. God bedring til deg og alle andre syke!!!

  SvarSlett
 13. Hei Anne på landet :)

  Kjempeflotte pulsvarmere. Krysser fingrene for at du vinner denne uken :)

  Fin blogg du har. Takk for at jeg fikk ta en titt :)

  Hilsen Anne Mette
  http://www.annesgarn.no

  SvarSlett