søndag 8. februar 2009

Genser til Vintage KAL-en

Husker du denne?! På 80-tallet hadde ”alle” en Per Spook-genser. Genseren tegnet Spook for Den Norske Husflidsforenings 90-års jubileum i 1981. Den ble straks utrolig populær – like fin til en skitur i marka som til pent. Originalen var sort og gul, synes jeg å huske, men trauste nordmenn valgte helst farger som grått og hvitt, sort og hvitt eller mørkeblått og hvitt. Men alle varianter forekom, husker jeg.

Jeg hadde helt glemt Spook-genseren, jeg, helt til Aftenposten skrev om den i fredagsavisen, i en artikkel om våre største designere. Per Spook var selvfølgelig på topp. Jeg hadde aldri noen Spook-genser jeg, men NÅ er kanskje tiden inne? Jeg ønsker meg en i sort og hvitt!

Det er 28 år siden genseren så dagens lys – det betyr at den kan få være med i Vintage-knitalongen. Tanken slo meg, at på den tiden var dette en genser som ”hvem som helst” kunne strikke. Og hvemsomhelst strikket av hjertens lyst, ofte til hele familien. Ikke minst var det en typisk babygave på den tiden, supersøt i rosa og hvit eller lys blå og hvit. NÅ, derimot, vil kanskje mange kvie seg for å gå løs på den, og si at det er et avansert mønster?

Uansett, det sto i avisen at Husfliden fortsatt har oppskriften. Jeg tror jeg løper og kjøper! Sort og hvitt…

3 kommentarer:

 1. Vad roligt! Den nådde nog aldrig till sverige den där tröjan. Vi hade väl våra pippi långstrump-tröjor då gissar jag....

  /j

  SvarSlett
 2. Da jeg så bildet av genseren i Aftenposten, så var det første jeg tenkte at det er en genser som har tålt tidens tann. Det er mange gensere fra 80-tallet som ikke har gjort det. Jeg gleder meg til å se din :-)

  SvarSlett
 3. Ja, bortsett fra de tradisjonelle koftene, er det ikke mange gensere fra fortiden som har festet seg i hukommelsen - de eneste jeg kommer på i farten er Spookgenseren, Mariusgenseren og OL-genseren fra 94.

  SvarSlett