fredag 20. februar 2009

Orange på en fredag

Orange er forfriskende. Fargen hadde sin storhetstid på 70-tallet, da var det ikke uvanlig at folk malte hele kjøkkenet knall orange fra topp til tå. Hvermannsen hadde brede, orange striper på den brune salongen, og storblomstete orange gardiner - som vi nå kjøper på loppemarked og henrykt kaller Retro. Etter denne overdosen forsvant orange fra vår hverdag i mange år, naturlig nok. Men i det nye årtusen har fargen heldigvis kommet til heder og verdighet igjen - nå i litt mindre doser. Noe har vi da lært. Tenk, på mitt tenåringsrom på 70-tallet hadde jeg rødorange vegger og orange sofa og gardiner - ytterst smakløst... I dag ville vil ingen ved sine fulle fem drømt om noe sånt - tenåringen har vel nok annet å slite med, så gi tenåringen lyseblå vegger i stedet!

Jeg er en blek og gusten nordmann, og orange er derfor utelukket fra min garderobe. Men for noen år siden fikk jeg et akutt behov for orange energi, og da jeg tømte veska mi på jakt etter fotoobjekter, dukket disse lystige fargeklattene opp som representanter fra den perioden i mitt liv. Jeg blir i godt humør, jeg!Fra venstre: Ipod og ørepropper i hjemmelagde, orange etuier, heklet av meg og merkbart skitne etter noen år på veien. Orange, godt brukt kortholder fra Ark, orange sminkepung med broderier fra Sally Ann, Filofax i orange lær og pennal i orange plast, begge fra Ark. Foran mobiltelefon med orange detaljer fra Nokia, god gammel årgang. Med en slik energibombe i veska må jo dagen bli god!


På helsefronten er det tid for C-vitaminer, folkens! Helsa mi er ikke all verden å skryte av, men jeg er i hvert fall sjelden forkjøla! Riktig nok er jeg litt rusten i dag, men det hører til unntakene. Kan det skyldes daglige inntak av orange? Jeg liker å tro det, selv om det ikke er vitenskapelig bevist. Men godt er det jo!For de hageinteresserte er det vel på tide å minne om å få frøene i jorda? For et par-tre år siden sådde jeg tomater for første gang. Sommeren var lang og varm, og den knøttlille hagen min bugnet av tomater til langt ut i oktober. Jeg bor forblåst i høyden i sone 5, uten veksthus, så dette sorterer under Naturens Underverker - og det var gøy så lenge det varte! I fjor glemte jeg hele våronna, og måtte kjøpe tomatplanter i stedet. Sommeren var kort og kald, og dette var vel omtrent hele tomatavlingen det året. Men orange var det - og vakkert!

7 kommentarer:

 1. Artig innlegg....
  Huskar soverommet til Mamma og Pappa ~ Oransje og brunt med det som i dag vert kalla retromønster;9)
  Ha ein fin fin fredag!!

  SvarSlett
 2. Flotte bilder du har tatt! Kan noen få overdose av orange?? Ikke jeg tror jeg, det er bare en så herlig farge. Man blir så glad av den. Mitt rom var i brunt med orange dør- og vinduskarmer + orange puter og stash... Men fargen egner seg best på sommerbrun hud ja hehe. Ha en fin helg!

  SvarSlett
 3. Morsomt innlegg, jeg husker med gru sofan til mamma og pappa, for ikke å snakke om mormor og morfars stoler *skremt*

  SvarSlett
 4. Jeg følte nå at jeg bare MÅ kjøpe oransje garn og strikke noe - et eller annet - kanskje en Thermis til :D

  SvarSlett
 5. Åh, ja! Vi hadde en herlig oransje og brun (??) sofa når jeg var liten! Den var virkelig vakker, syns jeg da, og gråt i dagevis når den ble solgt!! Hadde helt glemt den nå jeg! Hehe!

  SvarSlett
 6. Hjemme hos oss var det oransje kjøkkeninnredning og korkbrunt gulv og så videre! I say no more. Men enig med du - det er en energifyllt farge. Og jeg har lyst på en oransje skinnveske som et statementplagg som de sier så på godt norsk hehe
  ps.vi hadde grønn brun og offwhite salong i min barndom. Yepp det glade 70 tall :)

  SvarSlett
 7. For et herlig bilde av veskeinnholdet! ;) Me like!

  SvarSlett