Men altså - hva skjedde med Santa Lucia? Hvorfor feirer vi denne dagen?
Da jeg var liten, på 60-tallet, feiret vi ikke Luciadagen her. Først da jeg gikk på ungdomskolen, hørte jeg om Lucia. Det var ingen Luciatog i barnehagene da jeg var barn - det var faktisk ingen barnehager heller, så det var kanskje ikke så rart... Vi vokste jo opp hjemme hos mor - helt Luciafritt.
Her har vi et maleri av den hellige Lucia, eller Santa Lucia, malt av Francesco del Cossa i 1473. Lucia levde i 283-304, og ble altså bare 21 år.
Lucia ble født på Sicilia. Det er mange legender om henne, for det er jo ikke godt å vite hva som egentlig skjedde, den gang for lenge siden. Det som er sikkert, er at hun led martyrdøden. Legendene forteller at hun ba til Gud om at moren, som var dødssyk, skulle bli frisk. Og det ble hun. Da ga Lucia pengene som hun hadde fått av moren til å gifte seg for til byens fattige. Stattholderen likte kristendommen dårlig, og da Lucia fortalte historien om moren som var blitt frisk til alle som ville høre, beordret han henne drept. Det måtte flere forsøk til før hun døde - først ble hun forsøkt brent, men ilden rørte henne ikke.
Etter sin død ble hun erklært som helgen. Hun ble også skytshelgen for de blinde, siden hun fikk stukket ut øynene. Santa Lucias martyrdød ble i den katolske kirkes kalender markert på hennes dødsdag 13. desember.
Da kristendommen kom til Norden, ble dagen markert på primstaven, ofte kalt Lussimesse. Elementer fra katolsk tro blandet seg med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. I den julianske kalenderen var 13. desember den lengste natta i året, og dermed oppstod tradisjonen om Lussi langnatt, om åsgårdsreia av tusser og troll og underjordiske som for fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk. Godt de ikke har vært innom her...
På Skansen i Stockholm tok man opp Luciafeiringen i 1893. Det første Luciatoget ble arrangert i 1927. Fra Sverige har skikken etter hvert spredd seg til resten av Skandinavia, men i mindre omfang.
Men hvorfor i all verden spiser vi lussekatter på denne dag? Lucia og lussekatter - har de noe med hverandre å gjøre???
Jada, jeg har bakt lussekatter. Mange. De ble litt rare i år, men smaker fortreffelig.
Navnet lussekatt har vi lånt fra svensk. Fra gammelt av har de vært kalt dyvelskatt, eller djevelkatt. Skikken med lussekatter skal visstnok ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i en katts skikkelse, ga de slemme barna juling, mens en kristusskikkelse i form av et barn delte ut boller til alle de snille. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med lysende gult safrankrydder.
Så vet vi det. Håper du får en finfin Luciadag!
Kilde til all denne viten: Wikipedia
Hjarteleg takk for opplysande (!) ord om Lucia! Eg har ikkje bakt lussekattar i dag, men fekk veldig lyst på dine .... Har lagt ei lenke til teksten din på mitt vesle Lucia-innlegg i dag.
SvarSlettGod førjulstid!
Takk for litt allmennkunnskap i anledning dagen! Ha en fin Luciadag.
SvarSlettSpennende lesning, dette visste jeg ikke! Det viktigste med lussekatter er smaker, hehe ;)
SvarSlettKos deg i helga!
Jammen var de fæle i tidligere tider også. Skrekk og gru. Tenk å stikke ut øynene på ei ung jente?? Nei, vi får holde oss til søte kjærlighetsromaner og ikke krim. Selv om jeg elsker å lese krim.....
SvarSlettSå fint at du skrev om dette! Jeg visste ikke noe om hvorfor lussekattene er gule! Nå vet jeg! I 20 år har jeg bakt lussekatter på Luciadagen, fordi min sønn er født den 13.12. Mine bli ikke så vakre som dine, men de smaker også aldeles nydelig. Og det er jo det viktigste! Ønsker deg god helg!
SvarSlett