onsdag 18. desember 2013

Juleposten skal frem...
Kjære Garnnissen,

Jeg har vært ganske snill i år, og tillater meg derfor å komme med et par ønsker, nå som det nærmer seg jul.

For det første - kan vi ikke få Rauma Istra tilbake? Vær så snill? Det forsvant fra markedet for et par års tid siden, og har siden vært dypt savnet. Jeg vet ikke hvorfor Rauma sluttet å produsere det. På Ravelry-siden står det at det er interchangeable med Rauma 3-tråders strikkegarn - men mens 3-tråders er stivt og stikkete, var Istra mykt og godt. Det får ikke hjelpe at 3-tråders kommer i mange flere fantastiske farger, jeg ønsker meg likevel Istraen tilbake!

For det andre - hvorfor kan vi ikke få Sandnes Triplex tilbake? Jeg vet ikke når det forsvant, men det må ha vært en gang mellom 1980-tallet og 2000, sånn omtrent. Det er dypt savnet - så savnet at det er tilløp til voldsscener på loppemarkeder for å få tak i det, når det en sjelden gang dukker opp. For den yngre garde, som ikke kan huske Triplexen, kan jeg fortelle at det var et kabelspunnet garn, like tykt omtrent som Peer Gynt og Smart, men mye, mye bedre å strikke med. Og så ble det så pent og jevnt. Så kjære Garnnissen, det er vel ikke for meget å be om?

Forøvrig ønsker jeg meg ikke mer enn at alle kommer helskinnet hemmat til jul, en bok eller to og fred og fryd på jorderik. Det siste har jeg ønsket meg i mange år nå, men det ser dessverre dårlig ut.

Ærbødigst,
Annepålandet

17 kommentarer:

 1. God morgen, jeg synes det var veldig fine ønsker!
  Jeg tar sjansen på å kategorisere meg selv i den yngre garde, men jeg har vært så heldig å arve litt triplex av min bestemor!
  Det voktes som en dyrebar skatt!

  Ha en god førjuls dag! Under en uke igjen! :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så heldig du var! Litt artig å ha litt av gammelt og godt garn!

   Slett
 2. Det med Triplex var jammen en ide! Det er ikke få gensere og kofter jeg har strikka av det garnet. Det holdt seg like fint i bruk, og det varte og det varte.....
  Rauma Istra kan jeg ikke huske, men stoler på deg og sender ønske, jeg også.

  Ha en fin førjulsdag! Her blir det grønnsåpe og vaskebøtta.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Og her blir det julegaveinnpakking i dag, det tar sin tid det også :-)

   Slett
 3. Triplex, ja - det har jeg hørt gjetord om men aldri klappet på selv, det var nok før jeg begynte strikkekarrieren. Man blir jo så nysgjerrig, så jeg lurer meg på om jeg ikke må ta en tur i boden til mamma og se om det ikke er noe Triplex å finne blant alt garnet der, hun strikket mye på 70- og 80-tallet. Kanskje det skjuler seg en skatt i garnkassene, blant alt åttitallsfluffegarnet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvis det skjuler seg en skatt der, må du bare rafse den til deg og passe godt på den :-) I mine gamle garnkasser var det dessverre bare akryl fra 80-tallet...
   Det er forresten ikke noe spesielt å klappe på, det var mer solid enn mykt. Et godt bruksgarn, vil jeg si.

   Slett
 4. Takk for en fin blogg som jeg gjerne leser! Kan vi ikke ønske å få tilbake Sandnes sitt Perlekrepp-garn også? Som en tynn variant til Triplex, tenker jeg. Det er dypt savnet....
  God jul til deg!
  Hilsen Torill

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo! Jeg glemte jo Perlekreppen! Jeg lærte faktisk å hekle med Perlekrepp. Det var et flott garn. God jul til deg og!

   Slett
 5. Her må jeg henge meg på å si meg helt enig. Hvordan kan man få produsentene til å lage det man liker?

  Triplex og Perlekrepp har vært en favoritt og de nøstene jeg har igjen, har jeg nesten ikke råd til å bruke. De genserne jeg har strikket i Triplex holder seg like fine i både form og farge. Det er dessuten veldig godt og strikke med. Peer Gynt har vært det motsatte og er ikke et alternativ for meg.

  Istra har jeg dessverre ikke erfaring med.
  Men jeg vil gjerne legge til ett garn til på denne listen. Svale fra Dale i bomull, silke og viskose.
  Ha en riktig god jul.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Svale hadde jeg jo tenkt å skrive opp - men det glemte jeg i farten. Svale liker jeg også veldig godt - har faktisk en del nøster på lager fortsatt :-) Hvorfor i all verden sluttet de å lage det??

   Slett
 6. Det ordner seg alltid for snille jenter, og jeg krysser fingrene for at noen oppfyller ønskene dine. Vil tro de leser den flotte bloggen din! ☺
  Jeg benytter anledningen til å ønske deg gode og fredelige juledager, og et godt nytt produksjonsår! Er jo så spent på alle genserne og jakkene du gjerne vil strikke...☺
  ♥Anne♥

  SvarSlett
 7. FNs statistik säger i alla fall att det är att antalet demokratier ökar, att fler överlever det första levnadsåret, att fler kvinnor föder 2 eller färre barn ( istället för 8-9 för att säkra sin egen framtid) ,
  att fler barn går i skola m.m.. Så jag ser envist positivt på framtiden och tror ( även om det går trögt ibland) att det blir bättre i världen. Och i det perspektivet kanske vissa garnönskningar kan te sig som I-landsproblem. Håller ändå med om att det kliar i fingrarna om de inte får något att göra! Jag brukar berätta för mina elever att jag tror att man blir snäll av att sticka.

  SvarSlett
 8. Så koselig ønskeliste :-) Håper Garnnissen kan hjelpe deg med noen av ønskene dine ;-)

  SvarSlett
 9. Håper nissen ser ønskene dine! Triplex var et flott garn, kunne tenkt meg å strikke av det igjen ja!

  SvarSlett
 10. Jeg er med og signerer juleønskene dine. Gode garn må vi ha. Men dessverre tror jeg at veldig mange kjøper billig-garn, og dermed må produsentene konsentrere seg om et smalere utvalg. Hadde vi bare klart å omvende flere til å bruke skikkelig kvalitet.....
  Vi kan legge ønskelisten inn hos garnnissen, det var en god ide :)

  SvarSlett
 11. Hei Anne
  Da vil jeg gjerne forsvare garnleverandørene litt, siden jeg jobber i en butikk som selger garn.
  Det har jo noe med etterspørselen å gjøre.
  Det kommer hele tiden nytt garn, og da må noe gå ut. Den beste erstatningen for Rauma Istra, er MITU. Den erstatter nemlig 3-tråds strikkegarn. MITU er blitt en favoritt hos meg.
  Hos DSA har det siste året fjernet noen av garntypene, som Bla Misti.
  Det har noe med bruksområder og popularitet å gjøre. Jeg tenkte de siste årene å kutte Misti, siden det mest ble etterspurt i vinterhalvåret, kun til votter eller luer. Men samtidig forlangte kundene at jeg hadde alle fargene inne. Det tar plass, og det er store summer som ligger i hyllene resten av året.
  Sånn er det altså. Så må vi heller være glade for at et kommer stadig nye typer garn, som er litt bedre enn noen av de gamle. Men tar de vekk Finull ! Da vil jeg protestere!!!!!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skjønner jo dette med tilbud og etterspørsel - er jo økonom, vettu!
   Og det kan sikkert gjelde for Istra, for det kom litt i skyggen av 3-tråders strikkegarnet. Men at Triplex forsvant, og Hjertekrepp, som solgte som bare det og som alle strikkere elsket, det er både synd og litt rart. Tror faktisk det hadde noe med spinnemåten å gjøre. Det var jo kabelspunnet (eller hva det nå heter), og jeg mener å ha hørt at de ikke fikk produsert det mer, enten fordi maskinen gikk ut på dato eller at det ble for dyrt, husker ikke helt???
   Men det er jo lov å ønske :-)

   Slett