torsdag 5. desember 2013

Oppussing uten lys...

Jeg vokste opp på 60-tallet, da teak var supermoderne i de tusen hjem. Møblene var ofte små og lette og nette, helt annerledes enn tidligere tiders litt tyngre design. Dette var noe helt nytt - ikke rart at det slo an.

Vi hadde ikke teakmøbler hjemme hos oss, men vi hadde mange småtterier - serveringsbrett i teak, smørebrikker i teak, en liten bolle i teak, nøtteknekkere med teakskaft, et lite stativ med fruktkniver i teak, lysestaker i teak, salt- og pepperbøsse i teak... Og så videre. Ja, sånn var det på 60-tallet. Teak var fortsatt stuerent, og pussing med teakolje hørte hørte husmoderens hverdag til.


Jeg var et barn som la merke til alt. Jeg husker alle disse småtteriene i detalj, det er gode minner.
Nylig fikk jeg noen lysestaker av mor og far, de lå innerst i skapet og hadde ligget der lenge. Fine, lave lysestaker - sånne som ikke ødelegger utsikten over spisebordet. Jeg husker dem godt. De har små hull, og vi brukte sånne høye, tynne lys i dem - det var elegant og litt høytidelig, vi brukte dem ikke til hverdags.


Nå bar de preg av at de hadde ligget lenge i skapet, så da var det bare å brette opp husmorermene og ta frem pussesakene. Jeg er ingen pussedame - det blir ikke pusset så mye her hos meg, så de hadde godt av å få luftet seg litt.


Både teaken og messingen hadde godt av å få pusset seg litt. Her er jeg halvferdig - den til venstre er ferdig oppusset.


Og vips, gode som nye! Teakbordet de står på, fant jeg i en bruktbutikk for en slikk og ingenting for noen år siden. Det er et utmerket, lite sidebord på tre ben., akkurat passe til avisen, lesebrillene og mobilen. Og to små, nette lysestaker.

Men her slutter idyllen. For jeg har jo ingen lys å sette i stakene!!? I de gode gamle dager fikk man kjøpt noe som het "blomsterlys". Det var lys som var like tynne som juletrelys, men like høye som vanlige lys, sånn 25 cm omtrent, og smalnet elegant oppover. De kom i 2-pack, husker jeg, og hadde veldig lett for å brekke. De ble ofte brukt i blomsterdekorasjoner - det var vel derfor de het "blomsterlys", tenker jeg (grei logikk). Men nå fins de ikke mer - jeg har vært innom utallige blomsterbutikker, interiørbutikker og velassorterte matbutikker - men null blomsterlys å se. Husker du disse? Har du sett noe sånt i det siste? Hjelp!

Nei, jeg får nok brenne litt på kalenderlyset mitt i stedet. Ingen jul uten kalenderlys! Én strek pr dag - så kommer ikke jula så brått på kjerringa. Ha en lysende fin dag!

23 kommentarer:

 1. Hei ,jeg kjøpte for ett årstid siden noen tilsvarende som du etterlyser på en butikkjede som heter Pentik Hilsen Hilde

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg sjekket, og fant ut at de var på Glasmagasinet i Oslo. Må stikke innom der neste gang jeg er i Oslo. Takk skal du ha!

   Slett
 2. De tynde lys husker jeg også fra min barndom, og de findes skam endnu - i Danmark kalder vi dem vist kærtelys eller måske dekolys som hos idesign.dk - spørgsmålet er så bare om de kan tåle en postforsendelse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det da. Jeg husker fra jeg var liten at disse lysene hadde veldig lett for å knekke. Det var veldig spennene å plukke på dem - og vips, så hadde de brekt. Og det var jo ikke så populært, husker jeg... Det spørs vel om de tåler å sendes i posten.

   Slett
 3. Rart det der hvordan en gjenstand eller lukt kan få frem masse minner. Teak er vel ikke akkurat noe man tenker på hver dag, men minnene ligger lagret. Vi etablerte hjemmet vårt i 60-årene, så en del løsøre var i teak.Jeg har fortsatt et lite bord i bruk, ett av tre "sette-bord". Bordplaten ble lakket etterhvert, da kunne jeg legge bort pussefillen.:)
  Blomsterlys har jeg ikke sett i handelen på flere år. Jeg har tinn lysestaker som skulle hatt blomsterlys i seg for å skinne. Jeg minnest at de måtte stå på det mest skyggefulle stedet i rommet. Hvis en liten solstråle berørte lyset, så "bukket" det under. Lykke til med jakten.
  Koselig å kunne være i det nostalgiske hjørne innimellom.
  Ha en fin dag. Håper dere slipper unna storm og uvær.
  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ja det hadde jeg helt glemt - at de bøyde seg med en gang om de sto i sola. Ut fra et barne-forsknings-synspunkt var jo det veldig interessant. Vi gikk ikke i barnehage og hadde ikke så mye underholdning i hverdagen, så vi underholdt oss selv. Blant annet med å gruble over hva som skjer med tynne stearinlys når du setter dem i vinduskarmen. Utrolig hvor mye rart man husker fra barndommen, når man begynner å tenke etter. Et lite stikkord bare...

   Jeg husker godt de settebordene. Farmor hadde det, og de var så FINE! Jeg har vært på utkikk etter sånne i bruktbutikker i årevis, uten hell.

   Det er skikkelig møkkavær her i dag. Dere som er vant til skikkelig uvær, syns sikkert dette er småtterier, men for oss som har vokst opp i innlandet, er det altså hva jeg kaller kraftig vind og ruskevær. Det blåser fra alle kanter, og regnet spruter ned.
   Fint - da slipper jeg å pusse vinduer, i hvert fall :-)

   Slett
 4. Har du prøvd Colseth lys som har to butikker i Oslo? http://www.colsethlys.no/

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, men jeg tror det må være løsningen. Eller lys-ningen, i dette tilfellet :-)
   Takk skal du ha!

   Slett
 5. Hei

  Mener bestemt at jeg har sett sånne tynne lys et sted, skal holde utkikk jeg;-) Sier fra hvis jeg finner.

  Solveig

  SvarSlett
 6. Dette innlegget ble for meg et glimt tilbake til barndommen.
  Jeg kjente igjen lysestakene med en gang. Det rare er at jeg hadde glemt at vi hadde disse helt til jeg så innlegget ditt. Våre lysestaker har dessverre forsvunnet i løpet av årene. Noe som er synd, for de er utrolig fine.
  Krysser fingrene for at du finner lys som passer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje man kan finne noen i en gjenbruksbutikk? Tipper det er rift om sånne nå, som teak er så populært. Har sett mye på gjenbruks'en som jeg husker fra barndommen, men ikke alt er like fint... ;-)

   Slett
 7. Jeg har noen tynne, hvite lys. Tror de ble kjøpt hos Colseth Lys på Grünerløkka før jul i fjor.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg tenkte jeg skulle gå innom der, neste gang jeg er på Grünerløkka. Det er den eneste lysbutikken jeg vet om. Får krysse fingrene for at de har det i år også :-)

   Slett
 8. Kanskje det finnes en løsning for en overgang av noe slag? En overgang mellom blomsterlys og dagens høye lys, slik at du kan bruke disse fine lysestakene? Kanskje er det noe man må lage selv, men det hadde jo vært lurt! :) Utrolig hva gamleminner gjør med oss, og hvor lite som egentlig skal til før de skinner. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg koser meg med gamle minner - jeg er veldig nostalgisk av meg :-)

   Jeg har fått tak i noen håndstøpte juletrelys, som er litt lenger enn vanlige juletrelys. Det er jo fint, men jeg skulle gjerne hatt The Real Thing!

   Slett
 9. Det höres ut som et utmerket tillfelle til å begynne med lysestöping ;) Så flotte lysestaker må jo ha lys!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var jo en god idé! Men jeg kvier meg litt for lysstøping i heimen - det blir lett litt sølete...

   Slett
 10. Hei, så flotte de ble med litt pussing! Jeg er på leting etter en god teakolje og ser at du bruker Pledge. Hvor kjøper du den? Er så heldig og har overtatt Skaugum bestikket i teak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så heldig du er som har Skaugum-bestikket i teak! Det står høyt opp på ønskelisten min.

   Pledge kjøpte jeg i en matbutikk, Meny, såvidt jeg husker. Den er litt fet (det heter jo teakOLJE) men er lett å arbeide inn og trekker seg fort inn.

   Slett
 11. Så flotte de ble! Jeg og er slik som husker mange detaljer fra barndommen. Veldig kjekt å få slike ting som vekker gamle minner ;)
  Ang lys, er det slike du mener?
  http://www.keiserensnye.no/products/kertelys-194cm

  Ha en fin dag videre med lysjakt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. De er jo høye og slanke i hvert fall, men ikke helt lik blomsterlys.

   Slett
 12. Jeg ser du har fått mange gode forslag til steder, i tillegg kan det hende at Lysstøperiet på Folkemuseet har?
  Vi hadde heller ikke mye teak, men settbordene etter mormor står på loftet og jeg vet jeg burde tatt de med hit og brukt de…men inntil videre har det blitt med tanken.

  SvarSlett