fredag 27. januar 2012

Don't cry for me Argentina...

Dattera har kommet helskinnet frem til Argentina, vi skypet i natt.
I Buenos Aires var det 28 grader, her hjemme var det minus ti. Dattera satt på takterrassen i gul sommerkjole, hjemme i stua satt mor og hutret med ullgenser og ullskjerf på.

Musikik som matcher:


Da Dattera skulle dra til Argentina, måtte vi ta en liten forelesning om Eva Peron. I min grønneste ungdom, da jeg gikk på videregående, dro vi på klassetur til London, der vi så musikalen Evita. Det gjorde sterkt inntrykk på en enkel jente fra landet. Siden dro vi på flere Londonturer og så  flere store musikaler, men dette var den første, og den jeg husker best. Etterpå kjøpte jeg albumet - på vinyl. Det er historisk sus over det hele.

Eva Peron var en fattig bondedatter, født i 1919, som dro til Buenos Aires for å bli filmstjerne. Hun drev det aldri lenger enn til å bli en b-skuespiller - derimot ble hun gift med general Juan Peron, som var 24 år eldre. Da Peron ble utnevnt til president i 1946, fikk Eva en overveldende mottakelse blant folket, som så på henne som en helgen. I sin kamp for de fattige ble hun landets mektigste og mest populære kvinne, med tilnavnet Evita ("lille Eva"). Hun døde av kreft i 1952, bare 33 år gammel.

Etter sin død ble hun balsamert etter alle kunstens regler. Peron ble styrtet i et militærkupp i 1955. Han levde i eksil i Spania, frem til han på nytt vant valget i 1973. Han styrte Argentina i ett år før han døde.

Etter kuppet i 1955 gikk det rykter om at kuppmakerne hadde kastet Evita på sjøen, mens hun faktisk ble sendt til Italia og gravlagt på en kirkegård i Milano. I 1971 ble hun gravd opp igjen og sendt til Spania, der Peron levde i eksil. Etter diverse klabb og babb ble Evita sendt tilbake til Argentina og lå en stund begravet ved siden av Juan Peron, før hun til slutt endte opp på den kjente Recoleta-kirkegården i Buenos Aires. Der ligger hun den dag i dag, i et stålhvelv fem meter nede i jorden, med en tyverialarm direkte tilknyttet politiets hovedkvarter. Sånn er det altså å være populær helgen - en turbulent tilværelse både før og etter døden.


I 1976 laget Andrew Lloyd Weber (musikk) og Tim Rice (tekst) en musikal om Evita, som handler om Eva Perons liv fra hun var 17 og frem til hennes død. Musicalen ble satt opp i Londons West End i 1978 og på Broadway, New York, året etter, begge steder med stor suksess. I 1996 ble musikalen filmet, med Madonna i hovedrollen. Det er gitt ut utallige innspillinger fra Evita. "Don't cry for me Argentina" gikk til topps på de britiske hitlistene i 1976.

Og i 1980 satt Annepålandet, 19 år, med stjerner i øynene på Prince Edward Theatre i London og lyttet henført til en 30 år yngre utgave av Elaine Paige, som stod på balkongen, dressed up for the night - i hvit aftenkjole og med Evitas karakteristiske blonde hårsveis, og sang "Don't cry for me Argentina" så man frøs på ryggen. Dette er den mest kjente scenen fra musikalen, der Eva taler til folket fra presidentpalassets balkong etter valgseieren i 1946.

Men åssen gikk det egentlig med Argentina - etter Evita? Jo, i dag Argentina en demokratisk republikk, med kvinnelig president - Cristina Fernandez de Kirchner. Det er verdens åttende største land, med 41 millioner innbyggere og spansk som offisielt språk. Hovedstad er Buenos Aires, med tre millioner innbyggere (2009) - hvorav én av dem er Dattera.

(Kilde til all denne kunnskap: Wikipedia)


Så vet vi dét. Ha en flott og fin helg!

18 kommentarer:

 1. Interressant info. Jeg er så gammel at jeg har fått med meg det meste av historien.Har allikevel aldri sett musikalen. Musikken er vakker. Lati Amerika har alltid fasinert meg og har alltid ønsket å reise dit, men det har aldri blitt noe av, desværre.Inka kulturen er veldig spennendeog det samme er all "handcraft" fra Peru og Bolivia og alle de andre landene der for den saks skyld. De har mange flotte farger der . Lykke til med datteren der borte , hun har vel fått de formaninger som trengs. !!

  SvarSlett
 2. Kjekk lesing :o)
  Ønsker om en god helg til deg..

  SvarSlett
 3. Det høres grusomt ut, det der med barn som reiser langt bort for å studere.. Om mine finner på sånt, føles det forhåpentligvis bedre når de er blitt litt eldre..

  God helg, Anne!

  SvarSlett
 4. Jeg har aldri sett musikalen, men er "gammel nok" til å kjenne til den høyst fascinerende historien. Skjønt den siste delen visste jeg ikke om. Takk for interessant "artikkel"!!!

  SvarSlett
 5. Så interessant lesing. Du er flink å skrive. Du ga meg lyst til å se musikalen. Ha ei fortreffelig helg.

  SvarSlett
 6. Datteren i Buenos Aires! Wow! Skjønner at du blir litt shaky av det, det er ekstremt langt vekk!

  Selv var jeg i Argentina i fjor - bla. annet i Buenos Aires - feiret jul i Mendoza - vindistriktet. Har aldri spist så mye deilig biff i hele mitt liv! Argentinerene kan sin biff!

  Det var faktisk en opplevelse å se Casa Rosada @ night, for i tillegg til at det er rosa, så er det opplyst av rosa lys om kvelden også, veldig stemningsskapende.

  Tips datteren din om å ta båt (Bouqebus) fra BA til Colonia i Uruguay hvis hun trenger litt "fri" fra Buenos Arires. Det kan man lett føle at man trenger, for BA er enorm, masse folk og trafikk. Båtturen tar 1 1/2 time med hurtigbåt, eller 3 timer med treg båt. Jeg bodde på Posada del Angel som er et lite pensjonat bare 5 minutters gange fra båthavnen. God frokost, fine rom og et lite basseng i haven. Man kan gå til alt i byen, perfekt sted å slappe av. Colonia er kjempesøt og som navnet tilsier bygget i kolonistil.

  SvarSlett
 7. Takk for tips, Ally! Skal formidle det videre! Har jo fått litt lyst til å ta en tur dit selv også, etter ha sett og lest om byen og landet.

  SvarSlett
 8. Myteomspunnet dame, denne Eva Peron;)..men nydelig sang!
  Så artig med intervjuet du forteller om under her, må kjøpe ALLERS, veldig ok blad det;)
  Nyt søndagen videre, klemmings fra mæ;)

  SvarSlett
 9. Så spennende med datteren i Argentina og skype er tingen....i vår ungdom var Argentina et land laaaaaaaangt borte, men nå er verden blitt så liten. Min eldste datter hadde fri et semester fra NHH i Bergen og dro på loffen til Cuba, syd- og mellom Amerika. Nyttig erfaring å ta med seg videre.

  SvarSlett
 10. Fantastisk indlæg Anne :-)

  SvarSlett
 11. Skype er tingen når ungene finner på å dra laaaangt hjemmefra - og det gjør de. Vår eldste skal dra til Uruguay snart - jeg gruer, selv om jeg vet at hun klarer seg fint.
  Noe annet - er det denne uka du er med i Allers?

  SvarSlett
 12. ...så koselig at du deltar på min lille solgavetrekning!
  Jeg har kjøpt Allers denne uken...jeg venter spent til kvelden kommer med å lese om deg.
  ...ha en fortsatt god kveld.

  SvarSlett
 13. Gratulerer med kjempefin artikkel i Allers, Anne!!

  SvarSlett
 14. Takket være Allers fant jeg denne koselige bloggen! Jeg elsker strikking, så jeg blir garantert en fast leser hos deg etter dette :-)

  SvarSlett
 15. Lisbeth - ja det er denne uka. Faste abonnenter har visst fått bladet allerede. Det legges visst ut for salg i butikkene på tirsdag. Jeg har ikke sett bladet selv enda - Allers skulle sendt meg et eks, men det har de visst glemt. Så da får jeg vente til i morgen.

  SvarSlett
 16. Jag besökte Evita Perons grav på Recoleta-kyrkogården 1991! Hoppas din dotter får en fin vistelse i Argentina - vad ska hon göra där?

  SvarSlett
 17. Teresa - hun skal studere Corporate Social Responsibilities. Det er bare for ett semester.

  SvarSlett