tirsdag 19. mai 2009

Sommerstriper…

Baktus-skjerfet er ferdig, og ble akkurat sånn som jeg hadde tenkt. Baktus med striper så jeg første gang hos Mustaa villaa, deretter så jeg mange fine varianter på Ravelry. Mønsteret fant jeg her, jeg brukte Strikkelises versjon. Stort enklere kan man ikke lage et stripete skjerf.Garn: Svale fra Dalegarn, i rødt og offwhite. 50% bomull, 40% viscose, 10% silke. Det finnes i mange andre fine farger også.
Pinner: 3 ½
Modifikasjoner: Jeg fulgte i hovedtrekk mønsteret, men gjorde noen endringer pga stripene. I stedet for å øke i begynnelsen av raden, økte jeg på slutten av raden.

Slik gjorde jeg det: Jeg lot fargeskiftene foregå øverst på skjerfet, altså langs den rette kanten som kommer opp mot halsen. Økningene/fellingene foregikk nederst på skjerfet, altså ved den kanten der ”spissen” kommer (naturlig nok). Jeg økte/felte på de røde stripene, det ble minst synlig.

Slik lagde jeg kantene: Jeg tok første maske på hver rad løst av, på helt vanlig måte (finnes det mer enn én måte?), som i vanlig rettstrikking. I stedet for å øke én maske innenfor kanten, har jeg to masker utenfor økningen. Det blir jevnere, syns jeg. Det er smak og behag, selvfølgelig, og avhenger også litt av hvordan man strikker. Hos meg blir det penest på den måten.

Rettstrikking/rillestrikk har en tendens til å bli slaskete, og for at skjerfet skulle holde fasongen bedre og ikke strekke seg ut i det uendelige, strammet jeg begge trådene nokså godt når jeg byttet farge, men også i den andre enden. Nå er kantene faste og fine, vi får håpe det holder i bruk.Jeg valgte disse fargene fordi de passer til alt jeg har. Jeg går mest i jeans – passer perfekt. Til den nye brune jakka som jeg har strikket (mangler bare knapper og en lett press før den kommer på bloggen) – passer perfekt. Om sommeren går jeg ofte i hvit lin eller bomull – passer perfekt. Eller lyseblå lin – passer perfekt. Som nordmenn flest har jeg en del marineblått i skapet – passer perfekt. Og til den grå genseren som jeg har strikket (mangler bare et bånd før den kommer på bloggen) og alle de andre grå klærne mine, jeg er jo en grå mus – passer perfekt.

Jeg har nesten bare godt å si om garnet. Det har klare, vakre farger og er litt blankt, men ikke for blankt. Det er fint å strikke med, men som med bomullsgarn flest, har tråden en tendens til å splitte seg. Man må følge med hele tiden så ikke tråden deler seg – noe som passer dårlig for meg som pleier å lese eller se på TV mens jeg strikker. Det gikk ikke her – her var det bare å følge med.

Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Dette var en fantastisk god idé av Mustaa villaa. Rart ingen har tenkt på det før. Ikke umulig at jeg strikker et til, i ull til vinterbruk, og litt større. I koksgrått og hvitt, kanskje. Men først – rødt og hvitt til sommerbruk!

13 kommentarer:

 1. Sikken et skønt tørklæde - og i de danske rød/hvide farver :-) Sådan et burde jeg jo også ha`:-)

  SvarSlett
 2. Lige som Irene tænkte jeg straks på de danske rød/hvide farver og jeg burde straks gå i gang med et baktus tørklæde :-)
  Utroligt smukt tørklæde du har strikket!

  SvarSlett
 3. Sommerlig og fint!

  I forhold til det du skriver i kommentaren hos meg så tror jeg det er kjempelurt å være innstilt på at prosjektene kommer til å ta tid. Da blir man ikke lei og mister motet selv om man ikke blir så fort ferdig. Og så kan man tillate seg å holde på med flere prosjekter samtidig. Dette er forholdsvis nyoppdagede erfaringer for meg, og jeg trives mye bedre med mine prosjekter etter å ha gjort denne oppdagelsen.

  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
 4. For et herlig og sommerlig skjerf :-)

  SvarSlett
 5. Kjempeflott skjerf. Herlige disse.

  Litt småfekk den Dattera di, hehe.

  Tenk, vi er født i samme byen, men jeg har aldri bodd der, bare i nabokommunene.

  SvarSlett
 6. Skjerfet ditt er flott, og det ser ut til at du faktisk kan bruke det hver dag også så mye som det matcher :-) Altså, ser jeg dette skjerfet på en dame noengang mååå det være deg og da sier jeg hei!

  SvarSlett
 7. Så lekkert det ble, gjett hva jeg fikk lyst på nå da!

  SvarSlett
 8. Hehe, Romerikes egen Miss Marple har nok rett. Strikketreff i vannkanten blir det forhåpentligvis ;) Du får kaste deg i bilen og ta turen nordover. Dessverre vet jeg ikke noe tidspunkt enda, bare at det blir torsdag.

  SvarSlett
 9. Herlig baktus skjerf du har laget, striper i rødt og hvitt er alltid delikat. Har lest om garnfargingen din, så spennende og intressant. Nå må jeg prøve å farge med noe annet enn cool aid, f.eks. kaffe....

  SvarSlett
 10. Hærlig! Min sønns fotballlag har rødt og hvitt i draktene sine, jeg bør absolutt strikke meg ett sånt ;) Bor så langt nord at jeg blir nok ikke tatt for å herme etter deg heller !
  Flott blogg du har, blir fengslet når jeg titter innom.

  SvarSlett
 11. Så gøyt sjerf. Gode forklaringer og råd, dette var inspirerende. Jeg strikker meg et!!!

  SvarSlett