mandag 4. mai 2009

Mandagstema: Mønster...

Denne ukens Mandagstema er mønster. Flere mønster her.

Som norsk nordmann i Norge har jeg vokst opp med mønster. Norske strikkemønster. Her er jeg seks år, og den røde kofta har farmor strikket til meg. Vi er på søndagstur i skaukanten og plukker blomster. Det var lov å plukke blåveis da jeg var lita, det var rikelig til alle.


Her er et mønster som de aller fleste her til lands har et forhold til, selv om det egentlig er geografisk betinget. Jeg vokste opp før polvotten, og det var ullvotter som gjaldt. Ensfargede grå til hverdags, og selbuvotter i sort og hvitt når vi skulle være fine. Senere har jeg strikket utallige plagg i selbumønster - både votter, vanter og strømper. Jeg er veldig glad i selbumønster.

Men disse vantene har jeg ikke strikket selv, de er arvet. I tillegg til maskemønsteret, har den tidligere eieren - eller kanskje den tidligere eierens mor eller kone - føyd på et ekstra mønster. Det er imponerende å se hvordan de tok vare på klærne sine før i tiden - dette var før bruk-og-kast ble oppfunnet! Dette er kulturhistorie. Jeg er glad det var jeg som arvet disse, de forteller en historie om de som levde før oss.Bildene er tatt i hagen i fjor sommer - det er nok ikke så grønt enda. Og snart er det atter sol og sommer! Sol er det forresten allerede, og grønne knopper på hekken. Ha en fin vårkveld!
16 kommentarer:

 1. Flott mønster og herlig at ikke alt blilr kastet så fort det ikke er helt førsteklasses.

  SvarSlett
 2. Fin tolkning av mandagstema mønster. Selbumønsteret er jo veldig vakkert! Jeg hadde litt problem med å finne noe, men det løste seg til slutt.

  Velkommen på besøk!

  SvarSlett
 3. Jeg, en dansk årgang 1954, kender ganske vel mønstre ala dine gammelkendte! Mange danske børn, såvel drenge som piger fik sweaters med stjerner og nister, kun baggrundsfarven var forskellig. Og det var dengang såvel hjemmestrikkede- som købte sweaters, der prægede det danske land. De seneste år er der atter gået norske mønstre i DK :-D

  SvarSlett
 4. Dette mønsteret er velkjent for meg også, da jeg opprinnelig er fra Selbu :) Det var en flott tolkning, en innertier! Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 5. Flotte votter og velbrukte slik sånne plagg skal være. Jeg er også veldig glad i selbumønsteret, men bruker det helst på sokker. Årsaken til det er vel at jeg synes det blir for mange fingre....;-)
  Ha en finfin dag videre!

  SvarSlett
 6. Et smukt gammelt mønster som en herlig ramme om et godt gla!

  SvarSlett
 7. Det er kjekt at slike gamle mønster som dette har overlevd og ser ut til å være mer populært nå enn noen gang.
  Flotte bilder:)

  SvarSlett
 8. Selbumønster er en virkelig fin skatt vi har i Norge...mange flotte forskjellige mønstre...og så fint at det blir tatt vare på..gjenbruk...det burde flere og flere tenke på...ikke bare kjøp og kast.
  Ha en forts fin uke :)

  SvarSlett
 9. jag måste berömma dig för de fina inläggen du gör i din blogg.
  det är alltid roligt att komma in och se vad du skivit om och vilka bilder du plockat fram.
  hej fr. koftan

  SvarSlett
 10. Så flott!
  Hilsen fra Pillepalle

  SvarSlett
 11. Selbuvotter! :) Det er fint mønster det!!

  SvarSlett
 12. Hei igjen!

  Ja, jeg er tysk, så kunne jeg bli litt selvironisk :))
  Hilsen fra Pillepalle (tusen takk for komplimenten!

  SvarSlett
 13. Der er mange flotte strikkemønstre, ja! Selbumønsteret er særlig nydelig :)

  SvarSlett
 14. Den pilsen, var den veldig kald?
  ;)

  Flotte votter!!

  SvarSlett
 15. I fjor sommar??
  Var drikket så kaldt at selbuvottane måtte på;9)
  Selbumønsteret er veldig fint, og ikkje minst urnorsk...
  Det er fint at ting vert tatt vare på og kan gå i arv...
  I dag hadde vel folk besvimt om dei vart tilbodne å arve vottar!!

  SvarSlett