tirsdag 26. mai 2009

Elevøvelse…

Den som anser seg ferdig utlært, er ikke utlært, men ferdig, lærte jeg i mine unge studentdager. Så sant, så sant…

Jeg er en konservativ sokkestrikker, på grensen til sidrompa. Jeg strikker sokker som jeg alltid har gjort – sokker med vrangbord, kilehæl og stjernetå, strikket ovenfra og ned naturligvis, slik vi alltid har gjort det her til lands – og slik jeg lærte det i fjerde klasse på barneskolen. Min utvikling som sokkestrikker har med andre ord stått på stedet hvil i snart førti år.

Slik skal sokker sitte – som spyttet på foten!
Tradisjonell sokk, strikket ovenfra og ned i Sisu på pinner 2,5 med 64 masker. Vrangbord hele veien gir best passform, uten tvil. Garnet er en fin, gråmelert farge som jeg fant i en restekurv, antakelig utgått siden jeg aldri har sett den i noen garnbutikk. Sisu er ypperlig, slitesterkt sokkegarn – ull med nylonforsterkning, mykt og godt. Den gule kanten øverst er garn jeg har farget selv med gurkemeie. Er forresten veldig fornøyd med den gulfargen, men har ikke nok garn til et helt par sokker, så det får bli en stripe her og en stripe der.

Siden det har fungert utmerket å strikke sokker på denne måten, har jeg fortsatt som før. Men i år har jeg bestemt meg for å lære noe nytt - å strikke sokker fra tåa og opp blant annet. Grunnen er at jeg blir sittende med så mange rare garnrester etter tradisjonell sokkestrikk. Strikker jeg fra tåa og opp, kan jeg strikke til garnet tar slutt.

Det finnes massevis av informasjon på nettet om å stikke sokker på denne måten. Jeg la opp med Judy’s Magic Cast-On – fant en utmerket forklaring på Knitty. Resten av sokken strikket jeg som Fru Darts sokker fra tåa og opp, som jeg fant oppskrift på her. Jeg felte av på helt vanlig måte, med rette og vrange masker, men mye løsere enn vanlig for å få sokkene elastiske nok øverst.

Og slik ble sokkene – som spyttet på foten de også gitt! Her har jeg vrangbord bare øverst, mest fordi det skulle gå så fort som mulig, og likevel sitter sokken helt fint. Helt enkel sokk, strikket fra tåa og opp med Regias Kaffe Fassett-garn, i fargen Twilight, i fantastiske farger.(Det er det fineste sokkegarnet – jeg har vanter i samme). Regia og Sisu har mye til felles - pinner 2,5 her også, samme antall masker, nylonforsterket ullgarn som tåler slitasje og nupper lite. Begge tåler maskinvask.


Konklusjon: Jeg har lært noe nytt. Jeg er fornøyd. Begge metodene fungerer utmerket og gir fine sokker med god passform. Jeg har fått to par nye sokker i fine farger. Men Harmony Wood-pinnene mine begynner å flise seg opp - har jeg strikket for mye sokker??

Og søren heller – jeg fikk garn til overs denne gangen også…

18 kommentarer:

 1. Så sant som det är sagt, man måste fortsätta lära hela livet. Jag har också helt nyligen provat sockat från tån och upp. Tidigare hade jag provat Judy's magic cast-on, men när jag var klar med pillet runt tån så var jag uttråkad, så det blev ingen socka den gången. jag hittade senare ett annat sätt att sticka tån på som jag tyckte var betydligt enklare. Titta in på min sida och leta rätt på Leyburn Sock så kan du lära dig ytterligare något nytt om du vill.
  Då stickade jag kortvarvhäl, men nu håller jag på med ett nytt par och där ska det vara kil och hällapp från tån uppåt, så det ska bli spännande och se hur det går.

  SvarSlett
 2. Ja - da lærte jeg også noe nytt;-) og skal prøve et par når bare jeg får unna litt arbeid i heimen.
  Mønsteret på sengeteppet fant jeg i et Hjemmet-blad som kom ut for ca 3 år siden. Det er mulig det er hentet fra tidligere tider. Det er tidkrevende arbeid og mye garn har gått med og lei har jeg blitt, MEN nå snart......;-)
  Ha en super tirsdag!!

  SvarSlett
 3. Jag ska med prova från tån och upp! Verkar jättekäckt ju!

  /J

  SvarSlett
 4. Flott med litt fornyelse for oss damer i litt satt alder, hehe!!! Håper din frosne datter også får sokkene sine snart....

  SvarSlett
 5. Morsomt å lese posten din, siden jeg sitter her og skal legge opp mine aller første sokker og skal strikke fra tåa og opp. Prøver meg på turkish cast on, så får vi se om det funker. Begynte på et par i fjor høst, men det var så innviklet mønster (iallefall for en nybegynner) at de ble liggende uferdige. Nå blir det glattstrikk hele veien, har mer tro på at det blir fullført. Så kanskje det blir hjemmestrikkede sokker på meg også etter hvert...

  SvarSlett
 6. Man lærer så lenge men lever er det noe som heter;-) Jeg har ikke strikket mange sokkeparene i mitt liv, under 10 par vil jeg tro, og er like konservativ som deg (som du var...)når det gjelder måten å strikke på! Men har leeeeenge gått å tenkt på på ikke jeg også skulle prøve meg på tå-opp, ny hæl og tå. Og kanskje med bittelitt mønster... Liker ikke for mye mønster/tjafs på sokkene heller! ;o) Men pinne 2,5 og Sisu! Aldri mer sier jeg, hater så tynne pinner og Sisu er nok et godt sokkegarn, men det er forferdelig å strikke av syns jeg (det knirker...). Mulig jeg hadde likt det bedre dobbelt og pinne 4? *tenke* I dag er det grått ute, rett og slett. Og mørkt inne. Så nå skal strikketøyet frem, det skal te i koppen og musikk på radio'n:o) Ha en flott dag!

  SvarSlett
 7. Jeg hadde ikke strikket annet støvelsokker jeg, før jeg begynte å blogge. Jeg går nesten alltid barbent og mente at sokker - det kjøper man. OG - jeg hadde aldri strikket etter engelsk oppskrift heller, selv om jeg har bodd i UK i umenneskelige tider.

  Men så begynte jeg å blogge og ble PÅVIRKET! ;) Og etter at jeg strikket mine første Baudelaire

  http://knitty.com/ISSUEsummer06/PATTbaudelaire.html

  var jeg hekta på tå opp og blonder også.

  Jeg regner med at blogging og andre bloggere har barbert minst 10 år av min fremtidige senilitet.

  Ha en super dag.

  SvarSlett
 8. Grattis till den kunskapen! Jag skulle också vilja lära mig att sticka nerifrån-och-upp men sitter liksom du fast i den gamla kunskapen.
  Vad vackert garnet är!

  SvarSlett
 9. Du verden her har det sokka seg, fine sokker!

  SvarSlett
 10. Gøy med litt sokkeinformasjon for den som ikke strikker sokker noe særlig. Lærte iallefal at det går an å prøve noe nytt

  SvarSlett
 11. Fine sokker, begge parene. Jeg venter stadig på å bli bitt av sokkebasillen, men noe sier meg at den ikke får grep her før noen av de ørtifjørti prosjektene mine er ferdig..

  SvarSlett
 12. Om jag inte får ihop tre stycken så får du vara med på min utan att behöva ge till tre till, ok? :-)

  jag läste på ravelry att det ser mer ut som ett hjärta om man "sc" ett varv till i de sista fem, så blir det en snibb nedtill liksom. om man drar i tampen från första rundeln och fäster den i botten med, så hjälper det forman. Pröva igen!

  Ha det bra

  /janette

  SvarSlett
 13. Så fine sokker! :)
  Jeg så at du også hadde strikket Bella's Mittens fra Twilight, og da jeg så på oppskriften fra subliminalrabbit, skjønte jeg ikke alt. Jeg lurte på om du, eller noen andre, kunne oversatt oppskriften til norsk? :)

  SvarSlett
 14. Hei og takk for hyggelige kommentarer!!! Jeg blir virkelig glad når så mange er innom og tar seg tid til å skrive så lange og koselige kommentarer!

  Til Anonym: Hvis jeg skal oversette oppskrifter til norsk, må jeg først innhente tillatelse fra eieren/forfatteren av oppskriften. Etter som jeg allerede har strikket seks par Belas Mittens, tar jeg meg ikke arbeidet med å oversette den. Men du kan lete på nettet, på Knitty bl.a., de har en fin ordliste. Bella-oppskriften var veldig enkel å strikke, så hvis du får knekt koden på det du ikke forstår, går resten som smurt. Lykke til!

  SvarSlett
 15. Du har strikka så nydelige sokker da! Og ære være deg som har turt å prøve deg på tå opp sokker! Det er liksom skrekken min det da...=/ Men jeg skal prøve. En gang.
  Jeg gleder meg vilt til å prøve arwetta garnet, må bare få ferdig to par sokker i fabel som jeg holder på med - til julegave. De innebærer at jeg må gjemme meg unna så ikke den som skal ha de får se de. Litt slitsomt i lengden. Men jeg er i allefall godt i gang.
  Når det gjelder prisen er jeg litt usikker, men altså. På kvitteringa mi fra plassen så står det at jeg betalte 19.20kr pr nøste. Men når jeg tenker meg om så er de i danske noe som etter en lett googling vil si i underkant av 23 kr. Skitt samma, jeg synes ikke garnet er nevneverdig dyrt uansett. Og det er klart billigere enn den norske nettbutikken.
  Uansett så har jeg bestilt mer garn. *kremt*
  Det var så vakre farger!!!! *unnskylde seg*

  Håper du får en flott dag!
  Klem. Gakken.

  SvarSlett
 16. Jammen en måte jeg også må prøve, strikke sokker fra tåen og opp......selv om jeg ikke digger sokkestrikking. Men det MÅ gjøres av og til. enkte det skulle bli årets julegave fra meg i år...he he....
  Ohps......nå må jeg visst avgårde... Ønsker deg en riktig fin pinsehelg!!!

  SvarSlett
 17. Hehe, ja jeg har ennå tilgode å prøve tå opp. Har tenkt å prøve hver gang jeg starter på sokker, men så blir det god gammel vet hva jeg får oppskrift hver gang. Vi strikker jo likt vi tydeligvis på god gammel måte, med vrangbord nedover foten. Du det Kaffe Fassett garnet ditt er nydelig i fargen - helt meg liksom. Godt å høre at tå opp blir like bra, jeg må bare ta meg selv i nakken tror jeg. Sant som du sier, det er veldig greit hvis man ikke vet om det er nok garn... Google translater - ja nå har jeg hoppet til forrige innlegg :-) kan være skikkelig underholdning, men å bruke den til noe er fånyttes. Ha en fin pinsehelg!

  SvarSlett
 18. Så flotte sokker. Skal jammen prøve meg på denne oppskriften jeg også. Er nok en tradisjonell sokkestrikker jeg også, egentlig....

  SvarSlett