søndag 10. mai 2009

Garnfarging igjen - Annepålandet gjør ting hun ikke kan...

For et par uker siden farget jeg garn. Jeg prøvde først med rødbetelake - tenkte den nydelige dype rødrosa fargen måtte gi fantastiske resultater. Det gjorde den ikke. Det ble en slags lakserosa-orange i stedet. Lakserosa er vakkert, men jeg vil ikke ha lakserosa-orange sokker, det matcher virkelig ikke garderoben.

For å rette opp fadesen, spanderte jeg den gule konditorfargen jeg fant i skapet - det blir vel orange, tenkte jeg, elementær fargelære. Det ble det ikke, det ble en grumsete, skittenlakseorange farge i stedet - som jeg i hvert fall ikke ville strikke sokker av. Så jeg brukte resten av den røde konditorfargen i kjøkkenskapet - for å få rødt garn i stedet. Jeg har hørt om mange som har farget garn med konditorfarge med godt resultat. Men ikke hos meg. Det må åpenbart mye konditorfarge til, for at det skal bli noe fart i sakene. Dette ble bare en dypere variant av grumserosaorange, men innimellom litt fint rosa også.

Nå var det slutt på konditorfargen, og gode råd var dyre. Tefarging har jeg prøvd tidligere, på stoff. Jeg spanderte alle Lipton teposene mine - jeg drikker jo sjelden Lipton, så det var godt å bli kvitt dem før de gikk ut på dato. Jeg farget bare deler av garnet, og det ble greit nok. Til slutt tenkte jeg å få til noen mørkere flekker, og pøste på med sukkerkulør. Vel, mørkebrunt ble det jo ikke, men brunt, joda. Nå hadde jeg ikke mer i skapet som jeg kunne bruke til farging, så det fikk bli som det ble. Og det ble jo ikke så aller verst da, når det ble skylt og tørket og nøstet opp. Syns nesten det ble litt fint jeg.


Jeg farget på ufarget Trekking fra Garnhärvan. Det holder seg like fint og mykt gjennom fargeprosessen.

Men neste gang - ja, da skal jeg kjøpe ordentlig tekstilfarge! For det er så gøy å farge garn...

15 kommentarer:

 1. Javisst ble det flott! Ellers er det kjekt å farge med løkskall. Det blir okergult, og holder seg utrolig godt.

  SvarSlett
 2. Hehe :) Garnet ble kjempefint det! Og hvis det blir krig og rasjonering og inegn te å få tak i, kan du trekke sokkene i varmt vann og håpe at det er litt smak igjen.

  SvarSlett
 3. Muffin sa det jeg tenkte. Disse holder jo til flere dagers frokost. Men fargen ble nå fin da. Jeg har fått sansen for sånn litt orange/gult akkurat nå. Jeg har aldri kunnet bruke det, men nå gjør jeg det jammen alikevel. Jeg blir i godt humør av den.

  Jeg syns du er tøff som tar farginen så til de grader på strak arm. Jeg skulle farge med Coolaid og det ble bare søl og garnet ble begravd i dypet av de dypeste gjemmer. Kanskje jeg skulle ta det frem og prøve jeg på nytt jeg også. Det kan jo bli bra til slutt mitt garn også.

  SvarSlett
 4. For en fantastisk idé! Men da tror jeg at jeg skal satse på ett par suppesokker, med rødbeter, løk og denslags, og ett par tesokker til å trekke the afternoon tea på. Dette garnet her blir jo et sammensurium av både det ene og det andre. Takk for tipsene, damer! Dere er best!

  SvarSlett
 5. He he - jeg må si du er standhaftig og resultatet ble jo slett ikke verst. Egentlig er jo dette en super måte å rydde i kjøkkenskapene på;-)
  Ha en fargerik mandag!

  SvarSlett
 6. men vad roligt att du fick fram ett sånt resultat på alla de grejjerna!!! Tycker allt det ser fint ut!

  /janette

  SvarSlett
 7. Ja, her ligger det virkelig innsats bak sokkegarnet, alt før pinnene er i bruk. Men fargen ble fin den og Lipton-teen er jo mest brukbar til farging da... ;)

  Du kan få låne Gubben min(og arbeidsklærne hans) når han er ferdig med våronna. Da tror jeg du får brun-grått sokkegarn, hehe.
  Må jo si det da at han er innom dusjen som vanlige folk og skifer da klær. Men det ser bare ikke slik ut etter noen timer på åkeren.

  SvarSlett
 8. Det blev ju jättefint. Svårt att få fram samma färg igen när du färgat så många olika lager. Sak bli kul att se vad du färgar nästa gång.

  SvarSlett
 9. Jeg syntes det ble kjempefint jeg, og jeg bare eeeeelsker orange da hehe. Ja disse nøstene ligger det mye jobb og tenking bak, dette kommer til å bli favorittsokkene dine det er jeg sikker på! Og du kommer ikke til å koke suppe på de - garantert - du kommer heller til å sulte enn å gi opp disse! Gleder meg til å se det ferdige resultatet.

  SvarSlett
 10. Det er så spennende å høre hvordan du har gått løs på innholdet i kjøkkenet i fargeprosessen. Jeg syns resultatet ser alldeles nydelig ut :-)

  SvarSlett
 11. Hehe... Det begynner å bli tomt i skapene hos deg forstår jeg, men fargen ser flott ut på bildene ihvertfall! Synes det var vellykket jeg, men det blir vel verre å gjenskape samme farger neste gang... ;)

  SvarSlett
 12. Hobbygåsa: Det ligger IKKE mye tenking bak - hadde jeg tenkt litt, hadde det kanskje ikke blitt så mye jobb... For at garn og ferdig produkt skal matche, lurer jeg på om jeg skal strikke BRAINLESS-sokker.

  Felisi: Ja kjøkkenskapene begynner å bli tomme. Til gjengjeld begynner garnlagrene å bli fulle. Kanskje jeg kan begynne å ha garn i kjøkkenskapene?!

  SvarSlett
 13. Oppskrifta på sommertoppen er laget i mitt hode, litt herfra og litt derfra. Garnet er noe "muffens" bomullsgarn jeg har fått av min mor som heter Cottn Silk tror jeg. Alle lapper ble kastet da siste tråd var festen. Sjelden jeg er så ryddig, men....

  SvarSlett
 14. Takk for hyggelig besøk på bloggen min.
  Jeg har aldri farget garn, men så stilig å kunne mixe sin helt egen farge.
  Det ble kjempefin farge på ditt.
  Ha en fin kveld videre :)

  SvarSlett
 15. Ja...hmm... det färgreceptet var kanske inte det lättaste att upprepa. Men jag tycker slutresultatet blev väldigt fint. Ett tips när man använder karamellfärg/livsmedelsfärg/hushållsfärg är att det finns koncentrerade varianter i paste-form. Bara att lösa upp i lite vatten och ättika till valfri styrka.

  SvarSlett