onsdag 23. desember 2009

Snart er det jul…

Jeg ønsker deg en fin og fredelig jul!

Takk for at du har funnet veien hit til bloggen, og en stor takk til alle dere som har lagt igjen kommentarer! Det varmer et julehjerte. Det mangler litt på julefølelsen – julefreden har ikke helt senket seg over by og land enda, men snart, snart…


Da jeg var barn, pleide vi å gå ut på trappa på julaften klokka fem.

Det var naturligvis Hvit Jul – det var det alltid før i tiden, så vidt jeg husker. Ingen hadde juletre med lys på ute, og bare enkelte av naboene hadde lysende adventstjerne i vinduet. De få som var, ga oss en følelse av høytid når vi kom forbi. Likevel var det ingen tvil om at det var jul, det kjente vi i våre barnehjerter.

På julaften klokka fem ringes julen inn. Det er da julen starter. Er det noen som tenker på det nå for tiden, mon tro? Vi visste det, selv om vi var små. På julaften klokka fem sto vi på trappa og så utover det vinterhvite landskapet. De eneste lysene vi så, var veilysene på riksveien like ved. Trafikken på veien hadde stilnet, for nå var det jo jul. Det var ingen som var ute. Hvis det var stille vær, og det var det gjerne i desember, kunne vi høre kirkeklokkene. Vi hadde vært til julegudstjeneste tidligere på dagen, men først klokka fem ble julen ringt inn. Kirken lå flere kilometer unna, men var det stille vær, kunne vi høre klokkene hele veien hjem til oss. Julefreden hadde senket seg over dalen. Dette var Jul, det visste vi i våre barnehjerter.Etterpå gikk vi inn og hørte Sølvguttene synge julen inn på NRK. Det gjør vi fortsatt. Vi har stått på trappa og lyttet etter kirkeklokkene, men det eneste vi hørte, var suset fra riksveien like ved. Folk har det så travelt nå, de rekker ikke å komme i hus før julen ringes inn. Det er trafikksus fra veien hele døgnet. Det er juletrær med lys på i alle hager, adventstjerner og spisse staker med elektriske lys i alle vinduer, men vi har det så travelt nå at vi har nesten ikke tid til å se det.

Klokka fem ringes julen inn, det er da julen starter. Da skal julefreden senke seg over dalen. Da er det jul. Vi kan heldigvis, så vidt, fortsatt kjenne det i våre hjerter.

Dagens bilder er hentet fra barndommens juler. På det første er Storebror og Annepålandet ganske bittesmå. På det nederste er Annepålandet blitt åtte år og har visst vokst fra julekjolen. Jeg fikk en ny til jul.

27 kommentarer:

 1. Det er koselig med gode minner og fine bilder frå barndommen!! Ynskjer deg ei riktig God Jul:))

  SvarSlett
 2. En riktig gledelig jul til deg også!

  Minner og tradisjoner skal det ikke kimses av. Vi skåler julen inn kl 17, før vi hører Sølvguttene synger. Så er det middag, kaffe og kaker. Så går vi rundt juletreet (yngste i forsamlinen velger sang først, og så går det oppover etter alder) før vi begynner å åpne gavene. Og da må den gamle foldekniven i sølv være til stedet ;-)

  SvarSlett
 3. Mange gode juleønsker sendes til deg og dine! Ha en god julehøytid.

  SvarSlett
 4. Jeg har CD med sælvguttene jeg - og den spiller jeg klokka 4 for da er klokka 5 hjemme. Jeg er kanskje litt snål? Og vi feirer Julaften og har en større lunch 1. juledag - det er den ordentlige måten - mener jeg.

  Og du skal ha takk for bloggen din Anne. Den er en fryd og en glede og jeg blir glad hver gang jeg ser du har lagt inn et innlegg. Jeg har kost meg mye her inne i året som gikk.

  Ønsker deg og dine en herlig Jul.

  PS. DH kom seg vel hjem og nå har det sluttet å sne så da får vi hentet Barnet i morgen også. Så alt er vel.

  SvarSlett
 5. Ettertenksomme og fine tanker fra deg.

  Julen er nok mest magisk når man er liten, uansett,
  men jeg tror og mener at vi har mistet litt av fokuset også, med alt stresset osv. Da må man selv vektlegge de verdiene som er viktig for en selv...

  God og fredfull jul ønskes deg og dine også. Juleklem fra meg.

  SvarSlett
 6. Vi gikk også på trappa klokka fem. Da ringte de med klokkene på kirkegården, som lå en gård bortenfor oss.
  Jeg vil ønske deg og dine ei god og fredfull jul!

  SvarSlett
 7. Nå er det "jul" fra tidlig på høsten nå. All den gode maten må smakes på tidlig og det skal lyse over alt. Juletre må inn tidlig, så man er lei og vil kaste det ut i romjula. Det blir helt feil. det er nå det skal begynne og så skal det vare ei stund.

  God Jul og takk for alle hyggelige kommentarer. Det er så artig å kikke innom bloggen din. Mange morsomme og velskrevne historier og mye strikkeinspirasjon.

  SvarSlett
 8. Ei riktig god jul til deg og dine og storr juleklem fra meg;)

  SvarSlett
 9. Det at klokkene ringte var magisk og ga klump i halsen hvert eneste år. Her ringer det ikke på det settet. Jeg leste din juletreberettelse, og tenkte på det året vår gran sto så grønn at pappa foreslo å pynte den med gule kyllinger til påske. Dessverre sa mamma nei.... Ønsker deg en riktigt god jul.

  SvarSlett
 10. En God Jul med många varma hälsningar från Tant Kofta

  SvarSlett
 11. Takk Anne for din fortellinger. Jeg husker selvføgelig andre skikker men er enig med deg at for 50 år siden var det mye med fred rondom Jul. Vi gikk til kirke første Juledag og spiste Julemat etterpå. Det gjør vi fortsatt. Og nå vi bor i Norge er det mye mer Jul enn i Nederland hvor folk raser over 6-bans veier også på alle Juledager! Og der de drar alle sammen til møbelsenter ander Juledag!! Helt sprøt!
  Onsker deg en fredelig Jul :)

  SvarSlett
 12. God jul i stugan! Det var stämningsfullt du skrev, jättefint! //Blenda

  SvarSlett
 13. Har varit inom din blogg många gånger det senaste utan att lämna kommentar. Nu är det på tiden! Blir ofta sittande med ett smil när jag läser det du skriver och får möjlighet till att stanna upp och få ro en liten stund. Så många fina och reflekterande inlägg och massor av fint hantverk! God jul!

  SvarSlett
 14. Riktig god jul og godt nyttår til deg og dine. Herlige bilder, tror vi ikke er så langt unna i alder for jrrg kjenner stilrn dog uten bror.

  SvarSlett
 15. Jeg og minstejenta stod i verandadøren og lyttet i år - som hvert år .. og denne gangen bar lyden av kirkeklokkene riktig vei og vi fikk høre dem i det fjerne. Første gang vi hører dem på julaften her oppe :o) Både mor og datter var strålende fornøyd :o)

  Håper ellers du har hatt en fin julefeiring og jeg ønsker deg og dine et godt nytt år.

  Stor klem fra Toril :o)

  SvarSlett
 16. Ja, tiden har endret seg :) Det er viktig å stoppe opp iblant og komme til ro.

  For min del er jeg som regel akkurat ferdig med julegudstjenesten når julen ringes inn... Da pakker jeg jobbsakene sammen og kjører hjem, i mellomtiden har min kjære mann laget en god middag til familien, og det er bare å sette seg ned og slappe av! Slik var det også i år.

  Hyggelig at du likte sokkemønsteret mitt. Tror ikke jeg skal begynne å selge mønstre, det blir så mye styr. Men jeg legger det nok ut som gratismønster etterhvert. Holder på med noen små forbedringer. Og så må jeg finne ut hvordan man legger det ut som PDF-fil, det vet jeg nemlig ikke. Ellers tar det så mye plass på siden...

  Legger meg like godt til som følger hos deg ;) Litt artig å se at jeg ble nr. 50!

  Ha en god romjul!

  SvarSlett
 17. Den moderne julen er vel ofte rimelig kommersiell, der julepynt, plastikktrær og kunstferdig pyntede pepperkakehus er blant det viktigste. Julen starter allerede i november for mange, og vi skjemmer ungene bort med flotte kalendergaver i tre og en halv uke før julaften (vi er ikke noe unntak her, altså - skjønt det ble "bare" sjokoladekalender i år).

  Vi har planer om mye mindre kjøpefokus til neste år, og forhåpentligvis følger vi dette opp med tanke på neste års jul også. Kanskje det blir litt mer som i gamle dager da? Og at vi finner mer tid til lesing og brettspill i adventstiden..?

  Ha en fortsatt god jul, Anne - og så gleder jeg meg til å følge deg her i bloggen i 2010 også!

  SvarSlett
 18. Nydelig påminnelse og fiiine bilder, synes du var fin i kjolen din jeg :) Ønsker deg ett riktig godt nytt år, klem

  SvarSlett
 19. Takk for all inspirasjon og koselig lesing i 2009.
  eg glær meg til å fortsatt følge med bloggen din i 2010.

  Jeg ønsker deg et Godt Nyttår.

  Klem Pernilla

  SvarSlett
 20. Tusen takk for hyggelig bloggvennskap i året som er gått.

  Ønsker deg et riktig Godt Nyttår!

  Klem Tino :)

  SvarSlett
 21. Et godt nytt år ønsker jeg deg, et år fyllt med skapertrang og mulighet til å skape!
  Klem!

  SvarSlett
 22. Godt Nytt År!!

  TAkk for alt hyggelig bloggesamvær i året som gikk.

  Håper du har hatt en fin jul og alt ble akkurat som du ville ha det.

  Klem fra meg.

  SvarSlett
 23. Godt Nytt år Annepålandet! Håper alt er bra med deg, du er savnet :-)

  SvarSlett
 24. Joda, jeg skal strikke :-) Og jeg skal sy - og ta bilder - og hvem vet, kanskje kommer det noe nytt også - alt kanskje i min hobbyverden :-) God idè med rundinger istedet for hjerter! Jeg har tenkt tanken selv - en stor i midten med flere små oppå og en i hvert hjørne... Må finne stoff først, så får jeg klippe og prøve til, og så får jeg se hvor det ender :-)

  SvarSlett