søndag 13. desember 2009

Lucia og tredje søndag i advent...Tenn lys!
Tre lys skal flamme
for alle som må sloss
for rettferd og for frihet.
De trenger hjelp fra oss.
Må ingen miste motet
før alle folk er ett.
Tenn lys for dem som kjemper
for frihet og for rett.I dag er det både tredje søndag i advent OG Luciadagen på én gang.
I tillegg var det sol og frost og ørlite snø som gjorde dagen spektakulær og vakker og vel verdt en tur ut på holka.

Da jeg var liten, feiret vi ikke Luciadagen i Norge, det er en skikk vi har tatt til oss etter hvert. Her til lands er det mest i barnehager og på småskolen det blir gjort krus på Lucia, og vi voksne får som regel bare ta del i Luciatog og lussekatter gjennom våre små barn. Sånn er det i hvert fall her jeg bor. Ingen småbarn - ingen Lucia. Og det er jo litt trist.

Tidligere jobbet jeg i en stor bedrift med mange ansatte. Bedriften hadde egen barnehage, og hvert år på Luciadagen var det stor stas med Luciatog i lunsjpausen. Mørklagt kantine og levende lys, syngende barn med stjerner i øynene - og blanke øyne og klump i halsen hos alle oss lettrørte.

Men så flyttet barnehagen - og dermed ble det intet Luciatog mere. Dette var for trist, syntes de på en av avdelingene, og tok saken i egne hender. Og på den 13. desember ble kantinen atter mørklagt, og inn skred Luciatoget med levende lys og vakker sang - i et betydelig dypere stemmeleie enn vi var vant til. Lucia selv var hvitkledd med lys i hår - grått hår, og skjegg, tett fulgt av terner og stjernegutter med briller og barter og levende lys.  Vakkert var det jo - og alle ble glade, men klump i halsen fikk vi ikke dette året...


8 kommentarer:

 1. Koselig historie om Luciatoget på din tidligere arbeidsplass. Jeg humret da jeg leste det. Verset over er sååå fint. Det er rom for litt sentimentalitet i disse mørke adventsdagene... Ha en fin uke :)

  SvarSlett
 2. Hej,
  Vilken fin blogg du har! Jag hittade hit från Camilla - och jag kommer säkert tillbaka.
  Jag tycker mycket om versen du började med - vet fu vem som skrivit den?
  Margaretha

  SvarSlett
 3. Næmmen, så hyggelig at Luciatoget kom tilbake på jobben deres, da!
  Jeg har heller ingen følelse med Lucia (er vel for gammel) men ungene har det jo med skolen. Snuppa skal visst gå Lucia med sitt lange lyse, krøllete hår, på onsdag. Da er det skoleshow i byens teatersal på Rådhuset. jeg gleder meg alt, og får nok en liten klump i halsen akurat da.

  SvarSlett
 4. Sa koselig med Lucia tog...det er noe sa stille og specielt med Lucia og levende lys. Jeg baker forstsatt "lussekatter" med barna, med my kardemoome og safran.
  Ha en fin sondag.

  SvarSlett
 5. He he. Skulle gjerne likt å sett det siste Luciatoget der....
  Ha en super kommende uke. Klem :O)

  SvarSlett
 6. Hei, ja, hos oss for mange år siden kom røntgenlegen inn på demonstrasjonen tidlig om morgenen med full luciamundur, en uforglemmelig episode!

  SvarSlett
 7. Hehe ja luciatoget er nok vakrest med de små som deltagere. Og vakkert er det med sangen og stemningen - og så lussekattene da nam nam.

  SvarSlett
 8. Synes det hørtes ut som et flott alternativt Luciatog jeg, man får ta det man får ;)

  SvarSlett