fredag 18. desember 2009

Du grønne glitrende...

Da jeg var liten, var jula stor.Et år fikk broren min og jeg hvert vårt juletre på rommet - på høyde med oss selv. De sto nyhugde og friske i hver sin hjemmelagde juletrefot og ventet bare på pynten - hjemmelagd den også, selvfølgelig. Vi var en morgenfrisk søskenflokk, og i jula var vi nok enda mer morgenkvikke enn ellers i året. Foreldrene mine var som småbarnsforeldre flest, de tok i bruk skitne knep for å lure til seg noen sårt tiltrengte ekstra minutter med skjønnhetssøvn - pedagogisk innpakket. På julaften skulle vi få lov til å stå opp og pynte juletrærne våre helt alene - og SÅ kunne vi komme inn og vekke mor og far.


Det var spennende, jeg husker den sitrende følelsen av magisk barnejul, og at vi snek oss opp tidlig og koste oss med pyntingen sammen. Ute var det mørkt. Inne på soverommet lå mor og far og drømte sikkert søte drømmer om å få hvile ut tidlig en julaftens morgen. Juletrærne ble veldig fine, såklart. SÅ listet vi oss inn og vekket mor og far. Da var klokka halv seks...

Jeg gleder meg fortsatt til jul, men den sitrende forventningen blir aldri hva den engang var. Og jeg lover, garantert, at jeg ikke skal vekke noen før klokka halv seks i år.

Bildet av Annepålandet og Storebror som blåser ut lysene på treet er eldre enn denne historien, det er tatt i 1962. Jeg var ikke gamle jenta. Bildet må være fra romjula, for vi har ikke finstasen på, som for mitt vedkommende var lyseblått seleskjørt strikket av tante. Tante leser også bloggen min av og til, og det syns jeg er stas! Det var levende lys på treet i 1962 - med småbarn i stua må det ha vært et risikabelt prosjekt, og på bildene fra 1963 er de byttet ut med elektriske. Da kunne lysene skinne dagen lang - men mon ikke litt av magien forsvant med stearinen?

12 kommentarer:

 1. Nydelig historie, den om juletrepyntingen, Anne! Måtte fortelle gubben! Hørtes litt kjent ut, de små triksene for å få ungene til å sove litt lengre om morgenen! Fornøyelig!

  SvarSlett
 2. Nå lister ungene seg opp og ser på tv.
  Historien din er så mye finere. :-)

  SvarSlett
 3. Herlig bilde! Vi hadde aldri levende lys på juletreet, og da jeg opplevde det første gang hos min eksmanns familie var det faktisk litt nedtur. Nydelig når det var tent ja, men siden brannfaren er så stor var det jo slukket mesteparten av tiden! Jeg forbinder barndommens juletre med elektriske lys som skinner hele jula igjennom, også stjernen i toppen.

  Ha en fin fredag! :)

  SvarSlett
 4. Herlig! Kan ikke huske levende lys på juletre, sikkert fordi jeg ikke hadde åpna øya før jula -63 :)
  Vi foreldre er mere bortskjemt nå, med barne-tv til alle døgnets tider, gitt.

  SvarSlett
 5. Så koselige minner du har. ALLE unger våkner vel tidlig i jula. Tilogmed mine som liker å sove litt lenge nå(gudsjelov at de er blitt større.....så man kan få sovet ut) Men tidlig julaften morgen, hører jeg stemmer, kjempetidlig om morgenen, for da er de nyskjerrige etter å se hva som finnes i julestrømpa. Så koser de seg foran tv (før: i stua) NÅ på hvert sitt rom...
  Ha en alldeles fin julehelg, Anne.

  SvarSlett
 6. Å så koselig da... Nydelige unger og fine minner.

  SvarSlett
 7. Det lignet skikkelig på pappa!

  SvarSlett
 8. Koselig fortelling! Ønsker deg en fredelig jul og en ikke alt for tidlig julemorgen:-)

  SvarSlett
 9. Jeg måtte dra på smilebåndet flere ganger her :o) Så kjent .. ja ikke de levende lysene - men alt det andre. Men egentlig en veldig flott måte å få ungene sysselsatt litt lenger på julaftens morgen.

  Kjempesøtt bilde :o) Artig ..

  Her blir kun minstejenta hjemme julaften - hun er fire år og bruker å våkne tidlig til vanlig også - spesielt i helgene selvfølgelig :o) Gruer for at det blir ekstremt tidlig på julaften. Må finne på noe annet enn kun tv og snop .. Hun liker nesten ikke godterier heller .. så da så .. Men forhåpentligvis kommer Bestemor kvelden før - da er vi flere til å sysselsette på morgenen :o)

  Ha ei fortsatt flott siste adventshelg før jul .. :o)

  Klem!

  SvarSlett
 10. Koselig bilde og morsom historie :)

  Du skriver så mye og så bra at enn annen kan bli svett av prestasjonsangst, så derfor er jeg ekstra glad for og stolt over utmerkelsen du ga meg! Skal få blogget den snart, bare alt julestyret har lagt seg...

  Ha en riktig god jul!

  SvarSlett