tirsdag 8. desember 2009

Ungdommelig pågangsmot...

Det hender jeg lurer på hvordan det skal gå med kulturarven. Håndverk forsvinner og ferdigheter blir glemt. Men strikkingen er jeg ikke bekymret for. Både på Ravelry og i bloggesfæren er det massevis av unge, dyktige strikkere fulle av pågangsmot. Jeg er mer enn imponert - ikke minst over kreativiteten og iveren som fremvises.Jeg er svak for ungdommelig pågangsmot. Nylig ringte Dattera fra hybelen og lurte på om jeg kunne sende henne en strikkepinne i posten. Hun hadde vært innom den lokale garnbutikken, og der lå et garnnøste og ropte på henne. Det var en hespe Sulka, i en nydelig, lys gråbeige farge. Hun fikk lyst til å strikke seg en hals, det er jo så moderne nå med store, tykke halser (klesplagg - ikke kroppsdel!). Etter å ha foretatt kløtesten - det vil si å holde garnet inntil halsen en lang stund for å konstatere at det ikke klør, fikk det bli med hjem.Dattera kan strikke - hun har strikket to ganger før, første gangen tova tøfler på barneskolen og andre gangen ørevarmer i perlestrikk på ungdomskolen. Begge deler ble fint og er mye brukt. Jeg sendte med oppskriften til wham bam thank you lamb! (kort og grei tittel på en hals-oppskrift), så hun kunne få en idé om hvordan man kan strikke en hals. Da posten ankom, tok vi repetisjon av opplegg over telefon. Har du prøvd å forklare - kun med ord og uten å kunne vise med hendene - hvordan man legger opp? Det er ikke lett, skal jeg si deg. Men - det gikk visst fint, Dattera er heldigvis rask i oppfattelsen.


Jeg hørte ikke mer om halsen, før hun kom hjem sist helg. Da var halsen fiks ferdig og i bruk - og den var så fin! Sulka er så deilig og mykt - ypperlig egnet til en god og varm hals i vinterkulda. Den var pent strikket og eksemplarisk sydd sammen - med nål jeg også hadde sendt i posten. Vi hadde det gøy og tok masse bilder i novembermørket - med ekstra blitz og stativ blir det straks litt mer sus i sakene, rent og sminkefritt og helt uten Photoshop. Uredigerte bilder har sin sjarm, syns jeg.

Jeg vil også ha en god og varm hals! Jeg ønsker meg en sånn hals til jul. Vi har vært på Du Store Alpakka og kjøpt garn, og nå er Dattera i full sving med julegaveproduksjonen til venner og familie. Hun har bestemt seg for å bli flink til å strikke, og er allerede godt i gang med å trene. Nå strikker hun pulsvarmere med fletter, rapporterte hun om - jeg er spent på å få se resultatet, for fletter har hun aldri lært, kun sett på at jeg har lagd det. Dattera er full av ungdommelig pågangsmot og strikker strikker friskt i vei uten oppskrift og erfaring - og rett fra hespen. Man må bare ta av seg hatten.Oppskrift: Egen tolkning av wham bam thank you lamb! av Susan Chang (gratisoppskrift).
Denne halsen var veldig populær blant norske bloggere sist vinter, og er strikket i 1130 ekspemplarer på Ravelry. Datteras hals er en god del bredere enn originalen og strikket med tynnere garn og pinner.
Garn: Mirasol Sulka (60% merino, 20% alpakka, 20% silke - ikke rart det er deilig og mykt!) i farge S210, 4 hesper a 50 g
Pinner: Rundpinne nr 6.

22 kommentarer:

 1. Det ble jo skikkelige Modellbilder det der. Det hjelper kanskje at modellen er utrolig pen også da.

  Halsen ble lekker og den SER myk og god ut også. Det skal bli spennende å se hva det neste prosjektet blir. Du skal se strikkingen ligger i genene.

  SvarSlett
 2. Flott hals på den fine datteren din. Nei, man trenger ikke være redd for at strikking forsvinner nå når halve Norge strikker.:-))

  SvarSlett
 3. Ja, visst blir man stolt av barna sine, ikke bare men også, når de lager så fine ting :o) Jeg håper vi klarer å føre håndarbeid- og håntverkstradisjonen videre til kommende genarasjoner. Det ser ut til at du og datteren er på god vei.

  Bildene er fine; usminket og rent, som du sier, og vakkert!

  SvarSlett
 4. Så morsomt da at strikkegenene slår til! Men å instruere opplegg på telefonen, der hadde jeg nok meldt pass :)
  Kjempefin hals, jenta er superflink!!!

  SvarSlett
 5. Morsomt innlegg!! Kjenner meg igjen som telefon støtte!!AnneK:-)

  SvarSlett
 6. Så fin krage...og søt modell....
  Ha en fin dag. Klem :)

  SvarSlett
 7. Kjempeflotte bilder, og den halsen ser virkelig god ut! Så godt å ha en slik datter, det blir nok noen knall og fall ut av det, men mye mer morsomt og gode erfaringer enn motsatt :-) Kast deg ut i det er mitt motto, det er slik man lærer, og det er skikkelig utfordrende og gøy!

  SvarSlett
 8. Hei Anne
  Er det virkelig sååå lenge siden jeg var innom her?(Beklager...digger jo bloggen din, jeg)
  Flotte bilder av en flott modell med egenstrikket hals som ble sååå fin! Også i Sulka da!
  Jeg fikk hektet en kunde på sulka, og nå kjøper hun meg tom for garn hver gang hun er innom. Sulka har noen skjønne beige-brune farger ja, men jeg er jo ikke fin med det. Men så har jeg funnet ut at sofan min kler disse fargene, så den skal få nye puter etter nyttår. I nettopp SULKA!

  Og jeg ble litt gira da du skrev om at vi kunne starte en julegave-along, og det skal vi selvfølgelig!!! Skal sende deg noen mails snart(eller du meg) så finner vi ut av det. Kjempegøy!!
  Ha en fin dag. Klem

  SvarSlett
 9. Super hals! Så artig at de unge fører tradisjonen videre;)
  Har selv en slik hals i tankene, de er både dekorative og praktiske.
  Kos deg videre opg klem fra meg;)

  SvarSlett
 10. Mysigt med gemensamma intressen. Jag ska ta min dotter med på hekle-träff imorgon kväll, men hon tar med sitt broderi, min lilla sexåring :-)

  SvarSlett
 11. Skal seie du har ei flink jente !! Artig å kunne skryte av avkommet sitt, det likar eg også!

  Ha ei fin adventstid vidare !

  SvarSlett
 12. Tusen takk for varme tanker! Livet går videre med tanken på at vi valgte rett ! Ha en fin adventstid
  med masse kos!
  Forøvrig så artig å se for en gammel dame at ungdommen holder håndarbeidsgleden i hevd!

  SvarSlett
 13. Det er definitivt håp for den yngre generasjon! Jeg tror det kommer litt av seg selv etterhvert når de bare ser hvor fine ting det går an å lage med litt tålmodighet. Halsen ble riktig flott, og jeg må si du har en flott modell til luer og andre ting for tiden! :)

  SvarSlett
 14. Hei!
  Så moro at datteren din har fått dilla på strikking. Halsen ser veldig god og varm ut og bildene er flotte... :O)

  Ønsker deg en hyggelig kveld!

  SvarSlett
 15. kan bekrefte at halsen er varm, kløfri og akkurat passe stor :) er ferdig med min tredje nå.

  Takk mamma for at du la ut halsen min :) når jeg kommer hjem til jul skal du få lov til å lære meg å strikke lue! eller votter. alt ettersom ;)

  også takk for koselige komentarer! på vegne av meg selv (dattera) og mamman min :)

  SvarSlett
 16. Koselig altså... Kan det smitte over til mine avkom, tro??? *håper*

  SvarSlett
 17. Du er utmerket. Ligger inne på bloggen min.

  SvarSlett
 18. Koselg at din datter strikker, det for hun sikkert my gelde av. Min eldste strikker. Da han sitter og ser pa fotball strikker han sa det brenner. Hver jul far vi altid et nytt skjerf aller gryte klute i presang.
  Jeg ville ogsa takke deg for din hygglig komentar igar...jeg tror du har rett i att det blir sa mye styr for selve julen at det er jo nesten umulig og glede seg over den da den vel har kommet. Sa fra og med na sa slapper jeg av helt og smyger meg inpa kanskje 21 dec.
  Alt gatt til deg.

  SvarSlett
 19. Hei, nei jeg er ingen dreven yogist, men synes det er morsomt og fremgangen har vært stor, har kun holdt på noen uker (timer på Elixia). Er gammel turner så endel er "gammelt nytt", dvs utrolig morsomt.

  SvarSlett
 20. Veldig imponert over dattera :o)) OG over mor som tar så flotte, uredigerte bilder selvfølgelig!!

  Riktig god søndag til dere begge :))

  SvarSlett
 21. Hei. Jeg kom tilfeldig over denne bloggen og ser at datteren din har strikket akkurat det samme som jeg har lyst å strikke. Men kan jeg spørre hvor jeg kan få tak i garnet?

  SvarSlett
 22. Garnet fås kjøpt hos Du Store Alpakka på Grünerløkka i Oslo, men det er også enkelte andre garnbutikker som fører det.

  SvarSlett