torsdag 3. desember 2009

Annepålandets små adventsgleder - retro...


Vi er ikke så veldig jule-trendy her i huset. Jeg leste i lokalavisen at i år er det lyse pasteller som gjelder, gjerne pudderrosa og hvitt. Pudderrosa er lekkert - men som julefarge? På Plantasjen så jeg årets nyheter i julestjerner - de i blomsterpotter - i ceriserosa og lilla. De lilla var lekre, selv om de minte meg litt om sånn rød salat... Ja, det er mye flott å se ute i butikkene. Strengt tatt kunne man jo kaste all julepynten i søpla og kjøpe nytt og moderne. Men kosen da folkens, KOSEN!!! Her har vi fortsatt julepynt som ungene lagde i barnehagen og videre oppover i skoleårene. Årgangspynt, kan vi kanskje kalle den. Jeg er spesielt fascinert av sånne hjerter og stjerner som er laget av plastikkperler og strøket så perlene er klistret sammen - de rosa og gule er spesielt fjonge og fine, syns jeg. I år skal forresten julestjernene - de som henger i vinduet - være femarmede, hvite og KJEMPEstore. Jeg så noen fine på Granit på Grünerløkka forleden, de var lagd i papir, avispapir tror jeg det var. Det var bare såvidt jeg ikke kjøpte en.

Våre julestjerner er gamle og gode - i gull, med åtte armer. Og alt for små naturligvis. Men de får da plass i vinduene - for huset vårt har så små vinduer. Der henger de og lyser så vakkert om kapp med fullmånen vi har nå om dagen/natten - både på oss her inne og de som går forbi der ute i den kalde vinternatten. Snart, om et år eller fem, er de in igjen. Og da kan de kalles retro. Da stiger prisene på loppermarkeder og i bruktbutikkene. For sånn går det med det meste her i verden. Så snart vi har kvittet oss med det, blir det in igjen. Men vi har lært - og nå får stjernene henge. De lyser så vakkert i vintermørket.

8 kommentarer:

 1. Så flott! Slik er det, ting kommer igjen og igjen;) Har en liten i gull selv,billig og lysende;)
  Kos deg i adventstida og se mot stjernene;) Klem;)

  SvarSlett
 2. Enig med deg. Når det kommer til jul så er det viktigere med minner og tradisjon enn det som er in. Jeg har maken julestjerne som du og neimen om jeg kvitter meg med den:-)

  SvarSlett
 3. Jul ER tradisjoner og ikke bar nytt stasj! Det er mitt hjertens mening om den saken. KOselig med litt nytt innimellom, men rosa får være til andre tider på året.

  SvarSlett
 4. Jeg har akkurat samme julestjerne i vinduet i stua. Det blir ikke ordentlig adventsstemning før den er oppe. Syns en må ta vare på noen tradisjoner, og det er jo som du sier at ting blir jo moderne igjen.

  Ønsker deg en riktig god adventsuke.

  SvarSlett
 5. Jeg er enig, tradisjoner er viktigere enn trender.

  SvarSlett
 6. Vi har også to ganske så gamle julestjerner hengende, men jeg syntes de er så fine at jeg vil ikke bytte de ut :-) Tradisjon før mote her i huset! Men Annepålandet da - jeg er sikker på at du har klemt ihjel alle julepresangene dine før julaften :-) Ok da - jeg har spart gebursdagspengene jeg fikk fordi jeg måtte levere tilbake Sigma linsen 105 mm. Den virket ikke på autofokus på mitt kamera... Så med disse pengene og en god skjærv til fra min kjære - tada - en Nikkor 105mm macro med bildestabilisator. Jeg prøvde den på kameraet i butikken, og ble helt frelst. Og så snek jeg meg til å prøve den her hjemme, men nå er den pakket inn - det ble oppdaget... Kanskje ikke så vanskelig når jeg er så smart at jeg blogger om det... Nå gleder jeg meg så fælt til macrofotografering at det er helt vondt :-) Jada, jeg er bortskjemt, men du så godt det er innimellom :-) Ha en fin helg du også!

  SvarSlett
 7. Oj, jeg glemte jo å si - JA ta deg en tur! Her står både Gamleheksa og jeg klare til å ta imot :-)

  SvarSlett
 8. Det finns väl inget bättre än att få plocka fram jultjärnan som hängde i barndomens fönster och ligga och mysa i ett varmt röd/oranget sken. När det gäller jul ska det vara tradition. Jag har visserligen köpt lite nytt vart år, men jag har då inte plockat bort något. Och som sagt hur mysigt är det med en megastor vit stjärna eller hur juligt är det med rosa ? Nej, det är lika illa som vita plastgranar.

  SvarSlett