søndag 20. desember 2009

Skal det være en julegran?

I min grønne ungdom hadde jeg mange snurrige småjobber ved siden av skoler og studier. Den beste var som juletreselger.



Og det skjedde i de dager før Plantasjen begynte å selge juletrær i stor målestokk for 50 kr stykket, kneblet og bundet i grønn netting, og dermed frarøvet juletremarkedet all sin landlige sjarm. Det var ikke mange juletreplantasjer heller i de dager. Juletrærne var stort sett småbusk som vokste blant store graner, tynning i plantefelt og diverse småtteri som vokste vilt under kraftlinjene som går gjennom de dype skoger og bringer strøm ut til alt folket. Kort sagt – smågran og småfuru fra Marka. Disse ble gjerne solgt fra små, provisoriske utsalg langs landeveien og ved nærbutikken de siste par ukene før jul. I motsetning til nå, kom juletreet sjelden i hus før lille julaften, og fikk stå til trettende- eller tjuendedagen.




Jeg kommer jo fra en gård på landet, til gård hører skog, og i skog vokser småtrær. Brødrene mine solgte juletrær i ungdommens vår – det var en fin ekstrajobb for gutta i juleferien. Et år ble jeg ansatt som juletreselger. Det var gjerne kaldt oppunder jul, akkurat som nå, og snø selvfølgelig. Det var alltid hvit jul i gamle dager. Dette året var det spesielt grisekaldt, husker jeg, og jeg sto polstret i mange lag ull, duffel, nesnalobber og to par skinnvotter utenpå hverandre og solgte juletrær ved den lokale bensinstasjonen. Det var trivelig arbeid. Brødrene Brothers dro til skogs og hogg nye trær etter hvert som jeg solgte. Det var blodferskt fra rot.

Folk kom innom og kjøpte juletre på vei hjem fra jobb den siste uka før jul. Juletreet måtte være ferskt og friskt, det var nøye, men bortsett fra det var kundene hyggelige og greie og stilte få krav. Det var mange faste kunder. Og alle var i godt humør – folk var ikke så stresset før i tiden, og juletrehandelen var liksom siste hånd på verket før julefreden kunne senke seg.



Siden trærne kom litt herfra og derfra og hadde vokst opp under ulike forhold, kunne de være ganske forskjellige. Det var noe for enhver smak og stue. Noen trær hadde vokst fort, og da var det langt mellom greinene, andre hadde vokst sakte, og da sto greinene tett. Noen trær var høye og slanke, andre små og tette – akkurat som oss mennesker omtrent. Noen hadde lange nåler, andre korte. Og alle som har gått i skogen og sett på trær, vet jo at de er frodigst på solsiden. Alt dette utnyttet vi til vår fordel i salget. En dame stusset over at treet hadde så lite nåler – de var korte og satt ikke spesielt tett, men var ellers jevne og pene. – Det er en fordel det , vettu, mente Lillebror, for da røsser det ikke så mye! Og dermed var det treet solgt. Noen trær hadde hatt en trang oppvekst og var typiske hjørne-trær – en stor fordel for folk med små stuer. Andre skulle ha treet inntil en vegg, og da var det helt i orden at det var litt flatt på nordsiden. Smale trær er en fordel for små familier – så går det fint å danne ring rundt treet. Var det få greiner nederst, var det plass til flere gaver. Var det i det hele tatt få greiner, passet det godt for folk som ikke hadde så mye julepynt eller ville ha det mest mulig naturlig. Da fikk de gjerne med noen ekstra kvister granbar på kjøpet, som de kunne ha på trappa. Kort sagt, alle trær hadde sine fordeler og ulemper - vi solgte på fordelene. Det var mange faste kunder, og alle var blide. Ingen klagde på prisen, ingen prutet heller, men det hendte vi slo av litt for kjente. Det var trivelig arbeid.


Jeg fikk et nært og personlig forhold til juletrær etter dette. Jeg kan huske spesielle trær. Som det litt gulgrønne vi fikk et år. Jeg stusset litt over fargen da det kom i hus, men det var fint og friskt og duftet som graner skal. Vi pleier å vanne juletreet, men dette var ikke spesielt tørst. Ikke røss det heller. Etter jul ble det ekspedert ut i bakhagen. Der fikk det ligge i fred, og da vi ryddet opp i hagen neste vår, lå treet der like gulgrønt og fint og friskt som i julen – med alle nålene på. Jeg har aldri sett maken, har du? Var det siste rest av julens magi?


Dagens bilder er fra nutidens juletresalg histen og pisten langs landeveien. Det er liksom litt mer schwung over salgsstedene nutildags. Men trærne og julesnøen er av akkurat samme sort.

11 kommentarer:

  1. Juletreselger! Du er ikke snau - den likte jeg. Koselige minner du skriver om nedover her. Og bildet av deg og din bror - hvordan var det eventyret om han som hadde syv vintre og syv somre innabords? Jeg trengte å le litt nå sånn sent på natten - så takk for det.

    Jeg husker faren min og naboen gikk for å hugge juletre. Pappa i flosshatt - det var tradisjon. Naboen skulle ha krokete tre "for det var det naturlige" og pappa skulle ha det peneste og retteste. De småkranglet om det hvert eneste år.

    Ha en fin søndag.

    SvarSlett
  2. Å, så koselig innlegg. Og jeg som alltid har syntes så synd på juletrærne. Først hugget ned, så inn i en varm stue, så nedhengt med pynt og oppstablet med gaver, så midtpunktet for sang og juletregang, og så pang på hodet ut, i beste fall ende som peisved. Jeg snur meg bort når jeg ser et stakkars barløst juletre i grøfta.

    SvarSlett
  3. Helt enig...veldi koselig inlegg. Morsomt a lese om deg og dine brodre. Vi pleide alltid aa kjope juletre pa Bogstaveien, stor stas da jeg var liten...
    -men naa gar vi ute i skauen og kutter det ned selv og det er ogsa veldi spesielt. Lukten av jule tre er noe som er saa nydelig.

    SvarSlett
  4. Er også innom i natten og koser meg med juletreinnlegget ditt og takker for koselig kommentar på bloggen min :)

    Noe av det ungene her syntes var mest stas da de var små, var å være med å kjøpe juletre og gå tur i "juletreskogen". Må ikke forveksles med ordentlig skog, men området der juletrærne selges. Juletreet ble alltid kjørt hjem på trillebår med ungene på toppen. Stas! Ha en fin søndag! :)

    SvarSlett
  5. Koselig innlegg! Dette husker jeg godt og hvem har ikke hatt et juletre som passet perfekt i hjørnet på stua? Min svigerfar prøvde et år å flytte på grener med å bore hull, men da frua i huset fikk se resultatet måtte han ut etter nytt tre:-)
    Ha en god gammeldags 4.søndag i advent!

    SvarSlett
  6. Jeg var ute i skogen å hogde juletre med min far da jeg var lita, og vi har selv gjort det med våre barn da de var mindre. etterpå satt vi rundt bålet og varmet oss, og oste av røyk etterpå.
    Nå er det enkleste å kjøpe et tre i byen, og håpe på at det var vi som stakk avgårde med det flotteste treet!!!

    SvarSlett
  7. Herlig innlegg sier nå jeg, koste meg skikkelig jeg... Og lo av nordsiden og alle argumentene for å få salgene i boks.

    SvarSlett
  8. Så kos å lese, og jammen en flott ekstrajobb. Hmm lurer litt på om juletreselgere ligner litt på bruktbilselgere hehe. Her har vi muligheten til å kjøpe tre på rot, hogge selv og slepe det med oss hjem :-) Men gjør vi det... Vel i noen år ble det gjort, men så ble det hele borte i førjulsstresset - mye enklere å rase innom Plantasjen. Og vi kjøper alltid hjørnejuletre :-) God Jul til deg og dine Annepålandet - juleklem herfra!

    SvarSlett
  9. Synes jeg kan se deg for meg der du står og tripper for å holde varmen selv med lag på lag med klær og selger juletrær med "fordeler".
    Sikkert en kald jobb, men trivelig:)

    Juletre må man ha, men her kommer det ikke i hus før lillejulaften, den tradisjonen liker jeg å holde på.

    Ønsker deg en riktig god jul!

    SvarSlett
  10. De flesta granar som säljs i Göteborg verkar vara importerade från Danmark! Konstigt... men de är dyra och står dåligt tycker jag. Vi fick tag på vår gran på ett självplock i år. Det är en bonde nära mina föräldrar som har en åker som han för några år sedan planterade med gran och nu kunde man gå dit, välja ut en där den står och sedan såga ner den själv. Efter det gick man till huset och betalade - 100kr - en billig slant med tanke på att de utanför kvartersbutiken kostar nästan 400kr. Och färskare kan det knappt bli. Och avstressande med en liten "skogs"promenad...

    SvarSlett
  11. Jeg var og kjøpte juletre sammen med mamma i går - og vi holdt oss laaaangt vekke fra Ikea og Plantasjen og Elkjøp og andre stormarkeder som lokker til seg kunder ved å tilby veldig billige juletrær. For juletreet skal kjøpes utenfor en av butikkene i bydelen vår, solgt fra egne juletreutsalg som åpner noen uker før jul. Juletreselgeren skal helst være en gammel og krokete mann i termodress og med ullabber utenpå skoene, men vi godtar også yngre selgere, så lenge de har nevnte termodress, lue med øreklaffer og helst en rød frostnese. Utsalget må også selge kristtorn og fuglenek, selv om vi aldri kjøper det.

    Sånn er det med tradisjoner!

    (Husker forresten det året faren min og jeg kjørte bydelen rundt om kvelden lille juleaften, på desperat jakt etter et utsalg som fremdeles var åpent. Vi fikk tilslutt tak i et lite og vindskjevt tre, og alle var enige om (som vi hvert eneste år er) at dette treet var det fineste vi har hatt ;-)

    SvarSlett