torsdag 4. august 2011

Dagens blomst...


... er oreganoen. Jeg plantet en potte fra Plantasjen for hundre år siden, og siden har den overtatt hagen. Det er vel egentlig en urt, og ikke en blomst, men her hos meg teller alt som blomstrer som blomst.


Selve blomsten er i nyanser av hvit, rosa og lys lilla, og er ganske unnselig, men i store mengder blir det fint likevel. Oregano er sommerfuglenes soleklare favoritt, de storkoser seg der de blafrer fra blomst til blomst og spiser søt nektar. Først og fremst neslesommerfugler, men av og til stikker også en enslig admiral innom. Jeg kan ikke så mye om sommerfugler, men det må være selveste sjefsadmiralen som er innom her - den er ekstra stor og klar i fargene, med knallrøde bånd og store, kritthvite tegninger, riktig et prakteksemplar. Men å stille opp for fotografen, nei, det vil den ikke. Neslesommerfuglen er mindre sjenert.


Tinka liker også oregano. Her med badesveis - for Tinka bader i tjernet i skogen hver dag nå i sommervarmen, og har det så bra som en liten hund kan ha det. Hun står musestille midt i oreganoen og venter på at det skal dukke opp en bie - for selv om biene foretrekker lavendel, hender det at de tar turen innom oreganoen også.


Oregano er kjent helt fra antikkens Hellas. Grodde det vill oregano på en grav, var det tegn på at avdøde hadde det bra. Siden har den blitt brukt mot onde makter og trolldom, både for brudepar og fødende kvinner.  Den har vært brukt i øl, og som middel mot møll. Vi kjenner den også som bergmynte. I Nord-Europa var den ikke særlig utbredt før etter andre verdenskrig. Jeg tror aldri jeg hørte om oregano før pizzaen gjorde sitt stormende inntog på 70-tallet.


Det er noe blondeaktig lett og delikat over oreganoen, der den står og vaier elegant i sommerbrisen. Man blir aldeles i godt humør. Og hadde det ikke vært for oreganoen, hadde det vært temmelig tomt i bedene mine...
Kan også brukes som snittblomst, om man skulle være i beit. For eksempel i en fin, hvit keramikkmugge fra årets sommerferie på Bornholm.


Til alle som er innom i sommervarmen - ha en lett og luftig dag!

4 kommentarer:

 1. Krydderurter er dejlige, men har tendens til at brede sig meget:-) Derfor har vi flere af krydderurterne i baljer. De får fine blomster og dufter, så jeg bruger dem ligesom dig i buketter:-)

  SvarSlett
 2. Hei!! Hyggelig innlegg! Det var lurt å børste støvet av speilrefleksen!! Fine bilder og søt hund!! Ha en fin dag!! AnneK:-)

  SvarSlett
 3. Du skriver virkelig de koseligste (og informative) innlegg, Anne. Jeg blir i godt humør av å lese her jeg.

  Treffes i Oslo ja, det hadde vært kjempekoselig. Den 30. aug eller 31 kunne jeg ha fått det til. Kanskje flere vil komme? Skal legge det inn på bloggen min.

  SvarSlett
 4. Nydelige bilder, Anne.... :O)
  Lurer på om ikke jeg også skal finne frem speilrefelksen min. Har ikke brukt den på veldig lenge, bruker bare den lille Canon Ixusen... :O)

  klem

  SvarSlett