mandag 8. august 2011

Og herved erklæres gryteklutuken for åpnet...

Da jeg lærte å strikke - den kan vel ha vært rundt 1967 eller deromkring - var en gryteklut det aller første jeg strikket. Det var min meget tålmodige og pedagogiske mor som lærte meg kunsten, naturligvis, akkurat som hun lærte meg alt annet jeg kan av håndarbeid. Jeg kan ikke huske at det var noe halloy omkring det - hun viste meg hvordan man strikker, og så strikket jeg, av et lite restegarnsnøste med orange bomullsgarn og blanke, fine strømpepinner. Jeg husker det godt. Jeg strevde, mistet masker som mor plukket opp for meg, og strikket videre. Det ble en liten gryteklut, og ganske luftig her og der, og til slutt heklet mor en hempe av luftmasker. Siden perfeksjonerte jeg teknikken, lærte å legge opp selv og strikke vrange masker også, men det aller, aller første strikketøyet ble en rillestrikket gryteklut. Ingen kan huske hvor gammel jeg var, og ingen bilder ble tatt, for at en jentunge lærte å strikke, var en hverdagslig sak på 60-tallet, og helt uten interesse for evigheten.

Dette var før kaffetrakteren gjorde sitt inntog i de tusen hjem, og den orange grytekluten ble flittig brukt til kaffekjelen i stedet. Vi hadde en søt liten aluminiumskjele til hverdagsbruk, med lokk på toppen og grønnmalt hank. Hanken datt av, så mor la grytekluten over lokket og løftet kjelen på den måten i stedet. Grytekluten var nokså ujevnt strikket, for å si det mildt, og med ganske luftige masker noen steder, så mor må ha brent seg på fingrene. Men hun hadde smedfingre, hevdet hun, så det gikk visst bra. "Smedfingre" er forresten et ord som har falt ut av dagligtalen. Ikke fins det smeder lenger heller. Men det gjorde det i gamle dager - de ble herdet og fikk tykk, svart hud på fingrene og kunne ta i varmt metall med bare hendene. Men det var før, det. Grytekluten ble slitt og frynsete og svidd i kanten, og hempa røyk, men den varte lenge. "Bruk og kast" var ikke oppfunnet enda, den gangen.

I mangel av bilde av Annepålandets første gryteklut, kommer det her et bilde av Ellinor Flors gryteklutkjole i stedet:


Fjong, ikke sant? Vi som var unge på 80-tallet, husker kleskunstneren Ellinor Flors frydefulle design, med selburoser og store hatter. Og altså en gryteklutkjole. Den er del av gryteklututstillingen på Selbu Bygdemuseum, og bildet har jeg lånt her. Jeg har dessverre ikke sett utstillingen selv enda, men et besøk der står på to-do-lista. Flere fine grytekluter og mer gryteklutbakgrunnsstoff her.

Har du noen fine, gamle grytekluter? Jeg viser frem mine senere i uka. Ha en flott dag!

10 kommentarer:

 1. Smedfingre er ennå i ordforrådet her, men det er nok fordi kjemiundervisningen min fra universitetet lærte oss en viktig ting: kaldt glass ser likt ut som varmt glass... AUUU!

  SvarSlett
 2. For en artig kjole. er det virkelig Ellinor Floor som har laget den?
  På jobben har vi mange gamle oppskrifter av Ellinor F. Du vet, med puffermer, litt store modeller, mønster på kryss og tvers. Og tøffe luer/hatter. Det hender jeg tar en liten titt på de når det er litt stille i butikken.

  SvarSlett
 3. Hmm, jeg begynte med hekling først og heklet en gryteklut til farmor til jul. Rød med hvite kanter :) Strikke begynte jeg med mye senere, og min mor og søster, som var racere, trodde nok egentlig ikke jeg kunne strikke før jeg en dag kom hjem fra hybelen med nystrikket grønn genser med blomster på. :D Lurte dem jeg :) Nå strikker jeg babykjørepose til et under skal skje og en marius til hunden, som hun sikkert ikke kommer til å bruke men fordi det ble så spennende om jeg kunne få den til :)

  SvarSlett
 4. Blir med på gryteklutuka di, jeg!

  SvarSlett
 5. Gleder meg til å se resultatene av denne ukas produksjon!

  SvarSlett
 6. Hihi, koser meg med historien om din første gryteklut og dens lange velbrukte liv. Jeg tror faktisk jeg strikket min første gryteklut nå i ferien! Etter ca 30 år med strikking! Ikke har den fått en partner enda, heller, men det var en fin liten ting å teste en ny teknikk på; dobbeltstrikk! Kanskje viser jeg deg den snart... Den ser ganske nybegynner ut, og det syns jeg faktisk er litt gøy! (o:

  Ha en finfin dag!

  SvarSlett
 7. Da hiver jeg meg på ukas tema jeg også, for jeg har to par grytekluter som jeg har arvet. De kan jeg stolt vise fram i løpet av denne uka. =) Gleder meg til å se dine også.
  Ha en fin kveld. =)

  SvarSlett
 8. He, he en slik kjole skulle en hatt!
  Grytekluter ja, jeg heklet endel i fjor sommer, blant annet etter din oppskrift!
  Veldig kjekt å ha til presanger til slekt og venner.
  Blir kjekt å følge gryteklutuken din :))

  SvarSlett
 9. Hei på deg. Smedfingre eksisterer her i huset. Gift med en hobbysmed se...... Har strikka haugevis av håndkler for ikke så lenge siden, men ikke grytekluter. Kanskje jeg trår til med det siden det er grytek-lute-ruke.Ha nydelige dager. Klem :O)

  SvarSlett
 10. Det er interessant å følgje denne "serien", eg har hekla ferdig 4 av gryteklutane dine i sommar, svigermor blei kjempeglad for det eine paret.
  Smedfingrar har eg ikkje høyrt om før, men det er jo eit svært talande utttrykk.

  SvarSlett