tirsdag 2. august 2011

Enda blåere...

Her kommer enda mere blått. Blått er nemlig den store motefargen i år, har jeg nylig lest i et magasin, og siden  jeg er så ekstremt trendy av meg, har jeg satset på blått i hagen i år. Det var forresten blått i hagen i fjor også, og alle andre år, på denne tiden...

Det er nemlig lavendeltid. Blomstrende lavendel er en opplevelse for alle sanser - med den intense blå fargen og den vidunderlige duften. Man blir virkelig lykkelig av lavendel - og det gjør bier og humler også, der de summer i kor.


Da jeg plantet lavendelen for 15-20 år siden, leste jeg at de passet best i sone 3. Jeg bor i sone 5-6, men lavendelen kan ikke lese, og trives bra likevel. Den kommer igjen år etter år, og mens de andre plantene i hagen har sine ups and downs, gode og mindre gode år, er lavendelen like fin. Den er bienes favoritt, men ikke noe særlig for sommerfuglene visst - de foretrekker naboen, oreganoen, i stedet. Plantene skal visstnok klippes og skiftes ut i ny og ne, men mine har gått for lut og kaldt vann og er som gamle og krokete små trær. Litt stusselige om våren, men hagens dronning når blomstringen pågår.


I urteboken min står det at man kan så lavendel om våren, eller ta stiklinger fra sideskudd. Min lavendel ordner seg selv - det dukker stadig opp nye, små planter hist og pist. Duften skal virke beroligende på slitte nerver, i tillegg er den søvndyssende og virksom mot møll. Jeg har et bed med lavendel og oregano (bed og bed, fru Blom, vi kan vel heller kalle det buskas), og dessuten sammen med rosene. Og den er altså helt og holdent vedlikeholdsfri. Den trenger ikke vann en gang, annet enn det som kommer fra oven.


Som urter flest kan den brukes i mat. Tørkede lavendelblomster kan blandes med timian, merian og rosmarin til en hjemmelaget provence-blanding, eller nytes som te sammen med sitronmelisse, brennesle og kjerringrokk. Kan også drysses over fruktdesserter og salater. (Kilde: "Blomster på menyen" av Anemette Olesen, Kirja forlag, 1994). Men jeg nyter den helst bar, naturell, på rot, i sommer og sol. Ha en velduftende dag!

6 kommentarer:

 1. Nyyyydelig! Skulle veldig gjerne hatt litt lavendel her og der... Prøve å plante neste år kanskje?

  SvarSlett
 2. Ja, det er ingenting som lavendel. jeg har en jeg også,i hagen. Den er flott nå!
  Jeg har tatt inn og tørket blomstene, de er fine til å ha i små poser og til gaver.
  Ha ei fortsatt fin sommeruke!

  SvarSlett
 3. Åh så underbart, jag älskar lavendel! Vad härligt att ha dem årligt återkommande sådär.

  SvarSlett
 4. Så flotte. Lavendelen min druknet i år også, samme som i fjor. Jeg kjøpte nye planter, men de døde de også. Så nå får jeg nyte synet av dine i steden for. Mager trøst er trøst det også og dine var jo skikkelig fabelaktige. :)

  SvarSlett
 5. Ruth - så synd at de druknet. Lavendelen liker ikke vann. Mine står i en nedoverbakke, så vannet renner av selv når det regner for mye. De liker visst ikke gjødsel heller, har jeg hørt.

  SvarSlett
 6. Lavendel er en skjønn urt!
  Jeg har prøvd den, men fikk den til å overvintre en gang på hytta, siden har jeg gitt den opp.
  Kanskje jeg skulle prøve den her på småbruket...

  SvarSlett