mandag 21. september 2009

Jeg liker høsten, jeg…

Det er vel få folkeslag som er så hysterisk opptatt av sommer og sol som oss her øverst på globusen. Vi hutrer oss gjennom seks måneders vinter og liker godt å klage, men jeg vet ikke jeg...

I ungdommens vår bodde jeg et år i Florida. Det var før alle disse forferdelige stormenes tid - det var sol og sommer nesten året rundt. Allerede ved påsketider var årets brunfarge i boks. Selv jeg, som er blekere enn de fleste jeg kjenner her hjemme, var brun til og med mellom tærne.

Jeg tenkte ikke så mye over det mens det sto på, men da jeg kom hjem igjen, syntes jeg den kalde og klare høstluften var deilig, og jeg ble helt ør av lykke da den første snøen falt. Da forstod jeg at det var variasjon som er tingen, kontrastene mellom kaldt og varmt, lyst og mørkt. Som nordmenn flest liker jeg denne skiftningen i årstider. Sommeren blir enda deiligere når du har en kald vinter å måle mot. Det er ikke noe stas med trær som har grønne blader året rundt. (Hvordan går det til, forresten? Skiftes de ut litt om gangen, akkurat som hår på hodet?)

Jeg liker høsten, jeg. Både de dagene da sola skinner fra knallblå himmel og luften er så klar og skarp at den kan inhaleres helt ned i tærne i ett jafs, og de mørke dagene med regn og blest og fuktig vær og kulde. Men mest de blå, såklart...

Dette er vårt lokale badevann, eller tjern, i skogen. Her badet vi hver eneste dag hele sommeren igjennom da ungene var små – etter barnehage og jobb. Det hendte vi tok middagen her. Her perfeksjonerte de svømme- og stupeteknikk. Her lå de på flytebrygga hele dagen med vennene da de ble tenåringer. Her har vi vært på picnic vår, sommer og høst. Her har vi duppet oss etter en morgenfrisk joggetur. Her har vi hatt skoleturer og skoleavslutninger, grillkvelder og heldagsutflukter med matpakke. Her har ungene vært på utallige ekskursjoner og fanget rumpetroll og målt surheten i vannet på barneskolen. Her har vi gått på skøyter vinterstid, spilt hockey og naboen har til og med brekt nesa i kampens hete. Hit dro vi på sykkeltur og blåbærtur og regnværsfisketur – og en gang falt Sønnen i vannet før fisketuren i det hele tatt fikk begynt. Livet i skogen ville ikke vært det samme uten tjernet. To tjern er det faktisk her – like i nærheten.

Da vi gikk tur forbi i går, regnet det, og Mannen og jeg oppdaget plutselig at vi ikke hadde badet der en eneste gang i hele sommer. Nå er sommeren slutt for i år, og bjørka er gul.

Hvor ble den sommeren av??

10 kommentarer:

 1. Så godt å høre deg som liker høsten, jeg trenger litt påfyll av slike tanker;)
  Hvis jeg klarer å nyte nuet, så liker jeg fargene og mye med høsten, men det at temperaturen er på vei nedover har jeg etterhvert "problemer" med å godta; jeg vil ha 17 grader hele året.....umulig, vet jeg:D
  Kos deg videre denne høstuka, det skal faktisk jeg gjøre også;) Klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Så sant så sant. Vi bør egentlig nyte høsten den er jo utrolig flott med sine flotte farger. Og ja - vi er heldige som har skiftende årstider MEN når det er sagt så synes jeg at vinteren godt kan kortes ned med noen måpneder. Jeg stemmer for at vi deler året i 3 årstider;-)
  Ha en finfin høstdag!

  SvarSlett
 3. Hösten er uten tvil årets beste årstid! Ikke for varmt, ikke for kaldt, vakre farver, sopp i masser - hvorfor heter det september og ikke sopptember forresten?

  Alle trærne skifter løv, noen bare iblant. Bartrær også (det er jo sammenrullede løv, egentlig). På denne tiden regner det furunåler her, men alt byttes ikke på en gang.

  SvarSlett
 4. Vi trenger nok disse årstidsvariasjonene for ikke å gå lei. Høsten er så fin, men jeg har hele tida i bakhodet at vinteren kan komme når tid som helst, og det liker jeg ikke.

  SvarSlett
 5. Om man fick riktiga åtstider, med en vinter som innebar SNÖ, då skulle även hösten vara ok, tycker jag. Men där vi bor är det mest regn o trist från september till april o det är bara för tråkigt... Drömmer om att flytta til Norge, tjatar på maken...Så kunde vi få lite vit vinter också.
  Ha det höstfint!

  SvarSlett
 6. Så koselig det høres ut, ja det er flott å ha et badevann i nærheten. Da jeg bodde i Oslo hadde vi både Nøklevann og Ulsrudvann, og det var jo hærlig i tillegg til Hvervenbukta. Her har vi jo Mjøsa, men jeg syntes det er så kaldt i det vannet :-) Og jeg liker høsten jeg også altså :-) Det er en kjempefin årstid, det er vinteren jeg ikke klarer å få som favoritt. Vinteren er jo egentlig fin, men den er så lang. Hadde den vart noen måneder mindre hadde alt vært perfekt. Men nå har vi det slik vi har det, og jeg er enig med deg - det er godt med 4 årstider!

  SvarSlett
 7. Høste ER best!!!! jeg riktig koser meg på høsten, jeg!
  Bading....la meg se...tror det er 2 år siden jeg bada i et vann ute nå, gitt. Dessuten er jeg mest glad i å bade i ferskvann.

  SvarSlett
 8. Du har nog rätt att utan variation så tröttnar man på det mesta. Jag tycker visserligen bäst om våren då solen kommer åter och var dag bjuder på ett nytt vårtecken. Men något jag kan sakna ibland är faktiskt regn. riktigt härligt skyfall gärna med åska gör allt så friskt igen. Eller fint duggregn som bara blöter ner dig utan att du nästan känner det, man nästan andas in regnet. Fast efter några veckor med regn så är man allt bra sugen på sol igen. Det sägs att människan aldrig är nöjd, men kanske det bara är så att hon är mest nöjd med omväxling.

  SvarSlett
 9. Er så enig med deg - høsten er den fineste årstiden! Men i år ser det ut til at vi får en skikkelig regn høst, og det er ikke særlig kos. Så jeg gleder meg til frosten kommer ;)

  SvarSlett
 10. Hvor ble sommeren av ja, det lurer jeg også på! Og jeg er blant dem som omtrent får hysterisk anfall ved tanken på at det er over et halvt år til sommeren kommer tilbake... Jeg liker ikke høsten, og jeg hater vinteren. Jeg er visst født i feil land... Sommer hele året høres ut som en drøm, jeg vil også være brun mellom tærne!

  SvarSlett