lørdag 12. september 2009

Helt gresk...

Jeg kan ikke tenke meg noe mer gresk enn gresk kaffe. Små fine kopper med kruttsterk kaffe og masse grut i. Når man er ferdig, skal gruten ligge igjen i koppen. Da jeg var i Hellas i min ungdoms vår, lærte jeg at gruten skulle siles i barten. Den gang hadde mange greske menn en tett, mørk bart - men det spørs vel om den ble brukt som kaffesil... Det var et must for enhver turist å ha smakt gresk kaffe, i våre dager er kaffemenyen mer internasjonal, som vi ser... :p

Jeg liker den greske mentaliteten. En dag så vi to menn som møttes i et gatekryss - den ene til fots og den andre i bil. Sjåføren stoppet midt i krysset, rullet ned vinduet og håndhilste på kameraten, hvorpå de slo av en prat. Bak dem hopet køen seg opp, men det var ingen tilløp til stress. Ingen tuting, ingen hissige sjåfører. Etter en kort prat hilste de to mennene blidt og fortsatte hver til sitt - og køen løste seg opp. Jeg kan ikke se for meg noe lignende i Smestadkrysset for eksempel...

Dette er jo stressmestring på sitt beste, og vi har mye å lære. Her kommer et gresk lynkurs: Når det oppstår en anstrengt situasjon - gir ned i et lavere gir, eller sett giret i fri - slapp av i alle muskler, også ansiktsmusklene - når situasjonen løser seg opp, fortsett som om ingen ting hadde skjedd. Ispedd en skål sorte oliven, litt kruttsterk kaffe, en knert ouzo og gode relasjoner til familie og venner, og du vil antakelig få et langt og lykkelig liv.

Typisk gresk gatebilde - fortausrestaurant med blå stoler. Her satt grekerne innendørs og drakk kaffe og ouzo, mens turistene satt på fortauet utenfor under oliventrærne og drakk øl og vann - mens trafikken brummet forbi noen centimeter utenfor. Motorsyklister med hjelm var garantert turister - grekerne selv kjørte uten.

Gresk salat med oliven er vel noe de fleste forbinder med Hellas. Det var olivenlunder overalt - små og store og innimellom alle steder der det var litt plass til overs.
Grekerne kan kunsten å bygge - de har holdt på i tusener av år og har et solid forsprang på oss. På Samos var det spor etter dette overalt - rester av idrettsarenaer, templer, borger og vanningssystemer. Grekerne bodde i hus i flere etasjer, med flotte søyler, tapeter på veggene og godt utbygde kloakksystemer - mens vi fortsatt bodde i huler her oppe i det kalde nord. Også i dag murer de med en imponerende presisjon. Norske murere burde ta seg en studietur til Hellas - grekerne har mye fint å lære bort.
Form og farge må ligge i de greske genene. Her jeg bor har alle nesten like vinduer, og variasjonen i ytterdører er også forbausende liten. Vi bor i et fritt land og kan gjøre som vi vil - og det vi vil, er visst å ha like vinduer og dører, nesten alle sammen. Er du noe for deg selv, kommer du garantert i Bonytt eller Rom 123 ganske snart.

Grekerne vil ikke ha like dører og vinduer. Jeg så ikke to som var like. Jeg ble helt fascinert av greske vinduer og dører, og kanskje kommer det et innlegg om dette senere, hvem vet?

Ha en fin uke!

7 kommentarer:

 1. Flotte bilder! Det ser så herlig ut, og så høres det ut som om du beskriver byen jeg bor i - ikkeno stress her :-)

  SvarSlett
 2. Så fine bilder - tror ikke jeg kunne ha bodd og arbeidet der;-) MEN feriert, ja det skulle jeg ha greid.
  Ønsker deg ei stressfri uke!

  SvarSlett
 3. Deilige bilder, det ser herlig avslappende ut :) Jeg liker tanken om å motarbeide stress ved å trekke på skuldrene og heller tenke på noe fint. Jeg er typen som heller girer meg selv opp på den stressende situasjonen, men jeg syns det greske trikset høres mer behagelig ut!

  SvarSlett
 4. Absolutt et sted jeg kunne tenke meg å være akurat nå....men det hadde ikke gått med det humøret mitt? Må dra til Spania, jeg da, og få ut litt krutt!!!
  FRAPPÈ het kaffen jeg og mannen drakk da vi var i Hellas på ferie for 19 år siden.Den var også tykk som tjære og bare såååå god!
  Ferie er deilig, ikke sant?

  SvarSlett
 5. Jeg misunner deg ferien, og lengter til Hellas. Men jeg kjenner ingen som stresser som grekeren med tre jobber og små boliger fulle av sand og støv og storfamilie. Men når de har fri er det vel heller ingen som slapper av som dem. Og når krisene oppstår så lar de tida ordne opp. Der misunner jeg dem. Kommer tid kommer råd, og i mellomtiden tar vi oss en Ouzo og en dans.
  Nyt ferien.

  SvarSlett
 6. Herlig å kunne ta livet så med knusende ro:)
  Jo, vi har nok noe å lære av grekerne fremdeles. Både når det gjelder å ta ting som de kommer og med hensyn til utseende på husene våre. Det blir fort litt for kjedelig når alle har de samme dørene og vinduene.
  Det murhuset du viste var jo bare nydelig!

  SvarSlett
 7. Flotte Hellasbilder! Jeg synes jeg ser stopping og hilsing i Smestadkrysset ja, eller Sinsen eller Ryen for den saks skyld. Hvor mange nanosekunder hadde det tatt før folk hadde begynt å tute og rope tro...? ;)

  SvarSlett