fredag 18. september 2009

Blått og blått, fru blom...

Dette er en hilsen til Anna-Elise på tirsdagsstrikkeklubben - leser du med? Hun minte meg nylig på dette med garnfarging :p

Det er gøy å farge garn, nemlig - det aller beste eksemplet på at man har ikke mer moro enn man lager seg selv. Er du nysgjerrig, kan du for eksempel titte her og her og her, eller klikke på Farging under Etiketter nederst i høyremargen.

Jeg var nysgjerrig på hvordan det var å farge med konditorfarger. Tidligere var blå konditorfarge forbudt i Norge - det var noe med giftstoffer osv. Du fikk ikke kjøpt blå Smarties i Norge, ikke blå brus og ellers ingen ting med blått i. Hva har skjedd - har de skiftet ut fargestoffene eller har de funnet ut at siden resten av verden tåler litt gift, er det ikke så farlig med oss nordmenn heller? Mer gift til folket - som et ledd i internasjonaliseringen?? Kan noen gi meg en god forklaring på dette???

Uansett, jeg gikk til innkjøp av blå og grønn konditorfarge av ulike merker og bestemte meg for å farge i mikrobølgeovn denne gangen. Det er mye raskere enn å farge i kjele, og det blir mindre søl. Det egner seg best for små mengder garn, og siden jeg bare skulle eksperimentere litt, passet det utmerket. Med små bunter garn og diverse boller og blandinger koste jeg meg på kjøkkenet en lang stund. Mye morsommere enn å lage mat!

Resultatet ble riktig fint, syns jeg, selv om fargene ble dårlig gjengitt på bilder.Spør ikke meg hva jeg gjorde, for det har jeg glemt. Litt vann i en bolle, noen dråper (eller hele flaska, alt ettersom) med konditorfarge - noe blått, noe grønt og litt blanding. Pluss eddik. Noen bunter ble farget flere ganger, da ble det litt meleringer og fint fargespill. Noen ble helt ensfarget.

Sønnen kom forbi da jeg tok bildene, og han syntes de turkise fargene var skikkelig flotte. Det tar jeg som et stort kompliment. Og jeg er fornøyd jeg. Hva jeg skal bruke en haug med mininøster i ymse fargetoner til, er en helt annen sak. Kanskje det blir stripete sokker?

NB: Blå konditorfarge er ikke blå - den er turkis. Men turkis er jo flott, så det er helt ok. Men det kan jo være greit å vite om, i tilfelle man hadde tenkt seg for eksempel noe i flaggets farger - rødthvittogblått...

Nylig bestilte jeg vakkert sokkegarn fra Chili Gredelin, type Marilyn i fargen "Beatrice" - beskrevet som "havsblått, turkis og stenk av bjørkegrønt" - mykt og nydelig! (Chili-garnet til venstre, sånn for ordens skyld ;-) ). Og verden er sannelig forunderlig - det viste seg å være nøyaktig samme farger som mine egne nøster! Min farge heter "Blå og grønn konditorfarge fra Idun og Dr. Oetker". Jeg må finne på noe mer fancy.

Men én ting har vi felles - i tillegg til gleden over å farge garn, profesjonelle og superflinke Kia hos Chili Gredelin og amatøren Annepålandet: Vi farger kun i små og eksklusive kvanta ;-) !

8 kommentarer:

 1. Ang. blåfargen som plutselig har dukket opp i Norge: Jeg tror det har med EØS-avtalen å gjøre - det er tillatt i EU, så da kan ikke vi nekte det heller...

  Spent på å se hva du lager av disse blånyansene:-)

  SvarSlett
 2. Interessant! Skal tro om fargene holder???

  SvarSlett
 3. Jada, fargene holder! Jeg har test-vasket dem. De farger av litt, men det gjør sannelig "kjøpegarn" også! Det er nok her eddiken kommer inn i bildet - for å binde fargene.

  SvarSlett
 4. Härliga färger på garnet!
  Jag gillar fingervantarna också. Håller med om att vantar är dyra att köpa, men då tänker jag mest på att de försvinner så ofta. Åtminstone en av dem :) Det är förståss lika tråkigt när man har haft arbete med att sticka dem.

  SvarSlett
 5. hei!
  wow..., DETTE BLE UTROLIG LEKKERT!
  når har du i eddikken? Er det til slutt for å binde fargene? eller bruker du det i hele tiden?

  Dette har jeg nemlig lyst til å prøve jeg også..., men jeg har ikke micro, så jeg må gjøre det på plate.

  takk for tipset..., og ha en koselig turkis helg...

  NB: Fargene dine ble utrolig nydelig, minst like flott som det ekslusive garnet du hadde handlet!

  SvarSlett
 6. Jag har ingen god förklaring, men det var samma i sverige - ingen blå hushållsfärg - rött, grönt och gult var det som stod till buds. Om man går till ett riktigt välsorterat tårtbutik kan man hitta alla färger du kan tänka dig och några till - även riktig flaggblå färg - i pastaform som är drygare.

  SvarSlett
 7. Så flotte farger, ja dette må nok bli stripesokker ja - kanskje Pi- sokker :-)

  SvarSlett
 8. Takk for lang og hyggelig kommentar i bloggen min! Jeg kom fram til samme konklusjon sjøl: neste gang tester jeg bare blått, for den er nok ikke så "blå" som jeg tror. Det var flott å få det bekreftet! Jeg likte godt alle de fine blåsjatteringene dine. Jammen sitter vi på mye samla kompetanse når vi prøver (og feiler???) som vi gjør! Uansett: gøy er det. Og i alle fall mye gøyere enn å lage mat. Helt enig med du...
  ;-)))

  SvarSlett