søndag 3. januar 2016

Hva skjedde i 2015 (Del I)


2015 var et år med gleder og sorger side om side, for slik er livet.
Som folk flest, har jeg blitt et år eldre, og forhåpentligvis litt klokere. Jeg har lært meg å bli mer tålmodig, og kanskje litt snillere også. Det har vært sol og regn og ganske travelt for meg og min lille familie. 

Her er en kort oppsummering av strikkeåret 2015:

Årets luer, representert ved denne luastrikket i favorittgarnet Pelsull. (Foto Ann Myhre)

I 2015 har jeg strikket opp 5,2 kilo garn. Det er mindre enn på mange år. Det skyldes nok 
(1) at jeg har strikket mest småting som ikke drar noe særlig garn, som votter - noe som er uunngåelig når man er medlem av et Vottelaug, og (2) at jeg har en uhorvelig mengde UFO-er liggende. Det må derfor bli en solid UFO-jafs i januar og februar. Greier jeg å ferdigstille 10 UFO-er? 15? (Forhåpentligvis blogger jeg litt mer om dette i 2016).

Det ble mange par votter i 2015. Dette er nok mine allerkjærestestrikket i arvegarn fullt av minner fra barndommen.

Av de drøyt fem kiloene med garn ble det 22 par håndplagg (votter, fingervanter og pulsvarmere), 15 luer og 13 par sokker. Jeg har strikket to gensere og to kofter. Det høres veldig lite ut på et helt år - men jeg har ytterligere to kofter i monteringskøen. Et par sjal og noen "diverse"-objekter har det også blitt. Alt i alt 58 prosjekter. Ikke så mye som tidligere år, men det gjelder å være fornøyd med det man får gjort, og ikke tenke på alt det man ikke fikk gjort!

Desidert mest brukt av årets plagg - den røde koftaher på Familiens strikketreff/Egmont i oktober. (Foto Ingvild Gausdal)

På fargefronten har det skjedd forandringer. Grå har vært dominerende hos meg i alle år, men i 2015 var det rød som vant (16 prosjekter). Grønn har seilt opp og kapret andreplassen, sammen med blå og grå (8 prosjekter hver). Deretter følger lilla (6 prosjekter), orange, burgunder og sort (2 prosjekter hver), og sist brun, beige, turks og rosa (med 1 prosjekt hver). Et par multifargede prosjekter ble det også. Årets taper: Gul - 0 prosjekter. (Jeg tipper gul kan seile opp som en utfordrer i 2016).

Grønt er skjønt. Dette er husets mest populære i 2015 - Dattera og jeg har sloss om dem.

Tidligere har jeg strikket mest til meg selv, men i 2015 strikket jeg mest til "andre". "Andre" er gaver og diverse veldedige prosjekter. Med meg selv på en god andreplass, hehe. Sønnen og Dattera har fått 1 ting hver. Dattera pleier å stikke av med en ganske god pott - så årets dårlige resultat for hennes del må skyldes at hun allerede har skap og skuffer fulle. Gemalen og Tinka fikk null og niks - men det er deres egen feil, etter som de ikke bryr seg noe særlig om hjemmestrikk. De har ikke strikket noe til meg heller, forresten, så det går opp i opp. 

Det var en oppsummering av årets strikk. Tidligere pleide jeg å lage noen fancy kakediagrammer og sånt også, men det kommer ikke til å skje i år.

Plantefarget garn - her representert ved lystige variasjoner over kochenille og blåbær.

En höjdare i 2015 var det at jeg begynte å plantefarge garn. Det var så morsomt - vil du ha litt gøy inn i hverdagen, er det hett tips! Det vil jeg fortsette med i 2016 - jeg har allerede massevis av planer. (Forhåpentligvis blogger jeg litt mer om dette i 2016).

2015 var Vottelaugets store år. Mer om det i neste blogginnlegg. Og slenger dere på en kommentar eller to, kommer det ratt en bildekavalkade også. Det er ikke så lett å holde blogge-spiriten oppe i disse tider, med dalende besøkstall og langt færre kommentarer enn før. 

Ha en riktig fin januardag!

40 kommentarer:

 1. Hei. Du verden, for meg høres dette mye ut. Det å ha det så klart hva man har strikket, det høres kjekt ut. Dette må jeg henge meg på. Har notisboka klar, nå vil også jeg begynne å notere. Det jeg beundrer mest når jeg ser noe av arb. ditt, det er jobben du legger i det. Med jobben mener jeg fargeskift og mønster. Det blir alltid nydelig, fordi du også er så stødig på dette med farger. Å legge så mye jobb i et par votter...Du koser deg nok med det, jeg blir svett bare ved tanken. Hehe. Nei, Askeladden er typen for meg! Blitt veldig glad i den typen.
  Vil ikke akkurat juble for 2015, men sånn er livet akkurat nå. Jeg har vel sjelden forhåpninger, prøver å takle det som kommer på best mulig måte. Erfaringene man har gjort seg med årene kommer godt med i visse høve. Nå er jeg glad at for at hverdagen er bare timer unna. Da håper jeg matorgiene stopper seg selv. Snakk om luksusproblem for å si det mildt, ikke bra. Idag er et oldebarn 5 år. Skal bli kjekt å feire med han. Været: Minus 3 gr. og stiv kuling, da er det kaldt da!! Når det endelig ble opphold...Ha en fin søndag Anne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg noterer faktisk alle prosjektene jeg strikker. Jeg er ellers ganske rotete av meg, så det er litt overraskende. Men jeg strikker ofte samme oppskrift flere ganger, og da er det kjekt å vite detaljer som hva oppskriften het, hva slags garn, hvor mye etc.

   Jeg er også veldig glad i Askeladden, og de første vottene i innlegget her er strikket etter den oppskriften.

   Jeg er enig, 2015 var på mange måter et leit år. Men det vil jeg ikke skrive noe om her. Og det er jo alltid noe positivt innimellom, heldigvis! Vi får krysse fingre for at 2016 blir bedre! Takk for alle gode kommentarer fra deg i året som gikk! Ha det fint!

   Slett
 2. De øverste vottene oppi her var skikkelig lekre!
  Kanskje 2016 blir året hvor jeg skal prøve meg på vottestrikk?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, 2016 er det perfekte år for vottestrikk! Det syns jeg absolutt du skal prøve! :-)

   Slett
 3. Leser bloggen din med stor glede, men er lite flink til å kommentere. Kanskje det kan bedre seg i 2016? Håper du holder opp bloggemotivasjonen, og håper på en bildekavalkade :) Godt nytt strikke- og bloggeår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Det blir nok litt blogging i 2016 også :-)

   Slett
 4. Inspirerende innlegg som vanlig. Takk for alt du deler av strikk og skogsturer. Er som mange ikke flink til å kommentere men er innom bloggen din nesten daglig.
  Ha en fin vinterdag.
  Hilsen Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det!
   Prøvde å finne ut om du har en blogg. Har du det?

   Slett
 5. Du har jo gjort mye! Småplagg med så mye mønster tar sin tid. Dine ting er nydelige! og det er morsomt at farger sniker seg inn. Ha et fint og kreativt nytt år.

  SvarSlett
 6. Å, du lager de fineste ting:) Plagg til å bli glad av.
  Myke og deilige med de herligste fargekombinasjoner. Du er en inspirasjon.

  SvarSlett
 7. Hei Anne!
  Jeg synes at du er superflink til å holde bloggefrekvensen oppe. Imponeres stadig over nye innlegg. Du inspirerer mange, deriblant meg :) Nå er jeg akkurat ferdig med et par "hermegåsasokker" de kommer i bloggen min etter at jeg har gitt dem bort om en ukes tid. Gleder meg til fortsettelsen her hos deg, og godt nytt år!!!

  SvarSlett
 8. Bildekavalkade hadde vært fint det ja:-) Også så fine og spreke farger det plantefarga garnet hadde da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skulle ikke forundre meg om det blir en bildekavalkade etter hvert. Men først må jeg se igjennom en million bilder fra 2015....

   Ja, jeg ble veldig fornøyd med det røde garnet. Når man farger med planter, blir det mye gult og brunt, så litt lilla og rødt frisket opp i hverdagen!

   Slett
 9. Synes det er gøy å både se og lese om at du bruker mer farger enn tidligere. Det gleder meg!!! Plantefargingen er gøy å følge og se hvordan du gjør. Har litt lyst å prøve det jeg også :-) Tror mange av bloggleserne kanskje har flyttet seg over til instagram. Det er litt synd at vi er så overloaded med info at vi bare ikke gidder å bruke tid på mer enn bilder... Men jeg har ikke merket så mye av nedgangen, ikke at jeg følger så mye med heller. Men over halvparten av dem som leser min blogg er ikke fra Norge. Men kommentarene kommer igrunnen som vanlig med kanskje bare en bitteliten nedgang. Men så er jeg bevisst på å kommentere hos andre, og slik kan vi jo også holde liv i og inspirere hos hverandre :-) Håper du holder på i 2016 også!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Prøv plantefarging hvis du får muligheten, det er gøy! Jeg skal skrive mer om det i 2016.

   Det tar tid å skrive et blogginnlegg - mens Instagram er unnagjort på 2 sekunder. Det er nok grunnen til at så mange går over til det. Mer og mer strikking foregår på Facbook også - og siden tiden er begrenset må noe velges bort. Jeg merker det tydelig - lesertallet er omtrent halvert og det er mye færre kommentarer enn før. Det er sjelden jeg får så mange kommentarer som på dette innlegget nutildags. Det kan selvfølgelig også skyldes at innleggene mine er kjedeligere enn før - i så fall må jeg skjerpe meg! :-)

   Slett
 10. Det er så fint å se de forskjellige oppsummeringene rundt om i Blogglandia.
  Votter, luer og sokker er jo ting som man aldri får nok av. Noen av de må man tilogmed strikke to av.

  Skal følge med videre i 2016.
  Ha et forts godt nytt strikkeår !

  SvarSlett
 11. Ja, takk til bildekavalkade.
  Jeg ble spesielt glad for å lese igjen innlegget om arvegarnet. Bestemorsgarn er så fint på mange måter. Og vottene ble veldig fine.

  SvarSlett
 12. Jeg er veldig glad for å ha vært en del av ditt strikkeår 2015, både når det gjelder mønstre, men aller mest sosialt inkludert samarbeidet i Vottelauget hvorav to fester med Aschehoug :-) Jeg har en skummel, forhåpentlig realistisk, og nå også offentlig - plan for 2016, å reparere og gjøre ferdig diverse prosjekter. Jeg har laget en tråd på Ravelry - bli med, så kan vi heie på hverandre! http://www.ravelry.com/discuss/torirot-design/3348425/1-25#2

  SvarSlett
 13. Du som er den beste stikkebloggeren må ikke slutte altså. Blir alltid inspirert og glad av dine gode fargevalg og flotte bilder. Det er bare blogg som er komplett syntes jeg. De andre mediene mangler så mye og kan ikke sammenlignes. Takk for all jobb du legger i dette. Jeg heier på deg videre. mvh Mette

  SvarSlett
 14. Hej
  Vilka fina stickningar du har på din "topplista" för året. Jag vet att jag sett dem när du bloggat dem men är dålig på att kommentera.
  Nu har jag lagt dem på min pinterest också.
  Ha ett härligt stickår och blogga helst vidare.
  Hälsningar Fröken Slöjd

  SvarSlett
 15. Heisann
  Herlig kavalkade av strikkeriene dine for 2015. Og så flott at du bruker mer farger enn bare grå!
  Plantefarging også, sikkert spennende å vente på det ferdige resultat når du holder på.
  Jeg er så glad for at du startet med å blogge, for du har en fargerik og interresant blogg med mening.
  Jeg selv har et håp om at 2016 blir et supert år. Og jeg har også endel UFOer som jeg har planer om å gjøre ferdig i løpet av året. For også å bruke fra lageret, som er myyyye større enn jeg har trodd. Her er det bare å forsyne seg grådig, har jeg bestemt.
  Må du også ha et herlig strikkeår, Anne.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var blant annet du som fikk meg til å starte å blogge, Sylvia, for snart syv år siden. Bloggen din var en av de første jeg begynte å lese. Har fått mye inspirasjon derfra opp igjennom!
   Takk for kommentarer gjennom året - nå iler jeg inn på din blogg for å lese litt..... :-)

   Slett
 16. Jeg følger bloggen din med interesse og leser alle innlegg. Gleder meg også over alle de fine bildene du legger ut. Inspirasjonen kommer og går for oss alle, og i perioder er vi sløve med å legge igjen spor etter oss, dessverre. Det er så mye annet som "krever" oss i en travel hverdag, også.

  Godt nytt år! Tenker på deg hver gang jeg tar et dypdykk i restegarnet mitt.

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser alt hos deg også, Ingunn - om strikking og ikke minst om baking! Jeg er veldig glad i mat! Målet mitt må være å bli flinkere til å kommentere i 2016 - det er jo mye morsommere å blogge når man ser at noen kommenterer!

   Slett
 17. Hei Anne på landet.:-) Du må for all del ikkje slutte med bloggen din.Den er veldig inspirerande og så flott bilder. Fortsett i blogglandia.
  Gunvor

  SvarSlett
 18. Pleier ikke kommentere men leser alt du skriv håper virkelig du forsetter i blogglandia.

  SvarSlett
 19. Fortsett med bloggen din du Anne vi er nok mange som har glede av den.

  SvarSlett
 20. 58 prosjekt er jo meir enn eitt prosjekt i veka, så eg er mektig imponert!

  Du er min favorittstrikkebloggar og eg vert alltid glad når eg ser på blogglista mi at du har oppdatert, men eg er altfor dårlig til å kommentera, både hjå deg og andre. Kanskje det skal vera nyttårsforsettet mitt - å bli flinkare til å legga att spor etter meg? Eg veit jo sjølv kor kjekt det er med tilbakemelding på det eg legg ut, så eg skal jammen ha det som mål i år. :-)

  SvarSlett
 21. Her kommer kommentaren, fra en fast leser!

  SvarSlett
 22. Godt nytt år. I 2016 skal jeg følge deg jevnlig - og bli enda mer ivrig på å anbefale bloggen din. Den gir meg både liv og lyst.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var hyggelig, Liv! Riktig godt nytt år! Jeg er litt nysgjerrig på hvordan du fant frem til bloggen min?

   Slett
 23. Håper du fortsetter å blogge :-) ! Jeg leser alltid bloggen din,men er klein til å kommentere...
  Du lager så mye fint, og tar så fine bilder når du og Tinka er på tur!
  Godt nytt år!

  SvarSlett
 24. Jeg spår mer fargebad og plantefarging i 2016 for Annepålandet! Rop ut om du ser et kurs i indigofarging, det ser så gøy ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir garantert fargebad i 2016! Har sendt deg en pm. :-)

   Slett
 25. Eg blir stadig inspirert av bloggen din, og spesielt fargevala. Eg håpar at du held fram med å skriva blogg!
  Kristin

  SvarSlett
 26. Så mye fint du har strikket i flotte farger:-)

  SvarSlett
 27. Jeg leser sååå veldig gjerne i blogg din, tusen takk. Så fantastiske ting du strikker, jeg elsker kofte og votter. Sist år jeg hadde strikkt min første kofte :-)) og vottene liker jeg fargerik og herlig mønsteret. Ja, det er riktig moro er kommentarer i bloggen. Jeg vil gjerne skriver, jeg elsker å lese og å skriver norsk... og jeg må lære mer :-))) Spennende var farging av garnet, ønsker deg fortsatt masse fantastisk resultater. Ha en riktig godt
  2016. Jeg kommer veldig gjerne her. Klem fra Viola

  SvarSlett
 28. Oiii! Kom tilfeldigvis over bloggen din og her var det virkelig mye fint og inspirerende. Du er fantastisk flink med farger!
  Kari

  SvarSlett
 29. Så utrolig kule de plantefargede garnhespene var! Jeg fikk lyst til å strikke genser av dem med en gang! Gleder meg til å se hva du lager av det!

  SvarSlett
 30. Så mye fint du har strikket og gjort i 2015 - imponerende med de tallene du viser til!! Lenge siden jeg har vært innom bloggen din, så nå måtte jeg virkelig "lese meg opp", mye spennende og fint å se! Garnfarging har jeg aldri prøvd, det ser jo både artig og spennende ut! Nydelige luer og votter av mange slag!
  Leit at du har hatt et noe strevsomt år i 2015 (noe jeg kunne lese mellom linjene), men godt du ser fram mot et nytt år med nye muligheter! Ønsker deg et flott 2016!

  SvarSlett