onsdag 8. juli 2009

Med sommerregn i håret...

Vi gikk en liten tur i sommerregnet her forleden. Jeg elsker sommerregn - særlig sommerregn som kommer etter en lang solskinnsperiode. Vokser man opp på bondelandet, lærer man å sette pris på vekslende sommervær. Nå for tiden vil folk bare ha 24 grader og strålende sol hele tiden, men skal alt som vokser og gror trives, må vi ha litt regn også!

For 17 år siden, ganske nøyaktig på denne tiden av året, hadde vi en strålende solskinnsperiode. Det ble tørt, jordbærdyrkerne fikk bekymringsrynker i pannen og det var Stor Skogbrannfare. Det var agurktid, og avisene skrev bare om dette regnet vi trengte så sårt. Så - på en onsdag midt på sommeren - kom sommerregnet. Og så kom Dattera. Det var sånn en fin, sval dag med lett sommerregn som alle hadde ventet på. Og vi hadde ventet sånn på Dattera. Det var en gledens dag for alle, og nå har hun nettopp fylt 17 år. Det er kanskje derfor jeg er så glad i sommerregn?

Vi gikk en liten tur på en skogsbilvei, og mens joggere og syklister føk friskt forbi, kravlet jeg rundt i grøftekanten og tok bilder av blomstene. Jeg blir helt ør og lykkelig av markblomster - jeg går i barndommen nesten. Jeg fant en rose, for eksempel, og det er ikke så ofte man ser ville roser heromkring nå for tiden. Da jeg var barn, var roser og nyper en viktig ingrediens i skolehverdagen hver høst. Jeg hadde vokst opp med Rosa Rugosa og nyper i hagen, du vet, sånne vanlige, flate nyper som man tørket i gamle dager og laget nypesuppe av når vinteren kom og man trengte påfyll av c-vitaminer. Men da jeg begynte på skolen, lærte jeg at det finnes en annen slags nyper som er mye morsommere - nemlig ville nyper, de små og spisse, som er fulle av kløpulver!!! Det er en egen teknikk for å nappe av blomsten, åpne nypa og pirke ut kløpulveret. Og så putter man kløpulveret ned i nakken på sine venner & uvenner, og sannelig sier jeg dere - det klør!!! Hagenyper klør bare litt, men ville nyper klør masse! Bare prøv! På bildet blir det nyper om en liten stund. Mannen ble våt og litt utålmodig mens jeg nøt sommeren i grøftekanten.

Og rødkløver! Det er noe helt spesielt med rødkløver. Visste du at du kan nappe ut hver lille rosa "spiss" og suge nektaren, eller kanskje det er honningen, hva vet jeg, ut av den? Da jeg var liten, hadde vi god tid og kunne alt om den slags. Vi kunne spikke seljefløyter, spille på strå, sjekke hvem som likte smør, suge honning av rødkløver, rense nyper og lage fakler av sløke. Hvem har tid til den slags sysler nå??? Er det noen som har hørt om sløke i det hele tatt? Ikke mine barn i hvert fall. Vi kunne binde blomsterkranser og lage buketter av liljekonvall uten hjelpemidler, og vi kunne skjøte strå uten at det syntes så vi fikk kjempelange jordbærstrå, vi visste hvordan man kunne plukke brennesle uten å brenne seg, vi kunne drikke regnvann av et marikåpeblad, og plukke en blåbærpeller full på under ti minutter - og ikke minst, vi kunne sprute blåbærsaft på hverandre i lange, syltynne stråler når vi klemte på et blåbær på en helt spesiell måte. Mye nyttig kunnskap er i ferd med å gå tapt for ettertiden!

Annepålandet og Lillebror i barndommens have midt på sekstitallet. Dette må jo være i juli omtrent. Jeg er fire år og har nettopp lært hvordan man suger honningen ut av en kløverblomst - så søtt og godt! Den gang var det kløvereng mellom bjørketrærne nederst i hagen, nå vokser det tett med liljekonvall her. Jeg hadde ofte øreverk som barn og måtte gå med lue både sommer og vinter. Men bortsett fra det er det tydelig at vi nyter sommeren - ikke rart jeg har blitt så glad i rødkløver!

10 kommentarer:

 1. Du skriver da så utrolig bra - nå ble jeg helt "med" her. Jeg må tilstå at jeg brukte klønyper jeg også. Men du, sløke - det vet jeg altså ikke hva er.

  Vi var heldige vi som vokste opp på slike steder. Nær naturen og før alt "ble farlig".

  Ha en flot dag i morgen.

  SvarSlett
 2. Jeg kjenner igjen mye her også, men sløke er ukjent.. Koselig innlegg.

  SvarSlett
 3. Jeg husker godt den tørre sommeren for 17 år siden. Snuppa var på tur og det merket jeg godt selv om hun ikke så dagens lys før i nyttårshelga.

  Da vi "unge" damene var litt yngre(les:barn) var vi ike forvent med gotteri til alle tider, så det søte naturen byr på var kjærkomment.

  Kanskje vi kunne dele heksejobben? Det var særlig lønna som tiltalte meg. Jeg er ganske sikker på at ei heks har god tid til å strikke også ;)
  Og bare så du vet det, jeg kan være skikkelig heksete. Det fikk ei dame erfare på stranda sist uke. Hun kom med en fremmed hund og slapp den løs midt blandt lekende barn. Det var minst hundre meter ledig strand å lufte den hunden på. Minstesnuppa til naboen ble skrekkslagen, mora målløs og jeg SINT! Damemennesket fikk en leksjon om båndtvang og folkeskikk gitt. Etterpå ble jeg litt flau,da men....

  SvarSlett
 4. Fint innlegg dette, har prøvd og lært ungene mine noe av dette. Yngste sønn sier til meg - det var i gamle dager det....... :-)

  SvarSlett
 5. Vilka härliga sommarminnen. Jag blev glad bara av av läsa ditt inlägg.

  SvarSlett
 6. Vilken härligt inlägg. Jag blev alldeles nostalgisk och kommer ihåg mina barndoms somrar, oändliga var det och det var inte en dag man inte rände i skogen och då hade man god nytta av sådan kunskap. Men idag är det mest datakunskap som barnen lär sig. Synd

  SvarSlett
 7. For et koselig innlegg, hvilken tid det var å vokse opp. Kjenner VELDIG godt til det med øreverk og lue nesten hele året i oppveksten. Og kløpulver ,-)

  SvarSlett
 8. Jeg kjenner meg igjen i mye av de du skriver. Jeg er født i en by men fikk oppveksten på landet med lanthandel og liten skole med delte klasser 1-2, 3-4 osv. Kløpulver var noe vi jenter ofte brukte som bus på guttan i klassen. Er det sånn att man begynner bli gammel når man kan mimmre om så mye. Jeg er gla att min sønn og som jeg får muligheten å vokse opp på landet.
  Fint inlegg som fikk meg å fundere over allt det vi kan vare takknemelig over.

  SvarSlett
 9. Det var et utrolig koselig bilde, og hodeplagg på sommeren er jo bare tøfft :-) Gutta går jo med ull lue midt i sommervarmen selv i dag :-) Veeel, kanskje ikke helt det samme, men søte var dere iallefall :-)

  SvarSlett
 10. Dette bringer fram hyggelige barndomsminner. Jeg husker kløpulveret, og jeg skal huske på å lære niesene mine det trikset neste gang jeg treffer dem. Jeg minnes også godt det med rødkløveren. Jeg kan ennå huske nøyaktig hvor vi var da moren min lærte meg å suge det søte ut av "spissene". Jeg syntes det var helt magisk, og rødkløveren er en av mine yndlingsblomster idag. Noen burde lage en veiledning om disse tingene før det går helt i glemmeboka :-)

  SvarSlett