søndag 12. juli 2009

Nå trenger jeg hjelp her!

Noen ganger tårner problemene seg opp. Det er riktignok en deilig dag - sola titter frem mellom sorte skyer og både lavendel og isop blomstrer så vakkert blått.

Men - det er slanger i paradiset. Eller snegler. Vi har massevis av jordbær i år, markjordbær og månedsjordbær og noen få hagejordbærplanter, men sneglene har smakt på nesten alle sammen. Jeg deler gjerne jeg, men hva med 50/50? Ikke 99/1 - det går jeg ikke med på. Så i kveld er det ut med lommelykt, pølseklype og salt. Jeg føler meg morderisk og stygg, men jordbærene mine får de aldri!

Men det jeg trenger hjelp til:
I et av blomsterbedene er månedsjordbærene i ferd med å overta makten. De er helt ok for meg - jeg lar plantene ordne opp seg imellom. Men i fjor fikk jordbærene et hvitaktig belegg og ble vasne og uspiselige. Jeg tenkte det var som tenåringsnykker - at det gikk over av seg selv, og grep ikke inn. Men i år kommer det igjen - et gråhvitt skimmer utenpå jordbærene. Staudene som står igjen i bedet ser ut til å ha fått samme syken, mens isopen står helt uberørt midt oppi det hele. Jeg leste et sted at det var smart å plante isop blant jordbærene, det skulle holde utøy borte. Det stemte altså ikke, men isopen blomstrer så vakkert blått blant hvite jordbærblomster og røde jordbær så man kan bli rent patriotisk, så tipset var ikke så dumt likevel.

Men hva er det hvite belegget? Er det meldugg? Og i så fall - hva er meldugg egentlig?
Er det mulig å bli kvitt - og hvordan?
Jeg trenger hjelp!

7 kommentarer:

 1. Hei på deg og takk for hyggelig kommentar;) Huff disse sneglene..har ikke fått dem ennå..bank, bank, bank.. Det høres ut som meldugg og så fall får man kjøpt noe som kan sprøytes på. Vet ikke om noe kjerringråd.. Uansett, ha en fin søndag videre!

  SvarSlett
 2. Men jeg vil ikke sprøyte, jeg skal jo SPISE bærene helst...???

  SvarSlett
 3. Dessverre, her må sjøl ei heks melde pass. Gartneryrket er jeg ikke ekspert på.

  SvarSlett
 4. Som du sikkert skjønner så har jeg ingen gode råd til deg desverre :( Mine jordbær kjøpes, og nå er totenbærene til salgs i Storgata - og da her det virkelig sommer :-)

  SvarSlett
 5. Mine jordbær kjøpes også - de i hagen er mest for gøy, og hittil i år har det bare vært ca 1 dl spiselige bær, så det er ikke for mataukens skyld. Men jeg vil spise pynten også! Jeg trenger en vidunderkur her - fort!

  SvarSlett
 6. Har ingen vidunderkur, men fant en link som sier noe om det iallefall: http://www.bogront.no/hagetips/Plantedoktoren.doc

  SvarSlett
 7. Hmmm....
  Det er så leit når avlinger, liten eller stor og blomster blir ødelagt av skadedyr osv.
  Jeg vet dessverre ikke hva dette kan være, men et par godet tips skal du få med på vegen. ;)
  Jeg bruker salmiakkvann for å fjerne (drepe!) sneglene.
  Fyller ca. 50/50 med vann/salmiakk i en spruteflaske.
  En liten sprut og sneglen er død.
  Salmiakken fordunster, så det er ikke skadelig for planten.
  Ellers anbefaler jeg deg å lage brenneslevann. Du kan plukke en bærepose med brennesle (husk hansker!). Dette legger du i en bøtte med vann. Denne må dekkes til. La blandingen stå slik i ca. 2 uker. Da siler du det. Du kan sprøyte me det og bruke litt av det når du vanner, som gjødselvann. Det er god gjødsel - OG det fjerner skadedyr.
  Anbefales!
  Lukten er ikke så god da, men pytt sann.... ;)
  Begge deler er jo naturlige stoffer og uten gift.
  Lykke til.

  SvarSlett