fredag 10. juli 2009

Heksene...

Gamleheksa la ut en meget interessant stillingsannonse på bloggen sin her om dagen. Heksefenomenet har alltid interessert meg. I vår moderne tid skal man ha det til at alle hekser er onde, men det stemmer vel ikke? Nå lurer jeg på om dette kanskje skulle bli en hekseblogg? En snill og vennlig sådan, vel og merke.

En heks karakteriseres ved at hun utøver trolldom, eller magi. I tillegg satt vel heksene ofte inne med betydelig plantekunnskap. Mye av dette har gått tapt, dessverre, men noe har overlevd som folketro og kjerringråd. Sånne kjerringråd er spennende, syns jeg, og mange av dem har noe for seg også i dag. Har du innspill her, tar jeg gjerne imot! All heksekunnskap mottas med takk.

I tillegg må en heks kunne fly, så klart! Det minte meg på en interessant samtale for noen år siden. Da Dattera gikk på ungdomsskolen, møttes ofte jentegjengen hjemme hos oss etter skoletid. De bakte brownies og satt rundt spisebordet og spilte kort og koste seg. Dette var utrolig hyggelig, og jeg savner disse jente-ettermiddagene, som forsvant da Dattera flyttet. Nå ser jeg aldri jentene mer.


En vakker dag snakket de om å fly. ”Jeg kan fly, kan ikke du det?” sa én av jentene plutselig. Joda, alle unntatt en bekreftet at de kunne fly, jeg også. Alle hadde de flydd – i drømme – og kom med levende beskrivelser av sine fly-opplevelser. Det var tydelig at dette var noe som satt i kroppen. Jeg fløy mye som barn, lavt den gangen, og i nedoverbakke. Nå, i voksen alder, flyr jeg høyere, gjerne over folk og fe og trær. Det er en deilig drøm, som gjentar seg med jevne mellomrom, og jeg kan kjenne den herlige, sugende følelsen som følger med selv i våken tilstand. Det er befriende vidunderlig å fly! Kan du fly?

Hekser skal vel helst fly på kosteskaft, men takke meg til friflyvning!

Jeg måtte friske opp heksekunnskapene litt ved hjelp av Wikipedia, min venn i nøden. Tenk, i Norge ble over 300 mennesker henrettet for hekseri fra 1570 til 1695. Sannelig lærer man mye nyttig mens man blogger!!

8 kommentarer:

 1. Merkelig det at så mange drømmer om å fly, jeg har vel vært på noen nattflyvninger jeg også.

  Men å ha levd i den tiden da hekserianklage kunne bety døden, kan ikke ha vært særlig morsomt. Til og med Car von Linnés tippoldemor, som var norsk, ble brent som heks....

  SvarSlett
 2. Du vet vel at de kastet heksene på sjøen for å sjekke om de fløt, Hvis de sank da var de ikke heks og hvis e flø var de heks å måtte bøte med livet. Stakkars enk på alle e som sank og ikke var heks. Det var harde bu med slik trolldom.......

  SvarSlett
 3. Har mistet litt bokstaver, men håper du forstår. :-)

  SvarSlett
 4. Jeg kan ikke huske at jeg noensinne har drømt at jeg flyr. Og jeg drømmer mye rart. Det er nok derfor det går litt dårlig med øvinga på kosteskaftet også;)
  Vet du at det er heksefestival i Vardø forresten?

  SvarSlett
 5. Åja, jeg har også flydd....i drømme da! mange ganger, men jeg blir så sliten i armene av det, for de skal jo flakse fort, ellers detter jeg ned!
  De brente heksene på bål, og brant de IKKE opp var de jo en heks. Brant de opp, var de jo også en heks. Ikke lett å være heks den gang, nei!!
  Istedetfor hekser nå, har vi "den 6 sans". en bruker jeg stadig, og blir like forundret hver gang......
  God helg, Anne.

  SvarSlett
 6. Nog finns det en liten häxa i de flesta kvinnor, fast många har glömt bort att plocka fram den sidan inom sig. Och visst kan jag flyga fast det var länge sedan nu. Häxor kan ha olika inriktning, vissa kan mkt om plantor och "huskurer" andra är mer inriktade på att spådomar. Jag är väl mer åt plantor och hantverk. Har du sett filmen Practical Magic, annars är det en väldigt mysig häxfilm.

  SvarSlett
 7. Morsomt å lese dette. Jeg har mange ganger drømt at jeg kan fly, og skulle gjerne kunne overført den egenskapen til våken tilstand - det er jo en fantastisk følelse, som sitter godt i kroppen når jeg våkner...

  SvarSlett
 8. Hvis jeg drømmer at jeg flyr, så er det kun i de verste mareritt, jeg liker meg med bena godt plantet på jorden :-) Vet du - jeg har faktisk papir på at jeg ikke er heks jeg... På en ferie i Nederland for mange år siden kom vi forbi en by hvor heksejakten ble bedrevet i stor stil i enda mer gamle dager. Her var stedet hvor damene fikk sin dom - var de heks eller ikke... De som var mistenkt ble veid på en stooor vekt med vekstang, og var de for lette var de hekser. Jeg ble veid, og fikk papir på at jeg ikke var heks... En annen måte å finne det ut på var å kaste de i kanalen. Fløt de opp var de for lette og var hekser, hvis de ikke fløt opp var de ikke heks - men hallo - kom de ikke opp så druknet de jo momentant!! Ok, kanskje vi har litt mer rettferdig system i dagens samfunn, selv om lover og regler kan virke litt plagsomme og firkantede i bland :-) Skal du kjøpe hund, så gøy! Vet du hvilken rase? Åh det er såå kos med valp :-) Leon hilser masse og syntes du skal kjøpe en liten søt dame :-)

  SvarSlett