tirsdag 18. oktober 2011

Noen enkle kjøreregler...

I dag viser jeg til Visa Lisas fine innlegg om opphavsrett. Les og lær!

Stort sett er vi jo greie her i blogge- og strikkeland, men jeg har sett mange som selger ting etter andres oppskrifter, på Epla, for eksempel, og det er ikke ok. Jeg har funnet Annepålandets grytekluter til salgs ute på nettet, og det er ikke ok. En amerikansk designer spurte om det var ok at hun kopierte Annepålandets Mitts for å selge oppskriften på Ravelry, og riktignok spurte hun om lov først, men det var selvfølgelig ikke ok.

Det er heller ikke ok å kopiere mønster man har kjøpt og gi bort til venner for å være grei. Her har vi nok syndet, ganske mange av oss. Skjerpings, folkens! Og tenk på hvordan du selv ville ha reagert om noen misbrukte oppskrifter du selv har brukt mye tid og lagt mye arbeid i å utarbeide.

En annen ting det ofte syndes mot, er henvisninger. Henvis alltid til hvilket mønster du har brukt, og/eller hvor du har funnet det. Og strikker du "rett fra blad", dvs er en såpass erfaren strikker at du kan lese rett fra et bilde, uten å bruke oppskrift, er det også greit å henvise til hvem/hva du ble inspirert av.

Nettet er en fantastisk kilde til inspirasjon og deling av oppskrifter, kunnskap og idéer - og forhåpentligvis vil det fortsette å være sånn. Derfor er det viktig at vi er greie med hverandre! Alt blir så meget bedre om vi følger noen enkle kjøreregler i trafikken - fortrinnsvis de samme reglene. Les og lær av Visa Lisas innlegg.

Og ha en fortsatt fin dag!Og for at dette ikke skal bli et veldig strikt innlegg med veldig streng pekefinger og helt uten bilder, så kommer det et bilde her fra en fin dag ved tjernet, omtrent som i dag. Ikke så teknisk perfekt, akkurat, men veldig god stemning - fint å sitte på en stubbe og nyte livet noen små minutter og nyte utsikten:

16 kommentarer:

 1. Jeg er sååå enig med deg, Anne!

  Forresten - de røde i forrige innlegg var "to die for" - så fine :-)) Mye finere med fingre enn som bladvott.

  Ha en fortsatt fin dag :-)

  SvarSlett
 2. Bra og viktig påminnelse! Det er så lett å vandre rundt i blogglandia og bli inspirert....av og til vanskelig å huske når og hvor man egentlig fant ting....men veldig viktig!

  SvarSlett
 3. BRAVO :-)

  Og så er det heller ikke ok å oversette utenlandske oppskrifter og publisere dem som om det var ens eget verk. Åndsverk følger alltid sitt opphav - over hele verden og uansett språk!

  Og alt dette gjelder selvsagt også bilder og illustrasjoner og alt sånt som man "låner" for å pynte på sine egne greier (les: blogger). Å låne krever tillatelse, det er sjelden vanskelig å få!

  Ups... Men jo – sånn!

  SvarSlett
 4. Dette er det lurt å minne både seg selv og andre om en gang i blant. ;)
  En ting som jeg føler kommer i gråsonen er; Du har strikket noe til deg selv etter innkjøpt oppskrift. Så blir du spurt om hvor mye du tar for å strikke til dem også... Er det greit å ta betaling da, eller må man faktisk gi det bort? Hmmm.... Håper noen vet litt om dette.
  Flott stemningsbilde da. =)
  Klem ToneB

  SvarSlett
 5. Misemor - det blir jo å strikke og selge, og det er jo ikke lov.

  SvarSlett
 6. Veldig greit med en påminnelse om dette!
  Egentlig handler det om respekt for andres ideer og arbeid.
  Veldig flotte pulsvanter i forrige innlegg:))

  SvarSlett
 7. Veldig viktig.
  Er vel en synder i å ikke alltid oppgi referanse til bilder jeg låner på nettet...
  Men mener du at man ikke kan strikke f.eks. en Marius-genser, og ta betalt for den?

  SvarSlett
 8. Jeg mener ingen ting ang. Marius-strikking. Er det noen andre som kan gi noen innspill her?

  SvarSlett
 9. Jeg ser at jeg fikk lyst til å legge inn en kommentar til: verden har kanskje forandret seg noe etter at blogger og epla kom i sving. Kvinner har jo i generasjoner strikket for salg for inntekt til idrettslag, velforeninger og bygdesamfunn. Hva mener vi om det? Og hvor går skillet? Er det når man tar i bruk verdensveven at alt blir strengere? For disse kvinnene har jo brukt et mønster de og?

  Jeg ser jo dette i mitt nærmiljø i disse dager: boder på kjøpesenteret. Gamle damer som har strikket i hele sommer og som selger nå før jul. De har jo strikket etter mønster; både russersokker og selbuvotter.

  Jeg har jo tidligere sagt at jeg er helt enig i ditt innlegg, Anne - og det er jeg fortsatt - men kom plutselig på dette poenget.

  SvarSlett
 10. A9TA - dette er jo et viktig poeng.

  Jeg har sagt at om noen vil strikke/hekle etter mine oppskrifter til veldedige formål, kan de spørre meg, så kan vi diskutere det (dvs at jeg sier ja om det er til inntekt for Saniteten etc).
  Ser at andre også har lignende tilføyelser på sine mønstre.
  Uansett er det jo bare å sende et spørsmål til designeren/den som eier mønsteret, så får man jo et svar (som oftest ja, vil jeg tro).

  Andre synspunkter her?

  SvarSlett
 11. Veldig flott og informativt innlegg om opphavsretten. Vi har nok alle masse å lære der. Mange av oss er nok ignorante på det området. Hvis vi strikker direkte fra et mønster så vet vi jo det. Men hvis vi dikter etter hvert som arbeidet går fremover så vil vi jo alltid være påvirket av det vi har sett før , er ikke det tillatt heller . Jeg har strikket i 50 år og bruker ikke alltid mønster men noe kan jo ligne på andre ting. Uansett så blir man påvirket av det man ser. F.eks. Selburosa har man strikket i uminnelige tider og bruk til forskjellige ting. Hvordan blir det ? Syns slike ting er vanskelige.
  Har lest hele innlegget ditt og det innlegget du henviser til. Veldig bra men jeg undres fortsatt.

  SvarSlett
 12. Jeg vet at fra jeg gikk skole (høgskole) så var jo kildehenvisninger meget strengt. Men unntaket var at hvis du hadde tilegnet deg kunnskapen og skrev det du visste i en oppgave, var det din egen kunnskap og du kunne bruke den uten kildehenvisning, til tross for at det var noen som opprinnelig hadde funnet ut dette... Ble dette forståelig? Det jeg prøver å få fram er at som Berit over her sier, at det er greit å strikke og selge ting som du ikke bruker oppskrift på selv om det opprinnelig finnes en oppskrift. Men at dette med opphavsrett er vanskelig, ja det er det ingen tvil om. Om alle bruker skjønn og prøver å gjøre det som virker riktig, tror jeg vi har ryggen klar alle mann, jeg. =)
  Uansett, viktig med opphavsretten!
  Ha en flott dag, klem fra ToneB

  SvarSlett
 13. Bra innlegg! Dette tror jeg er noe de færreste er klar over, og det er jo veldig trist.
  Nå ble jeg skikkelig inspirert til å skrive et blogginnlegg, og det tror jeg jaggu jeg skal. :)
  Håper det er ok om jeg henviser til deg. ;)
  Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 14. Vet du; jeg beklager å måtte være den som heller malurt i begeret her, men opphavsrett har ikke noe med hva som skjer med det ferdig strikkede plagget å gjøre! Opphavsrett gjelder mønsteret. Jeg opplever igjen og igjen denne debatten som en surmuling fra "designere" som har knotet sammen et mønster på kjøkkenbenken og vil ha full kontroll med både mønster og hva som lages av det og hvem som gjør det m.m., bare for å gjøre seg selv litt mer viktig i denne verden.

  Dessuten så er det i Norge fullt lovlig å ta en kopi av et mønster og gi til sin venninne, det regnes som "personlig bruk". Om man er grei eller ikke når man gjør det, er en helt annen debatt!

  Jeg har til og med lov til å låne en bok på biblioteket og ta en kopi av et mønster. Dette fordi biblioteket betaler for at jeg skal ha lov til det.

  SvarSlett
 15. Viktig at noen tar seg bryet og skriver om dette. Mye som selges på Epla etter oppskrifter hvor det står at man kun kan strikke til eget bruk!

  SvarSlett