mandag 17. oktober 2011

En god kopp kaffe...

Jeg er veldig glad i å lese turist-innlegg rundt på bloggene- reiseskildringer fra storbyer er min favoritt. Det behøver ikke være så langt unna - Göteborg, Stockholm og København er fine reisemål, og får man ikke reist dit selv, er det fint å lese hva andre har opplevd. Og Oslo! Oslo er min favoritt. Egentlig syns jeg Oslo er litt for stygg og upersonlig, derfor blir jeg ekstra glad når jeg leser om fine steder eller oppdager dem selv.

Nå bor jeg jo bare en snau halvtime fra Oslo - utenom rushtrafikken, så det hender jo at jeg tar en tur. Som oftest uten kamera. Man føler seg lett litt rar når man flyr rundt og fotograferer i egen by. Men hvorfor det? Man kan jo bare leke at man er turist. Her er en av mine favoritter:


Beste kaffen i byen får du hos Tim Wendelboe på Grünerløkka, på hjørnet av Grüners gate og Fossveien. Men ikke gå dit på lørdager - da står køen langt ut på gata. En tidlig formiddag på en hverdag er best. Da er det stille, og har du flaks, kan du høre Mr. Wendelboe himself holde kaffeleksjon lenger inn i lokalet. Hva den mannen kan om kaffe!

Det er mange flinke kaffemakere i Oslo - Stockfleth's ved Tinghuset, for eksempel, men ingen slår Wendelboe. Tim Wendelboe vant barista-VM i 2004, og åpnet butikken på Løkka i 2007. Ganske snurrig i grunnen, at norske baristaer er i verdensklassen, men så er visst nordmenn verdensmestere i kaffedrikking også, har jeg hørt.

- Drink here or take away? spurte mannen bak disken. Nå skal du ha litt flaks om du får sitte hos Wendelboe - for de har bare tre stoler. Men man kan fint nyte sin kaffe ved disken, om det er plass, eller henge ved den brede vinduskarmen, eller på en krakk utenfor på en solskinnsdag. Men best er det på en stille formiddag, i en lenestol av samme sort som bestemor hadde, med kaffen på et lite bord på tre ben, mens man lytter til Tim Wendelbo som holder kaffeleksjon på bakrommet, bak glassdøren, og den engelsktalene baristaen bak disken småprater med kundene. Du får automatisk et lite glass vann når du bestiller kaffen, sukkeret - hvitt sukker - står i en beholder på disken, og kaffemenyen står skrevet på en gråpapirrull på veggen. Og det dufter så vidunderlig kaffe - og byens aller beste cappuchino smaker akkurat sånn som cappuchino skal smake.


Og siden dette egentlig er en strikkeblogg: Annepålandets rykende ferske, røde fingervanter. Men det er en annen historie. Ha en finfin mandag!

12 kommentarer:

 1. Hei!! Hyggelig innlegg!! Fint med litt variasjon i strikkeblogger også..... Jeg er mye på Akershus festning om dagen, det er et fantastisk sted hvis man trenger å være turist i egen by, eller kommer fra andre plasser..... Jeg har vært der før, men ikke så nøye som nå. Omvisninger i helgene. Flott sted hvis man skal ta bilder!! Anbefales!! Ha en fin dag! AnneK:-)

  SvarSlett
 2. jeg digger å være turist i egen by, eller andre småbyer, for den sags skyld.
  mmmmm....den cappuchinoen der så god ut. Har nemlig ikke fårr morgenkaffen min enda, men skal mixe sammen noe på jobb, når jeg kommer dit. Akurat nå er det godt å se synet av din kaffe, OG de flotte pulsvarmerne! SUPRE!

  SvarSlett
 3. Det er helt sant at den mannen lager verdens beste kaffe!

  *drømmer om kaffe*

  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
 4. Ooo, vad jag blev sugen på gott kaffe nu. Jag, som aldrig varit i Oslo (ännu), tackar för guidningen!

  SvarSlett
 5. Det jeg liker aller best er kaffe-blogginnlegg av aficionado-typen. Takk for tipset - skal prøve å huske det neste gang jeg er i Oslo...

  SvarSlett
 6. Åhh, nå fikk jeg lysst til å hoppe på bussen og ta en Oslo-tur. Sånne tips er gull verd for oss som virkelig er turister når vi passerer bygrensa :)

  God mandag.

  SvarSlett
 7. Ja har man tid til å gå langsomt i Oslo og utforske litt så er det mange flotte steder. Litt synd at det er så sjelden at man klarer å rive seg løs fra vante rutiner. Syns det er veldig bra at man legger ut litt "nytt" om nabolaget o.l. slik at andre kan få inspirasjon til å dra litt rundt. Deilig farge på vantene. Ha en flott dag... selv om det er tåkete.

  SvarSlett
 8. Så morsomt å lese! Det er gøy å se sin egen by med "turistøyne", ja.
  God kaffe er en fantastisk opplevelse.

  SvarSlett
 9. Eldstetøtta bodde i Oslo i 2,5 år, og da var jeg oftere i Oslo enn jeg ellers ville vært - og jeg besøkte byen på en helt annen måte....jeg trengte ikke en gang være innom Karl Johan. En gang jeg gikk og sulla for meg selv, kom jeg over Telthusbakken - fantastisk koselig liten veistubb :-D

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 10. Takk for tips - kanskje jeg stikker innom Wendelboe en dag. Og for meg som egentlig bare leser strikkeblogger - så fine fingervanter:-))))

  SvarSlett
 11. Takk for tips om kaffebar! Bor jo "rett borti gata" og er også veldig glad i kaffe, men denne har jeg ikke vært på.

  Synes også Rooster i den gamle jernbanestasjonen har utrolig god kaffe!

  God helg!

  SvarSlett