mandag 4. januar 2010

Wannabeselbuvotts...

Takk for hyggelige kommentarer til bildene mine i går!
De er teknisk sett ganske miserable, men det jeg ønsket å vise var Norge i vinterstemning. Jada, vi elsker dette landet som det stiger frem, i hvert fall når sola stiger frem, og det viser seg fra sin beste side.

Hvor er det hen? Det øverste av landeveisbildene (det smale) er fra Hadeland eller deromkring, på vei mot Valdres. De høye fjellene og tunellen er et sted mellom Haukeli og Telemark omtrent, på vei hjem fra Hovden. Den gamle, laftede gården er i Telemark. Det var nesten så man forventet å se en liten, Aukrustsk nisse på skrå nedover jordet. De røde husene bak hvitrimede trær er Hadeland, og de to siste er fra Vestre Slidre i Valdres, under et slør av rosa marmorskyer i aftensol. Det mangler bare elgen. Jeg blir nesten andektig av slik mektig og vakker natur. Og det var kaldt - minus 20 grader eller lavere må til for å skape god, gammeldags vinterstemning.På denne tiden av året må jeg nesten strikke noen selbuvotter, det må jeg hvert år. Det må ligge programmert i genene. Jeg hadde tenkt å skrive et pent, lite innlegg om selbuvotter og min livslange kjærlighet til dem, da det gikk opp for meg at jeg var litt på villspor. Og at jeg antakelig har tatt feil hele livet. For en nedtur. Selbuvottpolitiet, som vi alle har veldig respekt for, ville nok arrestere meg om jeg kaller vottene jeg har strikket for selbuvotter. Derfor nøyer jeg meg med å kalle dem... hmmm... VOTTER. Et par til Dattera og et par til Gemalen. Og selbuvottdebatten gidder jeg ikke engasjere meg i. Det viktigste er jo at man ikke fryser på hendene. Er det gøy å strikke i tillegg, er jeg fornøyd jeg.Datteras votter strikket jeg i Daletta, som er et spenstig og fint 100% ullgarn - og til tross for at det er superwash, kjennes det ut som god, gammeldags ull. Jeg er virkelig godt fornøyd med dette garnet - og kunne Dale flesket til med noen fine og fristende oppskrifter til det, hadde det vært enda bedre. Dessverre er det litt vanskelig å få tak i, og de som selger det sier at det går lite av det - folk vet ikke helt hva de skal bruke det til. Skjerpings, Dale! Strikket med pinner nr. 3. Oppskriften klippet jeg ut av Familien i 2007, men jeg vet at den finnes i et Sandnes-hefte også. Denne modellen har jeg strikket mange ganger.Det kan jo gjerne være både navn og årstall på selbuvotter. Og siden Datteras votter og luer har en lei tendens tl å forsvinne etter hvert som jeg/hun strikker dem, er disse tydelig merket. Jeg vurderte å strikke inn telefonnummeret også - det hadde jo i så fall vært en selbuvottsk tilpasning til vårt eget årtusen, men lot det være av hensyn til privatlivets fred. Men en liten oppkvikker på tommelen liker jeg å ta med.
Vottene til Mannen er litt tykkere, strikket i Pt5 Sport, også med pinner nr. 3. Løpelengden på disse to garnene er hhv 141 og 128 m pr 50 gram. Pt-garnet er forsterket med 20% nylon, og passer derfor utmerket til ekte mannfolk som gjerne skal måke litt snø i løpet av vinteren uten å slite hull på vottene. Oppskriften fant jeg i en bok på biblioteket, "Votteboken", av Anne Stine og Lillill Thuve. Den heter "Orions vott", og ville sikkert fått stryk av Selbuvottpolitiet, men jeg syns mønsteret er veldig fint, og Mannen ble også godt fornøyd.
Flere detaljer på Ravelry.

18 kommentarer:

 1. Kjempefine votter altså. Og så fint at du skriver garn og pinnestørrelse...
  Klem.

  SvarSlett
 2. Fantastisk flotte vanter! Jeg er vildt misundelig:-) Og sikken en god idé at strikke årstal og navn. De vanter er for mig bare indbegrebet af "norsk" strik:-)
  Og forresten Godt nytår!

  SvarSlett
 3. Flotte 'selbuvotter'!
  Takk for oppfordringen om Daletta.
  Skal prøves.

  Godt 2010!

  SvarSlett
 4. wooooooooow.....selbu er sikkerstikk:) eller sikker strikkk.....kjempefine votter

  SvarSlett
 5. Godt nyttår til deg Anne! Gleder meg til å følge bloggen din i 2010 også! Fine votter, de frister meg til å gjøre et nytt forsøk med mønsterstrikkede votter.

  Jeg liker hverken vottepoliti eller bunadpoliti. Før disse kom var det jo vanlig å være kreativ med både drakter og votter uten å bli arrestert. Apropos det så likte jeg kjempegodt at det sto "hei" på tommelen. Elsker sånne små overraskelser! :)

  SvarSlett
 6. Hei!! Du har strikket kjempefine votter, selbu eller ikke selbu. Jeg må innrømme at jeg synes den diskusjonen er litt festlig, men det smaker selvfølgelig av "bunadspoliti". Jeg fikk lånt den boka det er snakk om, for jeg ville vite hva det dreier seg om. Men det viktigste for meg er at jeg har det gøy med strikkingen uansett hva jeg strikker.... An neK:-)

  SvarSlett
 7. Hei og et riktig godt nyttår ønsker jeg deg. For noen flotte votter du strikker, og så spennende at ikke alle er like. Det er jo helt ypperlig med slike gode votter nå. Ønsker deg en riktig god dag. Turid

  SvarSlett
 8. Nydelige votter uansett hva selbuvottpolitiet skulle mene. Jeg synes de er litt selvhøytidlige, men det sier jeg ikke høyt ;) Kjempeflotte mønster og varme votter, det er det jeg liker.

  SvarSlett
 9. Jeg syntes bildene dine er fine jeg Annepålandet! Det er ingen vits å drasse på 2 kg speilrefleks hvis man ikke har spesielle interesser. Og kompaktkameraene er så teknisk bra nå at de holder mer enn nok til det man kaller feriebilder. Så knips i vei du, jeg nyter det du fanger opp :-)
  Nydelige votter du har strikket! Selbuvottpoliti er det vel ingen som bryr seg om - vi kaller vottene våre hva vi vil :-) Og Daletta har jeg også brukt til votter og slikt. Kjempefint garn syntes jeg også. Eneste er at det er litt for tynt for meg, jeg må ha mye varmere votter. Men det løser seg med tynne fleecevanter inni votten - da blir det varmt og godt.

  SvarSlett
 10. Kjempefine votter, selbu eller ikke;)
  Så smart med navn og årstall!
  her er det 15 speik og det er kaldt for trondheim.
  Ha en god dag og klem fra meg;)

  SvarSlett
 11. Flotte votter skal man si! Jeg tror jeg er nødt til å strikke votter også, nå det blir så kaldt her på vestlandet også.
  Ser meg frem til mønsteret :)
  Veldig flotte bilder i går!

  SvarSlett
 12. Oh, your mittens are beautiful! Nice work!!

  SvarSlett
 13. Fine votter, Selbu eller ikke! Jeg holder også på med votter for tida - det er på sin plass i denne kulda...

  SvarSlett
 14. Vottene du strikket er kjempefine og uansett om det er selbuvott eller ei så er de varme og goa å ha nå når minusgradene er der.
  Endelig har vi i nord og fått litt snø på bakken og noen minus grader, nærmere bestemt -12grader. Herlig!
  Nå må jeg snart hive meg rundt å få strikket noen varmende ting til meg selv.

  Ha en fortsatt fin dag!

  Pernilla

  SvarSlett
 15. Vottene er råfine de .. artig med en liten hilsen på tommelen og et sånt særpreg som årstall etc ..

  Dette har du full kontroll på :o)

  Bildene dine er fine de synes jeg .. jeg tar også bilder igjennom bilvinduene når vi er på tur .. ikke alltid like bra - men synes det stort sett blir bra nok.

  Ha ei super januar-uke - klem :o)

  SvarSlett
 16. Herlige votter:)
  Selbuvottpolitiet har jeg ikke hørt om og ikke er jeg interessert heller for det aner meg at jeg ikke setter pris på hva de har å si.
  Selbuvotter har jeg store planer om å strikke. Fikk ei flott bok med mange mønster til jul. Kanskje er det en bok utgitt av "politiet" - ikke vet jeg med den var fin. Min mor pleide alltid strikke slike votter og nå er det jeg som skal prøve.

  SvarSlett
 17. Votter er det ihvertfall og lekre ble de også. Husker du Elinor Flor? Hun tok for seg Selbumønstrene og gjorde mote og kunst av det en gang for lenge siden. Det var ingen som klagde da.

  Stikk innom bloggen min da. ;)

  SvarSlett