mandag 11. januar 2010

Løpelengder...

Her handler det ikke om løping og gode treningsforsetter for det nye året, men om lengden på garn.
Fikk et spørsmål fra Strikkemor(o) om den grå lua i forrige innlegg. Den satt som støpt på et vanlig norsk hode - og da ble jeg litt nysgjerrig på hvorfor noen luer passer, og andre ikke.

Punkt 1 - tekniske spesifikasjoner: Jeg strikket herrestørrelsen, 140 masker, på pinner 3,5; og jeg strikker ganske stramt når jeg strikker vrangbord. Lua ble veldig elastisk.

Punkt 2 - valg av garn: Jeg strikket i Pickles Extra Fine Merino. Jeg har alltid levd i den villfarelse at alle norske sportsgarn er omtrent like tykke, og har stort sett brukt dem om hverandre. Jeg har jo sett at Sisu er litt tynnere enn f eks Smart, men har ikke tenkt så nøye over det. Etter en rask undersøkelse på Ravelry, der alle slags garnfakta er samlet under ett (under fanen Yarns), har jeg lært følgende: Det er ganske stor forskjell! Her er antall meter pr 50 grams nøste:

Sisu (Sandnes) 160m
Daletta (Dale) 140m
Extra Fine Merino (Pickles) 140m
Pt5 (Per Tryving) 117m
Juvel (Idena) 113m
Falk (Dale) 106m
3 tr strikkegarn (Rauma) 105m
Heilo (Dale) 100m
Smart (Sandnes) 99m
Peer Gynt (Sandnes) 90m

Kjekt å vite for en garn-nerd. Og så lærte jeg noe nytt i dag også, heldigvis!

2 kommentarer:

 1. Det tok meg litt tid før jeg skjønte dette med å angi garn i meter (eller Yards) på Ravelry, men jeg gjør jo det nå. Jeg bruker gjerne garn om hverandre og det er lite festlig å bli sittende igjen med 20 meter for lite tråd.

  Luene under her ble skikkelig flotte. Fikk virkelig sansen for den røde, men jeg har velluer nok - kanskje jeg burde tenke litt på andre og jeg kan tenke meg at Barnet ville like den grå. Jeg lster ihvertfall ned mønsteret - så takk for tipset.

  Ha en super helg.

  SvarSlett
 2. Ja, dette er et viktig poeng!
  Det er ikke bare antall masker pr. 10 cm eller pinnetykkelsen som avgjør om strikkefastheten stemmer. Antall løpemeter er like så viktig:) Skal man bruke et annet garn enn det som står i oppskrifta har jeg lært meg å sammenlikne både den oppgitte strikkefastheten og antall meter garn pr.gram. Hvis de to stemmer overens kan man trygt bruke en annen garntype og få et fint resultat.

  SvarSlett