onsdag 13. januar 2010

Et bittelite innlegg om neseblod og kjerringråd...

I min familie blør vi neseblod. Ikke LITT, sånn mens du pusser nesa, men MYE neseblod. Faren min blør neseblod, jeg blør neseblod, og Sønnen. Det må være en genetisk feilkonstruksjon. Nå sitter jeg her med nesa i en klut igjen, og kan hverken gjøre det ene eller det andre uten at det setter i gang på nytt. Jeg hadde egentlig andre planer for dagen...

Men - her i bloggeland er det jo så mange flinke og kloke folk med massevis av erfaring. Er det noen som har noen lure tips mot neseblod??? Jeg ville blitt så lykkelig, eller i hvert fall glad, om noen visste om noe som hjalp?! Jeg har stor tro på gode kjerringråd, men det er ikke så mange kjerringråd om neseblod. Jeg har klippekort hos øre-nese-hals og brenner nesa minst en gang hver vinter, jeg driver med neseskylling, det skal visst være bra, jeg bruker aldri nesespray eller andre ting som kan irritere. Men er det flere smarte råd?

Ikke spis appelsiner, det tynner ut blodet, sa farmoren min. Ikke vet jeg. Men hver vinter, i appelsinsesongen, blør jeg neseblod. Det kan jo være årstiden, eller andre ting. Det er så mange slags rare råd. Farmor sa også at sukker var bra for synet. Det vet vi jo at ikke stemmer - men jeg fikk nesten aldri sukker som barn, og sannelig ble jeg ikke så nærsynt som det er mulig å bli uten hvit stokk...

Her er forresten et kjerringråd som garantert virker - det er det beste kjerringrådet som fins: Spis ingefær mot kvalme. Det gjelder både omgangssyke, reisesyke og matforgiftning. Det gjelder bare å ta det lynraskt, før du rekker å bli ordentlig syk. Vi har testet det her i huset, og ingen har hatt omgangssyke her siden langt tilbake i forrige årtusen. Så har du kanskje et neseblodråd i bytte?


Jeg har forresten aldri sett et blogginlegg om neseblod før... Én gang må jo være den første. Og sannelig, nå har det stoppet opp for denne gang. Ha en fin dag!

15 kommentarer:

 1. Det er mye lure kjærringråd. Da jeg var liten og blødde neseblod lærte Mamma meg at jeg skulle bøye hodet bakover sånn at nesen kommer opp og samtidig lugge/nappe/dra i nakkehårene bare sånn at man kjenner det litt.

  Jeg hadde heldigvis ikke de store blødningene, ei heller veldig ofte, men det hjalp. Kanskje hjelper det deg også?

  SvarSlett
 2. Jeg blör neseblod uten appelsiner også jeg... Jeg har hatt barn med neseblodsproblem, og da sa legen at hodet skal böyes frem och så skal man trykke på neserygen alternativt 2 punkter der det er små "hakk" i nesebenet. For vår del merker vi at neseblod kommer med stress eller når det blir tört, som det jo blir om vinteren - det skal lite til för de tynne veggene brister. Så saltvannssprayer hjelper nok en del for å fukte slimhinnen. Usj, neseblod er ikke så morsomt. Håper det bedrer seg snart!

  SvarSlett
 3. Jeg kan egentlig bare si lykke til og god bedring. For å stoppe neseblod fikk jeg en gang et råd om å ha isbiter i en klut for å legge på. Blodårene trekker seg sammen og vips..... Is og snø har vi massevis av, men du ville vel helst ha hjelp til å unngå å begynne å blø og da må jeg melde pass.

  SvarSlett
 4. Litt pussig at du skulle skrive dette innlegget i dag; for her i huset diskuterte vi akkurat dette rundt middagsbordet i dag! Min yngste sønn blør neseblod fra tid til annen, senest i dag tidlig. Så jeg følger spent med på hva slags gode råd som dukker opp:-)Og forresten; så KUL gryteklut du har heklet, den på forrige innlegg:-O)

  SvarSlett
 5. Uffda......jeg har ingen gode råd mot neseblødning, men kanskje det hjelper med en Cognac??? ;) (Bruker det til alt, jeg vettu!)

  SvarSlett
 6. Cognac og isbiter - ja, jeg lar ingen ting være uprøvd jeg ;P
  Det med isbiter er forresten lurt når det først har startet, for ofte vil det jo ikke stoppe igjen. I ungdommen blødde jeg ofte neseblod i timevis, og da brukte jeg isbiter. Nå er det jo bare å åpne vinduet og ta inn litt snø. Hadde glemt det helt jeg!

  SvarSlett
 7. Jeg har ei datter som blør neseblod - og når du skriver det - så lurer jeg på om det ikke er mest på vinters tid .. Hun har det fra faren sin .. som også blør en gang i blandt.

  Har nok ingen gode råd dessverre.

  Er nok det første blogginnlegget jeg har lest om neseblod .. hihi ..

  Ingefær vet jeg om .. men når man er blitt kvalm - hjelper det å lukte på skallet til en sitron :o)

  Ha en kjempefin kveld - nå når blodet har stoppet igjen :o)

  Klem!

  SvarSlett
 8. Neseblod er noe herk.
  Rådene jeg har fått fra legen er å sitte rolig med nodet lett framover, komprimer nesa, dvs. holde helt tett. Renner det nedover halsen, er det fordi det blør lenger inne enn der du komprimerer. Spytt ut blodet, ikke svelge, det fører til brekninger når det kommer ned i magen.
  Og isbiter i en klut virker! Det kjøler ned nesa slik at blodårene trekker seg sammen og blødningen stopper kjappere.

  Neseblod er noe herk! Lykke til!

  SvarSlett
 9. Husket jeg å si at det er noe herk ;-)

  SvarSlett
 10. Jeg har sparket meg selv flere ganger pga dette; Barnet blødde neseblod da han var liten- helt forferdelig noen ganger og jeg snakket med en lege jeg kjente om brenning etc. Han var ønh-spe og mente at brenning var det verste jeg kunne gjøre og ga meg en krem - og siden har ikke Barnet blødd neseblod en eneste gang - og jeg HUSKER IKKE hva kremen heter. Så meg er det ikkenoe hjelp i.

  Men det er EN ting - og jeg vet jo ikke om det er noe lurt - krem mot haemorider trekker sammen blodårene - ville ikke det fungere i nesen også? Prøver å tenke kreativt her jeg, men det er sent på natten.

  SvarSlett
 11. Jeg blødde også masse neseblod som barn, men det har gitt seg etter hvert. Moren min klemte meg over neseryggen og la på en kald klut, men om det stoppet fortere av den grunn er jeg sannelig ikke sikker på...
  Har ingen gode råd ellers dessverre, håper det finnes andre som er klokere enn meg...

  SvarSlett
 12. 12 kommentarer om neseblod! *imponert* Jeg har ingenting å bidra med, men ville bare si at det var godt det ga seg!

  Neseblog var noe som tilhørte barndommen til for min del og da var det først riktig å ha hodet bakover, siden ble det forover som flere andre nevner. Håper du finner en løsning på det! Klem! :)

  SvarSlett
 13. Gubben sier: Knytt ulltråd rundt venstre hånds lillefinger.
  Det virker garantert, sier han. Han har kurert sin yngste sønn med rød ulltråd!

  SvarSlett
 14. Yess, det skal jeg sannelig prøve!!
  Nå blir det bra - med cognac i den ene hånda, ulltråd i den andre - rundt fingeren, og isbiter på nesa. Og hjelper ikke dette, så vet ikke jeg ;-) (da får jeg i så fall bare akseptere skjebnen og tilbringe resten av vinteren med en bomullsdott i nesa).

  SvarSlett