fredag 9. november 2012

London...

Her kommer en liten snutt fra ferien vår i England nylig. Vi var først i London noen dager.

London er en flott by - her er det noe for enhver smak. Shopping kommer man vel ikke utenom i denne metropolen, i tillegg til kunst, kultur, historie, arkitektur, parker, hyggelige engelskmenn, og ikke minst - The Underground.


Jeg tar av meg hatten for the Underground. Effektivt, kjapt og billig. Selv på en overcrowded lørdag  funket systemet helt utmerket.

Da jeg var barn, fikk vi T-bane i Oslo. Det var stor stas - vi parkerte bilen på innfartsparkeringen på Grorud og tok T-banen inn til byen. Den skranglet av sted i bedagelig tempo, mer over enn under bakken utenfor sentrum. I dag består T-banen av 92 stasjoner, bare 16 av dem ligger innendørs eller under bakken. "Pass for dørene, dørene lukkes" sa stemmen i høytaleren, husker jeg. Lillebror syntes de sa "Ørene lukkes". Han var liten da, og satt på fanget. T-banen i Oslo åpnet i 1966.

Londons Underground - også kalt the Tube - åpnet helt tilbake i 1863, og er verdens eldste undergrunnssystem. I dag er Tube'n 149 år, og da vi var der, foregikk det omfattende restaurerings- og oppussingsarbeider. Likevel gikk trafikken i rute og helt uten problemer, selv på en overcrowded lørdag, noe man ikke kan si om T-banen i Oslo til enhver tid. Billettsystemet er enkelt å forstå, det er automatiske billettporter, og køene går raskt unna.

Londonerne har bedre kø-kultur enn oss - og antakelig er de smartere enn oss også, de har i hvert fall forstått at man må slippe ut de som skal ut av en stappfull t-banevogn, før man selv går inn. Det samme kan man ikke si om Oslo-folk - som trykker seg på så snart dørene åpnes. Hver eneste gang. Selv om man bare behøver å prøve en eneste gang før man skjønner at det ikke går. Man behøver ikke være spesielt intelligent for å forstå det.

Londonerne kan i det hele tatt kunsten å bevege seg i trange menneskemengder uten å komme borti hverandre. Meget imponerende og ganske elegant.

Diagram containing several differently-coloured lines connecting nodes that are small hollow black circles. The lines are mostly straight but sometimes have curved bends at regular angles. Underneath the lines lies a large white region surrounded by grey, and a stylised light blue river.

The Underground har 270 stasjoner, og alle har vel sett det berømte Tube-kartet. Det er et skjematisk diagram over linjene og hvordan de henger sammen - og ikke nødvendigvis helt geografisk korrekt. Jeg synes det er flott og imponerende. Det ses på som en designklassiker, og er kopiert av praktisk talt alle metroer og t-baner verden over.

Underground'en er bygd i to etasjer, den nyeste er bare ca fem meter under bakkenivå, mens det opprinnelige systemet ligger dypt nede på 20 meter og helt ned til 69 meter under bakken. Du har sikkert lagt merke til det hvis du har vært der - heisene ned i dypet og de milelange rulletrappene.


Her har vi familien Annepålandet på en nesten folketom Lancaster Gate.  
Men det var i fjor - arkivfoto. I år var det så folksomt at jeg helt glemte å ta bilder.

I 2011 fraktet the London Underground 1,1 milliarder passasjerer. Det føltes som om det var omtrent like mange på Tube'n da vi var der på en overcrowded lørdag. Men vi kom dit vi skulle, uten problemer, selv om Dattera ble stående igjen på perrongen og måtte vente på neste tog. Det var virkelig ganske fullt, og selv om jeg ikke lider av klaustrofobi til hverdags, var det godt å komme seg opp i dagen og kunne puste fritt igjen.

Vi tok Tube'n til Angel stasjon i Islington, og her begynner kanskje garn-folket å kjenne seg igjen og skjønne hvor Annepålandet var på vei? A propos rulletrapper - rulletrappen på Angel Station er den tredje lengste i Europa. Det stod plakater ved de lengste rulletrappene - ta det med ro, sto det, ikke løp, ellers kan du ramle ned og hittil i år har x antall personer mistet livet i rulletrappene (jeg husker ikke antallet, men det var flere stykker).

Fra Angel Station var det strake veien til Camden Passage - en koselig gate med lørdagsmarked, bruktbutikker og sjarmerende kaféer. Og garnbutikk. For her ligger Loop, en koselig og smårotete garnbutikk som absolutt kan anbefales på det varmeste. Jeg var så åndsfraværende at jeg helt glemte å ta bilder her, men Blåbærlina var der et par uker før meg og har skrevet så fint om det her og her, med masse fine bilder, så ta en titt der.

Her hjemme er vi vant til at én sort garn ligger stablet pent opp i rader, etter farge. På Loop var det garn hulter til bulter, masse lekkert garn i flotte kvaliteter. Men hva i all verden skal man velge??? Jeg har jo nok garn fra før. Men de hadde en stor hylle med Shetland Spindrift, et herlig, melert ullgarn som finnes i ca en million fine farger i 25 grams nøster. Perfekt souvernirgarn, så det ble med et lite utvalg hjem, som skal bli votter og vanter etter hvert, hadde jeg tenkt.

Siste lørdagen i måneden får de også inn en ladning med Wollmeise. Akkurat denne lørdagen hadde de fått inn DK-garn i mange fine farger, som lå stablet opp på en bord i andre etasje. Rundt dette bordet møttes en gjeng ihuga, engelske Wollmeise-fans som tydeligvis ikke kjente hverandre fra før, men som fant tonen rundt garnhaugen. Koselig. Jeg er trolig den eneste norske strikkeren som ikke har prøvd dette garnet enda, men nå ble et par hesper med DK-garn med meg hjem, så får vi se hva det blir til. Dette blir spennende.

Etter dette begynte Gemalen å bli litt utålmodig, og det kan jeg godt forstå, for tiden flyr fort i godt selskap, og vi hadde mer på programmet denne lørdagen i London. Kun et par bilder av Spindrift'en min:


Selv om det ikke ble så mye garn, kan det bli mange timers koselig strikk ut av dette. Jeg gleder meg! Sjekk de fargene da:


Og flere garnbutikker rakk jeg ikke på vår korte visitt i London. Det får bli neste gang.

Vi var forresten innom Liberty's også, Londons koseligste varehus - der hadde de en hel vegg med Rowan-garn. Jeg fikk meg en ny favoritt - Rowan Tweed. Det finnes i flere ulike tykkelser i de vakreste farger. Dattera kjøpte nydelig mørkerødt garn til en lue, men jeg holdt meg i skinnet, jeg hadde ikke mer plass i kofferten.

Og dett var dett. Det er deilig med ferie!
Ha en riktig god fredag!


13 kommentarer:

 1. Så koselig da å høre om Londonbesøket ditt! Takk for linking forresten :O) Og jeg kan røpe at jeg heller ikke har strikket av Wollmeise, så heller ikke noe av det på Loop... så er spent på å se hva du har kjøpt. Fine Spindriftnøster iallfall! Rowan tweed har jeg kjøpt noen hesper av, men herlighet så vanskelig det er å velge når man har kort tid på et stort utvalg! Liberty's tipset er notert, om det skulle bli en tur til en gang :O)

  Kos deg med garnnøstene!!
  Nina

  SvarSlett
 2. Det er jo en slags hysteri rundt det Wollmeise-garnet, det har vel sammenheng med at det er begrenset tilgang på det - så det blir sikkert utsolgt ganske fort. Nå var jo jeg der tilfeldigvis akkurat den dagen det ble lagt ut den måneden, så det var flaks. Det er jo først og fremst kjent for de gilde fargene sine, så jeg kjøpte et knallgrønt og et rødt hespe. Det skal nok bli votter eller vanter - for gæli å strikke sokker av et garn til 250 kr hespen...(riktignok over 200 g da).

  Ja, det er vanskelig å velge når det er så mye fint. Jeg ble helt forvirra, jeg. Jeg fikk forresten fullt rabattkort jeg også- 15% på neste kjøp, det varer i all evighet så sjansen for å få brukt det er til stede... :-)

  SvarSlett
 3. Svar
  1. Ja, ikke sant? Og de er enda mye bedre i virkeligheten.

   Slett
 4. Hei!
  Kjekt å lese velskrevet reiseskildring! Jamen var du heldig som fikk med hele fam. for å kjøpe garn.:)) Nydelige farger du reiste hjem med. Gleder meg til å følge med på bloggen din etterhvert som du bruker av det.
  Jeg vil takke masse for votteoppskriften, den vil jeg prøve.
  Håper du får en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Liv, håper du også får en flott helg!

   Men neida, jeg fikk ikke hele familien med på garnkjøp. Dattera dro på klesshopping, som seg hør og bør en 20-åring, og Sønnen dro i noen kunstnerbutikker. Etterpå møttes vi til lunsj.
   På varehuset Liberty var det bare Dattera og jeg, vi snuste oss gjennom parfymeavdelingen og stoff&garnetasjen, mens gutta var i Levis-butikken. Det gjelder å utnytte tida effektivt :-)

   Slett
 5. Loop er fantastisk :) Jeg fikk en Boden-katalog da jeg besøkte butikken de har i London i august 2011, der var det helt fantastiske bilder av barn med barneklær tatt i en garnbutikk. 'Dit må jeg! Hvor er det!' spurte jeg desperat.

  Dagen etter dro jeg for første gang til Loop, etter å ha googlet garnbutikker i London og funnet ut at det nok var den beste. Og gjett hvor bildene var tatt :) Svei av omtrent 80 pund på 400 gram gang, inkludert Spindrift, flere som faller for fargene der!

  Etter det har det vært tre Londonturer og Loop-besøk hver gang, sist gang bodde vi til og med i Islington. Og Boden-katalogen ligger trygt forvart i et skap :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så moro! Kunne godt tenkt med å bodd i Islington neste gang, det ser så koselig ut! Har alltid bodd i Bayswater - fordi det er så sentralt. Men forandring fryder!

   Slett
 6. Så koselig med ferie utenom "ferietiden". Spennende å se hva du skal strikke av det fine garnet. God helg.

  SvarSlett
 7. Hei Anne, Herlig med så flott garn og lekre farger...spennende tur...god helgeklem Siv:-)

  SvarSlett
 8. Tuben i London er rett og slett genial :-) Nå vet jeg hvor jeg skal ta turen neste gang jeg er i London ;-)

  God helg - klem Siv

  SvarSlett
 9. Jeg kan ikke si at jeg helt forstår den store begeistringen over Loop. Jeg bor ca 20 minutters gange unna... og har holdt på å svime av over prisene der inne. Med mindre jeg har misforstått, og det er pris per kilo, hvordan har noen råd til å kjøpe garn der når det er minst £10-20 for de fleste nøstene?
  Det er synd i grunn, for jeg får helt garnabstinenser her. :p

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det kan du si. Det er garn i luksusklasen. Men når man er turist, sitter liksom pengene litt løsere... Og man kjøper kanskje ikke så MYE når prisene er så stive. Og så er det jo gøy å SE da, og bla i bøker og titte på modellene og sånn :-)

   Slett