søndag 4. november 2012

En liten høstferie med kunst og kultur...

Riktig gjetta, vi har vært i Wales. Hele Annepålandet-familien på ferie i the UK - først noen dager i London, så noen dager i Wales.

London er en stor by, med massevis å by på. Det kryr av norske turister der. Men hva gjorde vi i Wales? I badebyen Swansea - på denne tiden av året?

Jo, det har seg sånn at Annepålandetbarna er store nå. Mens jeg har skrevet denne bloggen, har de kommet seg gjennom videregående, russetid, litt reising rundt i verden, og nå er de studenter begge to. Dattera skal bli siv.ing. på NTNU i Trondheim, Sønnen studerer kunst og design på Høyskolen i Oslo. Dette semesteret er han på utveksling i Wales - på Metropolitan University of Swansea, hvor har tar Fine Art: 3d Sculpture. Og da passet vi jo på å ta turen for å besøke ham!


Først var vi i London - og når man har en kunststuderende sønn, går man selvfølgelig på museer. Her er E på vei til Tate Modern over Millennium Bridge. Det var ganske så kaldt, det er derfor han har hetta utenpå capsen. Mens vi gikk der, fortalte han meg om hvordan broen hadde svaiet så mye da den åpnet at den måtte stenges (det kan du lese om på linken over her, det er ganske skummelt). Men nå holdt broen seg i ro, heldigvis.

Tate Modern er Storbritanias nasjonale museum for moderne kunst. Det ligger i en gammel kraftstasjon ved Themsen og er kjempedigert. Der kan man "enjoy great art for free", som det står på skiltet.


Jeg har vært i London mange ganger før, men aldri i Wales. Det var spennende. Ikke minst var det spennende å se hvordan Sønnen hadde det her. I Swansea er det to universiteter, og mange studenter. Bildet over er fra den litt slitne studenthybelen - men dørskiltet var fint!


Sønnen jobber med skulptur. Her er en av dem - en WIP (work in progress) på studenthybelen. Å lage en skulptur er ikke bare-bare, det er reneste vitenskapen. Det ligger mye arbeid bak, og mye øvelse. Det ikke bare å ta en klump med leire og vips! så har du laget en figur - det er anatomi, positur, lys og skygge, struktur, tekstur, balanse, uttrykk, materialvalg etc etc. Det er et hav av forskjell mellom en rett-opp-og-ned utstillingsdokke og en uttrykksfull skulptur, som Rodins Tenkeren, for eksempel, eller Michelangelos Pieta, som vi så i Peterskirken for et par år siden. Jeg er svak for Pieta, den er så utrolig gripende. Det tar tid å bli en god skulptør, og det er spennende å få følge med på fremgangen på så nært hold.


På skolen hadde studentene et stort atelier med hver sin arbeidsplass. Det var grafisk verksted og keramikkverksted og litt av hvert annet. Sønnen arbeider i liten målestokk, og her er et par av tingene han jobber med nå.


Det var sent på kveld da vi var på atelieret, og fotolyset var ikke det beste, men det var spennende å se hva som foregikk der. Kanskje fremtidens svar på Munch eller Vigeland arbeider der akkurat nå, hvem vet?

Vi var turister i Wales også, mer om det etter hvert.
Og til damene på strikkekaféen: Votteoppskriften dere ville ha, kommer på bloggen her ganske snart. Så følg med!

God søndag til hver især!

9 kommentarer:

 1. Hei!
  Der kom løsningen på Wales-turen!
  Du kan være stolt av barna dine. At de fortsetter inn i fremtiden med en sekk av kreative evner, det er vel ikke vanskelig å forstå.:))
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Artig at barna reiser litt rundt i verden, så har "gamlinga" en unnskyldning for å komme seg litt unna hjemmets lune arne litt også ;D

  SvarSlett
 3. Hei.
  Jeg lurer på å strikke Coccoonlua men har ikke Rowan Felted Tweed. Har du noen alternative forslag til garn?
  Viktig med mest mulig kløfritt. Ha en strålende søndagskveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke brukt Rowan Feltet Tweed, men Rowan Cocoon. Et hvilket som helst tykt garn som passer til pinnene skulle egne seg fint - Sandnes Alfa er jo et deilig, mykt garn. Puno fra Rauma. Hexa fra DSA. Sandnes Easy. Dale Hubro. Eller dobbelt garn av noe tynnere kanskje. Jeg har sett at folk har brukt mye forskjellig, men kan dessverre ikke huske noe i farten. Det er bare å prøve seg frem. Lykke til!

   Slett
  2. Tusen takk for svaret. Jeg prøver noe av det du foreslår.....

   Slett
 4. Så spennende! Flotte figurer sønnen din har laget! :-)

  SvarSlett
 5. For en innholdsrik og spennende tur dere har hatt
  Tenker han var stolt av å vise dere. ;o)

  SvarSlett
 6. Spennendes lesing og flink sønn du har! Artig når en får oppleve og lære nye ting gjennom "barna".

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er mye nytt og spennende å lære! Får nesten lyst til å begynne å studere igjen...

   Slett