onsdag 11. juli 2012

Men hva er dette...?


Sandnes Cito

Var nylig en rundtur i noen garnbutikker, og hva får jeg se?
Et nytt garn fra Sandnes med AKRYL!!??
Akryl har jo liksom blitt litt bannlyst i norske strikkekretser - ull skal det være, eller andre naturfibre. Akrylgarn hører liksom 70-tallet til.

Men nå har altså Sandnes lansert nyheten Cito, med 50% bomull og 50% akryl og glade, friske farger. Billig er det også - bare 18 kroner for 50 gram. Hvert nøste er 80 meter, og anbefalte pinner er 5,5.

Jeg måtte spørre og grave litt i garnbutikken - hvorfor akryl? Er det et retro-fremstøt, liksom? Damen mente at rent bomullsgarn var så tungt - og det har hun jo rett i, og at en akrylblanding vil gi lettere plagg. Jeg prøvde å finne ut litt om garnet på Ravelry, men det er jo helt nytt, så der sto det ingen ting. Og siden garnet nettopp har kommet, kunne hun ikke si noe enda om nupping, siging etc.

Noen av dere som har prøvd dette garnet? Jeg er så nysgjerrig!

11 kommentarer:

 1. Har ikke prøvd og kommer nok ikke til å gjøre det heller. Akryl er liksom ikke mi greie, men jeg har skjønt at det er på tur tilbake. Nille og Europris har sine garn med akryl og da skal vel flere konkurrere på pris. Men nei takk, jeg betaler heller litt mere for noe i ekte naturfiber.

  SvarSlett
 2. Mener bestemt jeg så noe akrylgarn på Stoff og Stil også - syns i grunnen det er rart hvis akrylgarn er på vei inn igjen, så brannfarlig som det er... Kunne brukt det til dukkeklær, kanskje, men frister ikke å kle ungen min (eller meg selv) i noe som brenner så lett, smelter og drypper.

  SvarSlett
 3. Hmmm..... Høres ikke bra ut i mine ører.....men for all del, kanskje er akrylen bedre i 2012 enn den var på 70-tallet!? Jeg vet at Attic24 bruker REN akryl i sine store flotte hekleting, men jeg grøsser ved tanken på å bruke så mye tid på akryl. Jeg er enig i at ren bomull er tungt. Jeg strikker skjelden i ren bomull fordi det er så "kort"å jobbe med.Derfor har jeg vært veldig fornøyd med Lerke. 50/50 ull/bomull. Men jeg skal kikke neste gang jeg kommer i garnbutikken!! Kanskje det er verdt å prøve?? AnneK:-)

  SvarSlett
 4. Akrylblanding? Nei takk! Kun til dukkeklær og pynteting og knapt nok til det. Tenker motivasjonen for å produsere dette garnet er å kunne selge mer til kunder som ser mest på prisen når de handler garn.

  SvarSlett
 5. Kan ikke tenke meg at det blir jeg som kommer med noen anbefaling til deg - jeg skyr alt som inneholder akryl. Jeg klarer knapt å ta i det jeg.

  Ellers håper jeg at har en fin sommer - klem Siv

  PS Kommer det noen oppdatering på skjerfet ditt snart? ;-)

  SvarSlett
 6. Blir nok ingen anbefaling her siden jeg står over dette garnet.
  Skjønner ikke hvorfor en ny lansering? Høres latterlig ut i mine ører.
  Hehe, skal bli morsomt å høre fortsettelsen.
  Ha en god kveld :)

  SvarSlett
 7. Rart at de relanserer en nesten identisk garnkvalitet etter å ha latt Fiesta (http://www.ravelry.com/yarns/library/sandnes-garn-fiesta) utgå for et par-tre år siden...? Må tilså at til tross for å være en svoren ull--tilhenger så mener jeg å huske at det var relativt behagelig å strikke i, og resultatet ble veldig pent og mykt. Det er noen år siden det ble strikka, men 5 åringens babyteppe i Fiesta har vært en trofast følgesvenn til nå, maskinvaska og -tørka uendelig mange ganger og nesten like fint som nytt!

  SvarSlett
 8. Hei Siv: Fint at du minner meg på det skjerfet - som forresten absolutt ikke er i akryl :-) Jeg ligger noen titalls striper på etterskudd, men så snart jeg er ajour, og får tatt noen bilder, kommer det på bloggen! Og nå er jeg jo over halvveis - hurra!

  SvarSlett
 9. Hei, sitter akkurat og hekler med garnet nå. Hekler en pompadur etter tips fra garndamen min, den hun hadde heklet var fin. garnet er fint å hekle med, bruker nål nr 5. Når det gjaldt bruksområde tenkte garndamen på forbruksting, ikke til klær; f.eks veske/pompadur, pute og alt annet rart det går ann å lage.
  Selv tenkte jeg å lage en klut eller to, har laget etpar som ikke er 100% bomull og liker de godt.

  SvarSlett
 10. Muligens eit alternativ til den som ikkje tåler ull? Slit litt med reaksjonar med ull rett på huda, og den vesle nevøen på to tåler ikkje ullundertøy. Elskar ull, men ikkje så godt med det når det klør og ein får utslett av sjølv den mjukaste ulla:(

  SvarSlett