mandag 6. juni 2011

Det var den hælja da sommer'n kom...

Vi har hatt en fantastisk helg her på Østlandet. Neste uke er det meldt regn og torden, men uansett hvordan vær vi får resten av sommeren, vil vi huske den helgen da sommeren kom. Den startet med en fin tur sammen med Tinka. Når det er litt varmt og litt vått og litt varmt igjen, blir det SÅ grønt i skogen vår:


Du kan såvidt skimte stien blant bringebærkratt og bregner. Her går vi på tur nesten hver dag. I vinter balet vi oss frem i meterdyp snø her, blant sorte graner og naken bjørk. Det er helt utrolig at det er samme skogen. Kanskje den er forhekset?


Så tar vi en svingom ut i åpent lende. Det er så mye å snuse på at man kan bli helt ør i toppen, syns Tinka. Spesielt liker hun å frese rundt i blomsterenga - der er det bier og sommerfugler og mye annet spennende.


Gult og blått passer fint på en dag som denne - det er jo Sveriges nasjonaldag. Akkurat nå blomstrer tveskjeggveronika (Veronica chamaedrys) og tiriltunge (Lotus corniculatus). Da jeg var liten, kalte vi de blå blomstene for kattøye, men jeg har aldri hørt noen andre bruke det navnet. De kalles også Jesu blå øye. Hva sier du?

De gule blomstene er også kjent som Maria gullsko. Sagnet sier at Jomfru Maria en gang satt oppe i himmelen og så ned på jorden. Da hørte hun et lite barn som gråt der nede. Hun skyndte seg ned for å finne det vesle, ulykkelige barnet. Og så fort sprang jomfru Maria at hun mistet skoene sine på veien. Hun sprang barføtt videre uten å bry seg om at hun skar seg på stein og stubb og spisse torner. Hun sprang til hun fant det vesle barnet og fikk trøstet det. Men der fotsporene hennes stod igjen i jorda, der grodde det opp fullt av små, gule blomster. Hver blomst så ut som en liten gyllen sko, og det er de blomstene som vi den dag i dag kaller Maria Gullsko. Sjarmerende med sånne blomsternavn, syns jeg.


Ja, det er virkelig grønt og fint i skogen nå! Fint å ha en hund som må luftes flere ganger daglig - da kommer vi oss ut og får studert alt sammen etter hver som sommeren skrider frem. Akkurat nå er det massevis av fioler - vi har sett både skogfiol, myrfiol og krattfiol, men finest av dem alle er natt og dag - den står der så nysgjerrig og titter på oss:


Vi har vært på fotballkamp også. Det var stor stas da Sønnens fotballag slo erkerivalen i amerikansk fotball på Jordal på søndag. Det kokte både på banen og tribunen.


Hett, syntes Tinka, som ikke er interessert i sport.

Ha en fin mandag!

10 kommentarer:

 1. Sommern kom hit også, den varte bare halvannen dag. :) Men en skulle jo hatt en spånn skog som din å vandre rundt i på sånne dager, det hadde vært noe det.

  Tinka er utrolig søt. Hun ser akkurat ut som dragen i filmen "Den uendelige historien" Husker du den?

  Så koselig med strikketreff. Det høres så helt utrolig herlig ut. Jeg kjenner ikke så mange IRL som strikker jeg heller, men det er jo en hel haug av oss egentlig - og da er det jo bra at man kan treffes. Ha en fin uke, Anne.

  SvarSlett
 2. Hei!! Ja er det ikke deilig!! Skulle gjerne hatt ferie på denne tiden. Men sånn blir det ikke. Det så morsomt ut med strikketreff også!! Hyggelig å treffe andre som har samme dille......Ha en fin mandag!! AnneK:-)

  SvarSlett
 3. Herlig med sommer. Man må nyte mens den er innom, vet liksom aldri hvor mye eller lite det blir av denslags.

  Jeg har alltid kalt de blomstene Kattøye og Maria Gullsko, så kanskje du fikk med deg det fra Gjøvik-traktene :)

  SvarSlett
 4. På svenska säger man te-veronika. Jag lärde mej Mormors glasögon när jag var liten. Jag tror att det finns många dialektala namn för den i Sverige. Underbart vacker blå färg har den hur som helst. Ha det bra!

  SvarSlett
 5. Jepp, nå kom sommeren og det var deilig det!!
  Men i dag er det slett ikke like bra, uhyre mengder vann strømmer ned over både fir- og tobeinte og tordenskrallene ruller og braker både fjernt og nært.
  Artig med blomsternavn med historie, og denne historien var jo ekstra søt. Den blå blomsten kaller vi enkelt og godt veronika.
  Håper sommeren er tilbake i morgen!

  SvarSlett
 6. Hei igjen. Kløven til Millie ble kjøpt i denne nettbutikken, mener jeg å huske: http://hundensnettbutikk.no

  Modellen hun har er nok gått ut. Var heldig å fikk den på salg for 250,-. Men ser det finnes en ny modell i nettbutikken der nå.

  SvarSlett
 7. Så koselig historie om de gule blomstene..den hadde jeg ikke hørt før. Nydelige blomsterbilder du har lagt ut!

  SvarSlett
 8. Sommerstemning.... sukk!!! ;-)

  SvarSlett
 9. Den helga sommeren kom var jeg i Trøndelag med 7 gr stiv kuling og bortoverregn:( og hva skjer når jeg kommer hjem - jo kraftig regn og torden!! Jeg kan neppe kalles noe "solskinnsbarn".-))
  Er litt lei meg for at jeg ikke meldte meg på strikketreffet, men håper det klaffer neste år.

  SvarSlett
 10. Ja, det har vært nydelig vær i helgen, men i dag har det "bøttet" ned, torndet og smelt..., men ok tempratur... :O)

  Så moro å lese og se bilder fra strikketreffet..., lei meg for at jeg ikke hadde anledning til å være med.... :O)

  Klem

  SvarSlett