søndag 29. august 2010

Monster...

Neida, jeg har slettes ikke glemt julegave-alongen!
Det føltes litt pussig å sitte og strikke julegaver i januar og februar, men nå kjennes det helt all right. Det er nemlig bare fire mnd. til jul! Og hvert år, når nettene blir lange og kulda setter inn og det begynner å dra seg til, så angrer jeg på at jeg ikke begynte litt før. Det er mulig jeg glemte å blogge julegaver i sommerferien, husker ikke helt jeg, men flere av sokkene jeg har strikket i det siste blir julegaver.

Og a propos sokker - nå har jeg gjort ferdig 17 par av de 52 jeg skal strikke på et år. Det er over 30% - på 25% av tiden. Siden jeg var økonom i et tidligere liv, blir jeg beroliget av slike statistikker. Og fortsatt har jeg flere par på pinnene.


Jeg hadde ingen anelse om at jeg var så interessert i sokker før jeg meldte meg på 52 Pair Plungen. Man oppdager sannelig stadig nye sider ved seg selv   =)  . Jeg har selvfølgelig sokke-surfet mye på nettet, og på Ravelry især, og lært bl.a. følgende om sokker:

Det er MANGE slags sokker! Vi har de gode gammeldagse raggsokkene for eksempel, dem strikkes det mange av her i det kalde nord. Så er det Plain Vanilla Socks (se forrige innlegg) - tynnere sokker i glattstrikk eller enkel ribbestrikk - gode arbeidshester i sokkegarderoben. Vi har sokker med hullmønster/blondestrikk, sokker med ymse maskemønster, sokker med fletter og mønsterstrikkede sokker i flere farger. Det er vi gode på her i Norge -  vi har jo vokst opp i en Selbu-tradisjon. Og sist, men ikke minst, har vi Monstersokker


Monstersokker hadde jeg aldri hørt om før jeg snublet over det på Ravelry. Det er sokker strikket av restegarn - fortrinnsvis glorete, flerfarget garn. Det er egne grupper for Monstersokker, og de er en studie verdt. Såvidt jeg har sett i farten, er monstersokker spesielt populært blant tyske strikkere. Das Bollverk, for eksempel, er en tysk sokkestrikkende ung mann som strikker de mest fantastisk fargerike sokker. Jeg er litt nysgjerrig på hvor han får tak i alt det fargerike garnet sitt. Av alle disse sokker blir det mye restegarn, og slik blir det monstersokker av. Trikset her er å strikke sokker av ulike rester uten at overgangene synes - det skal være glidende overganger så det ser ut som du har strikket av ett garn. Disse sokkene av Heather Sebastian er et godt eksempel på monstersokker.
Dette var det jo en lettelse å oppdage, for hva gjør man når man sitter med ymse glorete stash som ikke passer sammen? Jo, man sorterer for eksempel ut alt med blått i. Det øverste nøstet er rester fra sokkene i forrige innlegg, de andre nøstene er fra andre sokker i familiens samlinger. Man kan bli rent nostalgisk av mindre. Her er Sisu, Regia, Arwetta, Chili Gredelig og Projo - til sammen brukte jeg fire flerfargede og fire ensfargede slanter i disse sokkene. Og det var gøy å strikke monstersokker - kan anbefales! De skulle fortrinnsvis bli like, skjøtene skulle ikke synes og det skulle bli nok garn - det var mye å passe på underveis, og vips så var de ferdige. Syns de ble fine jeg! Og pluss i boka for å ha fått noe vettugt ut av 85 gram håpløse rester. Strikket på pinner 2,5, som vanlig.

Ja, det jeg egentlig forsøkte å si her, var at dette er mitt bidrag i julegave-alongen for august. Fortsatt god søndag!

14 kommentarer:

 1. Sokkene ble utrolig stilige! :)
  Lur måte å bli kvitt restegarn på:)

  SvarSlett
 2. Da lærte jeg noe nytt i dag også for monstersokker har jeg ikke hørt om. Så mange, fine (og mindre fine) fargerike sokker.

  Dine var kjempefine og delikate, men hvordan får man til at fargeovergangene ikke synes?

  Apropos hva jeg skal strikke når jeg har ti sjal, så er strikkekøen min flere år lang. Så jeg er ikke bekymret, bl.a sokker skal jo prøves når jeg får motet meg opp.

  Ha en fortsatt fin søndag! :)

  SvarSlett
 3. Flott ide! Det må jeg forsøke! Har jo noen rester her i huset også, men om det kan bli like lekre sokker av dem som dine blå gjenstår å se.

  SvarSlett
 4. Så lurt å bruke restegarnet slik!
  Det blir jo som regel noen små nøster igjen når et par sokker er ferdige. Jeg har mange slike restenøster og nå fikk jeg en god ide til hvordan disse skal brukes:) Dine sokker var skjønne:)
  Jeg går ut fra at du veier garnet og deler det opp slik at nøstene blir like store før du strikker? Men hvordan gjør du det for at ikke skjøtene skal synes? Jeg tenkte kanskje det ville være lurt å speleise/ flette endene sammen? Det blir iallefall ikke aktuellt for meg å feste hver enkelt ende, det blir for kjedelig.
  Flott med fargerike og sprelske sokker!

  SvarSlett
 5. Hmmm, følte meg forpliktet til å strikke monstersokker.

  SvarSlett
 6. he he....det var denne fabelaktige Julealongen vår da, Anne!!! jeg mente jo den var kjekk, så slapp man å råstrikke de siste mnd av året. Og nå er vi jo her som jeg alltid lurer på hva jeg skal strikke til julegaver......for jeg har selvfølgelig ikke strikket noe særlig resten av året, som jeg skulle....sukk!

  SvarSlett
 7. så stilige. Dette er virkelig en måte å få brukt restene! Ser at jeg må tilbake til mor og hente sokketråd eska (vi holder på å flytte...)
  TAkk for tips :D

  SvarSlett
 8. Godt jeg merker alle sokkegarnrester. Merker garntype, antall gram og meter.
  Kanskje det blir monstersokker på meg, også?

  Men disse er nok i eliteklassen!!
  Lekre!!!

  SvarSlett
 9. Gu så flink du er :o)
  Jeg kan ikke fatte at noen kan orke å strikke sokker - og 52 stykker !! Er så imponert. (saken er den at jeg KAN ikke strikke sokker, har aldri lært å gjøre hælen)
  Tenker nok at du kommer i mål med disse, stå på!
  Klem, Anne:)

  SvarSlett
 10. Monstersokker er midt i blinken for meg - jeg liker fargerike ting og å bruke opp rester. Bare synd jeg ikke er spesielt glad i å strikke sokker. Satser på at det forandrer seg en vakker dag...

  Dine ble kjempefine!

  SvarSlett
 11. Mitt økonomihjerte banker også ekstra for slike tall, og jeg har ofte delt ut vinflasker for oppnådde delmål. Herved overrekkes du en rødvin av beste sort :-) Sokkene ble flotte de, og du er flink som bruker opp rester. Jeg blir liksom bare litt matt av restegarnet jeg, og det er lettere å kvitte seg med det :-)

  SvarSlett
 12. Kjempefine sokker du har strikket. Veldig kjekt når restene kan brukes til noe fint...

  SvarSlett
 13. Det var smart! Det virker gøy også. Om det er noe jeg har nok av er det "glorete" sokkegarnrester. Men nå kanskje det blir andre boller :)

  Jeg gleder meg til å se ditt neste sokkepar ut ;)

  SvarSlett
 14. Hei sveis... :O)
  Jeg tror jeg har fått en ny favoritt; monstersokker!Jeg som ikke strikker sokker engang..., men jeg har jo likevel noen nøster med sokkergarn liggende..., hehe

  Sokkene dine ble kjempeflotte..., ble imponert over sokkenen på linkene også.

  Ønsker deg en superduper dag!

  klem

  SvarSlett