torsdag 29. april 2010

Annepålandets grytekluter - en slags oppskrift...


Aller først: Jeg har skrevet om opphavsretten i høyremargen her, men siden jeg finner gryteklutene til salgs både her og der, minner jeg derfor om følgende:
Oppskriften er kun til privat bruk. Den kan ikke brukes i kommersiell sammenheng (kjøp og salg).


Først litt om garnet: Alt bomullsgarn kan brukes, MEN - det må være 100% bomull, og det må kunne vaskes på 60 grader. Jeg har brukt Gjestal Bomull Sport her (ca 100m/50g), pluss litt rester av div annet. Tidligere har jeg også brukt Gjestal Baby Bomull, Mandarin Petit o.l. Jeg bruker gjerne 2-10 ulike farger. Det spiller ingen rolle – ta hva du har!

Grytekluter skal være faste og tette. Jeg har brukt heklenål 3,5, og heklet stramt. Gå ned i nålstørrelse om du hekler løst.


Litt om selve gryteklutene: Jeg lager alltid doble grytekluter. Man skal ikke brenne seg, det er jo gryteklutens viktigste – og eneste – funksjon! Tidligere lagde jeg to like sider og heklet sammen, men etter hvert som jeg har blitt latere og etterspørselen har økt, lager jeg en enkel bakside uten mønster. Hekle rundt og rundt – i fastmasker, halvstaver eller staver. Jeg gir ingen oppskrift på baksiden – det er bare å hekle rundt og rundt. På Wenches blogg sto nylig en nyttig tabell om å hekle sirkler. Passende diameter er ca 18-20 cm – men det er smak og behag. Det velger du selv.
Trådene hekler jeg inn etter hvert, eller fester til slutt der det blir penest.Grytekluten på bildet her er heklet med ni ulike farger, den er 19 cm i diameter og baksiden er heklet med staver. Det gikk med 45 gram garn. (Gryteklutene på bildene nederst er heklet uten oppskrift, og stemmer kanskje ikke helt med det som står her).

lm = luftmasker, kjm = kjedemasker, fm = fastmasker, st = staver, m = maske, omg = omgang
Og slik gjorde jeg: Hver omg slutter med 1 kjm og begynner med 1 lm (= høydemasken) – som i helt vanlig hekling.
Bytt farger og lag striper som du vil – se gjerne på bildene. Da hekles kjm som lukker omg med den nye fargen.

Opplegg: 5 lm. Sett i ring med 1 kjm.
1. omg: 8 fm i ringen
2. omg: 2 fm i hver m = 16 m
3. omg: 2 fm i hver tredje m = 21 m. Bytt farge
4. omg: fm – øk 3 m jevnt fordelt = 24 m
5. omg: 2 fm i hver tredje m = 32m. Bytt farge
NB1: Om dette blir for stramt, ruller kantene seg opp. Blir det for løst, blir det bulkete. Det avhenger av garn, heklenål og hvor stramt du hekler. Juster underveis – øk flere eller færre m etter som det passer for deg. Antall masker spiller egentlig ingen rolle – det viktigste er at grytekluten blir noenlunde flat. Er du i tvil, så ta en runde med strykejernet underveis – det gjør susen!
 

6. omg: Her kommer de mystiske ”spissene”, som så mange har spurt om. Her hekles ingen høydemaske. Hekle 16 musetagger slik: *3 lm, 1 fm i første lm, hopp over 1m, 1 fm* . Gjenta ** ut omg. Bytt farge. Slutt med 1 kjm.
NB2: Om du justerte jfr NB1, får du kanskje flere eller færre musetagger. Men det gjør ingen ting, så lenge grytekluten er noenlunde flat. Antall masker spiller ingen rolle for sluttresultatet.
7. omg: 3 lm (=høydemasker) + 2 st i fm mellom de to første musetaggene, 1 fm øverst på neste tagg. Se på bildene om du lurer. *3 st i fm mellom hver musetagg, 1 fm øverst på neste tagg* . Gjenta ut omg. Bytt farge.
NB3: Det kan bli litt mye st her, og da blir det bulkete. Da kan du f eks ta 2 st innimellom, i stedet for 3. Det gjorde jeg – kun 2 st i hvert 3. mellomrom omtrent. Juster som det passer deg. Det spiller ingen rolle og vil ikke synes nevneverdig på den ferdige grytekluten. (Jeg gjør alltid sånne justeringer, og ingen har klagd enda!)
Det kan altså variere litt hvor mange masker du har etter 7. omg, og nå orker jeg vanligvis ikke telle mer heller. Antallet spiller ingen rolle. Nå passer det fint å ta en liten pause, feste tråder og glatte over med strykejernet. Grytekluten skal være flat!
8. omg: fm uten økning. Hvis det blir stramt, øker du en fm hist og pist.
9. omg: Som 8. omg. Bytt farge.

6.-9. omg utgjør en slags mønsterrapport, som gjentas til grytekluten er passe stor. Øk underveis om det trengs, og juster antall st så det ikke blir bulkete. Lenger utover i grytekluten holder det ofte med 2 st mellom musetaggene. Til sist sitter du igjen med en flat sirkel med diameter ca 18-19 cm. Det er best å avslutte med en eller to omg fm.

Avslutning: Jeg blokker aldri grytekluter. Men jeg stryker dem flate og fine.
Legg forside og bakside mot hverandre, vrange mot vrange. Fest gjerne med knappenåler. Hekle dem sammen. Her er det mange muligheter. Jeg velger oftest en kontrastfarge og hekler sammen med fastmasker – det enkle er ofte det beste.
Alternativt kan du bruke to farger og hekle to masker med hver farge, det gir en fin effekt – og det gjorde jeg her. Hekle over den tråden som ikke brukes.
Eller en picotkant/musetagger – det er samme taggene som i selve grytekluten. Hekle en fastmaske i hver 3. maske omtrent, og en picot/musetagg i mellom.
Eller du kan lage en skjellkant – det ble litt voldsomt for meg. Eller krepsemasker. Eller… Mulighetene er mange!


Hempe: 12 lm, fest i kanten med 1 fm. Snu og hekle fm rundt lm-hempa – tett i tett – tilbake til start. Fest med 1 kjm, klipp av tråden og dra gjennom. Fest trådene og – ferdig!Jeg har etter beste evne forsøkt å lage en oppskrift uten feil. Finner du likevel noen, eller hvis noe er uklart, er det fint om du gir meg et hint (skriv i kommentarfeltet).


Det er ganske mange som har spurt etter denne oppskriften, mest amerikanere egentlig. Så nå må jeg vel oversette til engelsk. Ser for meg timer med nesa i ordboka og håret til alle kanter. Hvis det blir stille her på bloggen en stund, vet dere hvorfor...

Oppskriften er kun til privat bruk. Det er ikke lov å selge produkter laget etter denne oppskriften. Link til meg, her eller på Ravelry (kommer etter hvert) når du bruker oppskriften.

67 kommentarer:

 1. Disse gryteklutene er bare så flotte og fargerike.Tusen takk for at du deler oppskriften.

  SvarSlett
 2. Dette er flott av deg å legge ut oppskriften. Det er nok mange som blir hoppende glad. Jeg vil nok hekle de engang fordi de er så fine med alle disse nydelige fargene vi kan sette sammen. Tusen takk. :))

  SvarSlett
 3. Hei

  Herlig blogg du har. Tusen takk for flott oppskrift! Denne skal garantert prøves. Det var artig å se så mange grytekluter i ulike farger :-)

  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 4. Tusen takk for mønster! Siden jeg ikke vant i blogglotteriet ditt, får jeg kanskje lage en selv - eller to :-) Tenker det kan bli passende hyttehekling til sommeren.

  SvarSlett
 5. Flotters! Fint mønster, ser til og med ut som jeg kan forstå det! Takk og takk! :)

  SvarSlett
 6. For noen kjempeflotte grytekluter:)

  SvarSlett
 7. Tusen takk for at du deler oppskrift på disse fanstastisk flotte gryteklutene:-)

  SvarSlett
 8. Dine grytekluter er så flotte, spesielt de med taggene! Takk for oppskrift, kan hende jeg prøver den når jeg får tid :)

  Ha en riktig god vårkveld! Klem

  SvarSlett
 9. Så flott! Jeg har sett og beundret disse gryteklutene og takker for oppskrift.
  Ha en fortsatt flott varm vårkveld:-)

  SvarSlett
 10. Hei! Tusen takk for at du tok deg tid til å skrive ned oppskriften her på bloggen. Den var akkurat passe nøyaktig etter min smak. Jeg skal nok få det til :)

  SvarSlett
 11. Tak for opskriften, den vil jeg kikke nærmere på, har nemlig meget bomuld på lageret der kunne bruges. De er bare så flotte, dejlige fulde af farver.

  SvarSlett
 12. Hjertlig takk, dette skal prøves!!!

  SvarSlett
 13. disse er så flotte og fine! Og du så deler oppskrift da. Tidligere har jeg bare siklet på de, når er det kanskje en mulighet for at jeg også får meg slike :)
  ha en flott helg :)

  SvarSlett
 14. Tusen takk for at du deler oppskriften videre :)
  Må finne fram bomullsgarn og hekle med en gang .....

  SvarSlett
 15. Tusen takk for oppskrift. Lekre grytekluter!

  SvarSlett
 16. tusen takk for lettforstårlig oppskrift. gleder meg til å prøve disse. tror det kan blir fin julegave til oldemor!! og jeg som har endel bomulsgarn som jeg ikke vet hva jeg skal gjøre med.
  eller så kan du kanskje bruke googel oversetter for å få litt hjelp til din oversetting på engels. den bruker jeg en del nå jeg skal oversett til norks.. lykke til med oversettelsen uansett

  klem

  SvarSlett
 17. Tusen, tusen takk for oppskrift på flotte grytekluter:))

  SvarSlett
 18. 10000 tak for opskrift :-)

  SvarSlett
 19. Oj oj, du er nå snill da Annepålandet - tusen, tusen takk! Har nettopp vært og bunkret opp med Tuva og gleder meg til å starte :-)

  SvarSlett
 20. Kjempefine grytekluter! Disse må jeg lage asså!
  Ha en fin helg!flan

  SvarSlett
 21. Hei :-) Har ikke vært her inne før jeg, men sannelig var det mye fint her :-D Skal prøve meg på gryteklutene dine - de var lekre.

  Legger meg til som følger jeg :-)

  Ha en fin kveld og klem fra Siv

  SvarSlett
 22. Knalltøffe grytekluter! Tusen takk for at du deler oppskriften med oss. Tror ikke jeg har besøkt deg før, men nå skal jeg jammen se litt på hva du lager :)
  Hilsen Sissel

  SvarSlett
 23. Fantastiskt fina grytlappar! De påminner om quiltmönstret New York Beauties tycker jag :-) Tack för beskrivningen!

  SvarSlett
 24. Herlige farger på gryteklutene dine. Synd det er lite bomullsgarn igjen hos meg - kanskje jeg må kjøpe..... Takk for at du har skrevet ned mønsteret!

  SvarSlett
 25. Tusen ,tusen takk for oppskriften, nydelig :)

  SvarSlett
 26. Sååå lekre! Takk for at du deler! =)

  SvarSlett
 27. Dette har jeg ventet på!
  TUSEN TAKK!

  SvarSlett
 28. Kjmpeflotte og praktiske grytekluter. Nå skal det hekles. Og restegarnet skal til brukes.
  Ha en flott helg.

  SvarSlett
 29. TUUUUSEN takk for oppskrift!! Jeg har beundret disse gryteklutene dine før, og de som er inspirert av dem, men nå skal jeg endelig lage mine egne! HURRA!

  SvarSlett
 30. Ohhh - I just love these potholders! First I tried to understand the Norwegian but didn't get on so I had it translated by google which always turns out quite funny. But I have understood that you will be trying to translate the pattern for us in English which would make me very very happy. Thank you so much for sharing - I will keep returning - so have lots of fun translating! Greeting to you from Germany.

  SvarSlett
 31. Tusen takk for at du deler oppskrift! Jeg har laget en som er blogget idag og med link hit. Ha en fin uke!

  SvarSlett
 32. Takk for oppskrift, kjempesnilt av deg å dele med oss.
  Jeg skal forsøke meg på slike flotte grytekluter..og når jeg har et ferdig produkt å vise skal jeg linke til deg i bloggen min.

  SvarSlett
 33. Oh wow, the pattern is here! Is there an English or German translation as well?

  SvarSlett
 34. Disse var bare flotte! Nå fikk jeg veldig lyst til å dra frem heklenåla!!

  SvarSlett
 35. Tusen takk for så flott oppskrift! Har forsøkt meg på dem jeg også, og har linket til deg i bloggen min. Ha en flott søndag.

  SvarSlett
 36. Takk for den fine oppskriften på gryteklutene. Den var lettfattelig. Gryteklutene blir superfine.

  SvarSlett
 37. Tusind tak for opskriften. - Dem skal jeg have lavet

  SvarSlett
 38. Veldig gøye grytekluter! Linker gladelig til deg dersoom jeg hekler en.

  SvarSlett
 39. De er bare rålekre. Tenk om jeg hadde klart å hekle slike! Vet ikke engang om jeg tør prøve. Men takk for oppskrift, den er gjemt!

  SvarSlett
 40. Fantastiske grytekluter! Tusen takk for at du legger ut oppskriften! Har du tenkt på å hekle brødkurv i samme mønster?

  SvarSlett
 41. Jeg kom hit via Hobbygåsa.. for å se på noen grytekluter du har laget.. Så flotte de er!! Disse har jeg lyst å lage.. tusen takk for oppskrift!

  :)

  SvarSlett
 42. Åh, her var det mye inspirasjon å hente! For tiden har jeg dilla på å hekle ballerinatøfler, men nå fikk jeg lyst å lage noen fargerike grytekluter også. Kjempe flott blogg du har, jeg kommer tilbake på besøk.

  SvarSlett
 43. Heisann,
  takk for super oppskrift som jeg har prøvd så godt jeg kan å ikke gjøre til skamme, har linket tilbake hit fra bloggen min :0)

  SvarSlett
 44. Hei Anne - I translated these instructions into UK English for myself. If you are interested, I will happily send it to you as a Word document. Contact me via Ravelry (tempyjo). Thanks for a lovely design. Mx

  SvarSlett
 45. Oh yes please do! Pretty pretty please! I would love to have the english translation - makes it much easier for me to crochet one. Up to now I have not been successful. Thanks so much for your help.

  SvarSlett
 46. Vilka fina grytlappar :)

  Jag prövade att översätta mönstret i lite kortare form till engelska, lite som att provvirka i huvudet.
  Jag skickar gärna min version ifall du vill publicera den på bloggen?, det verkar finnas intresse.


  Hälsningar,
  Klara

  SvarSlett
 47. Gryteklutane dine minner meg om afrikanske fletta korger. Flotte!

  SvarSlett
 48. Linda peça!
  Adoro as cores e o padrão!
  Beijos

  SvarSlett
 49. Not just from the states, we dutchies would love to have the english pattren as well ;-) Gorgious potholders!!!!

  SvarSlett
 50. Hello dear, your potholder is so great, i love them.
  But i don't understand your language.
  Is it possible to get a instruction in english or in german!
  Please!
  Niki from Austria

  SvarSlett
 51. there are beautiful, thanks for sharing

  SvarSlett
 52. Nydelige! og nå er mine egne også under tilvirkning :-)

  SvarSlett
 53. Those are really pretty!!! Thank you for sharing!
  For anyone who's interested... Goggle Chrome has a translation button at the top of the page.

  SvarSlett
 54. Hei !
  Disse har du nok sett for kjøp å salg noen steder det tror jeg deg på. Slike grytekluter hadde min farmor mange av og enda er det vel noen som har mønster liggende eller grytekluter. Men vakre og med helt andre farver enn de hvite og lyseblå eller lysegrønne.....syns jeg mintes hun hadde noen gule også :)
  Superfine er de!!!

  Hilsen Heidi

  SvarSlett
 55. Super grydelapper til restegarn. Rigtig flotte :) tak for opskrift.
  Hilsen Petra
  Danmark

  SvarSlett
 56. Hello,
  how beautiful it is !!! You're speaking of your pattern on Ravelry, but I didn't find it : please, could you tell where I can find an English version of your pattern ? It is so nice ! Thank you,
  Petrol
  (sorry for my English, I'm French)

  SvarSlett
  Svar
  1. There is no english version of the pattern, sorry. Try Google Translate and hope for the best ;-)

   Slett
 57. Dear Anne

  I have translated your lovely pattern into English for you, using both UK and USA crochet terms.
  I hope that is OK, it;s on my blog and I don;t earn from my blog, it;s a free support service for crocheters. See more detail on Ravelry pattern page in the comments.

  THANK YOU SO MUCH it was such fun to do.

  SvarSlett
 58. Hekling er gøy - super aktivitet på verandaen :)

  SvarSlett
 59. Virkelig flotte og hyggelige :-). Dem kunne jeg godt tænke mig at hækle, men hvad er/betyder st=staver? Det andet tror jeg godt jeg kan forstå. Venlig hilsen Gitte fra Danmark :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja, jeg vet sannelig ikke hva staver heter på dansk jeg? Kan det være stangmasker?

   Slett
 60. Knakanes,superdupre flotte grytekluta,hærlige farga-flinke du :) :) Takketakk for at du deler :) :)

  SvarSlett
 61. Så fin disse var. Kjempebra sånn at man får brukt opp restegarn. Har enda ikke heklet dem, men tusen takk for at du deler oppskrifta.

  SvarSlett
 62. Hei :-)
  Jeg ville bare si ifra om , at jeg har linket til dette innlegget i bloggen min :-)

  SvarSlett
 63. What's your blog address Merry Susan? I'd very much like to have the English translation. So in love with this pattern.

  SvarSlett