søndag 23. august 2009

O jul…

I dag er det nøyaktig fire mnd. til jul. Noen er smarte og tenker på jula i god tid – i motsetning til de fleste av oss - som blir tatt på senga, år etter år. Vi som strikker har lett for å undervurdere oss selv litt, og tenke at det vi lager ikke er noe særlig verdt. Slutt med det, folkens! Her er noen av mine gaveidéer, og selvfølgelig skal jeg starte tidlig i år – og bli ferdig i god tid, så jeg kan sitte tilbakelent i desember og se på dem som fortsatt stresser rundt, mens jeg nyter min marsipan og min jule-te. Jeg gleder meg. Joda.

For ham: Dette er hentet fra Aftenposten før helgen – nytt på klesfronten når nettene blir lange og kulda setter inn. Blant annet fingervanter til menn som skal håndtere mobil og ipod og nøkler og minibankautomater – og som vi ser, billig er det ikke. Disse strikker jeg lett etter vanteoppskrift fra arkivet og med orange og mørkeblått merinogarn som jeg nettopp har bestilt fra den nye nettbutikken til Pickles. Orange lyser opp i landskapet og blir forhåpentligvis ikke glemt igjen på bussen allerede i romjula. Mykt garn – tøffe farger. Dette blir fint!

For henne: Pulsvarmere er en finfin gaveidé. Jeg ble veldig forelsket i Tant Koftas UddMuddar. Jeg strikket mine i Drops Alpaca og Plumet, og er veldig fornøyd med dem. Har flere nøster alpakka på lur. Det blir fint!

Ellers er jo Frk. Badegakks kabelvanter den perfekte gave. De er raske å strikke, sitter godt og er gode å ha på. Jeg har strikket dem tidligere av vanlig norsk sportsgarn – og da ble de superspenstige, men kanskje det blir alpakka i år? Merino? Cashmerino?

For alle: Blueberry Waffle sokker – oppskrift her og garn her. Det er første gang jeg prøver dette nye sokkegarnet – som heter Sterk - fra Du Store Alpakka, og sokkene er nettopp ferdige. En super oppskrift – lette å ta av og på, sitter godt uten å stramme. Garnet er mykt som smør og lett å strikke av – i en blanding av merino og alpakka, pluss litt nylon til forsterking. Med pinner 3,5 går det raskt unna på et par kvelder. Det gikk med to nøster til et par. Garnet kommer i mange fine farger – hvis alle i familien får hver sin farge, slipper vi å sloss. Dette blir en super gave her oppe i det kalde nord! Men disse er mine!


Ellers er det alltid noen som ønsker seg selbuvotter eller grytekluter. Som oftest går ønskene i oppfyllelse. Joda - det blir nok jul i år også. Men ikke enda.PS: Joda, jeg vet at julaften er den 24. desember. Jeg la ut innlegget den 24. august, men siden jeg hadde logget meg på før midnatt, mens det fortsatt var den 23., står det øverst her at den 23. august = nøyaktig 4 mnd til jul...

18 kommentarer:

 1. Jeg er i farta jeg. I fjor strikket jeg hver eneste julegave og det har jeg tenkt å gjøre i år også. Har fått ferdige et par allerede. Blueberrysokkene må jeg prøve ut. Jeg er litt på let etter mønster som passer til pinne 3,5 og disse er jo supre. Og Muddene står på programmet de også. Du er et helt oppkomme av ideer. :)

  SvarSlett
 2. Herlig:D Godt å være forberedt! Og herlige julegaver dette! På vei til jobb...ha en kjemepfin dag!

  SvarSlett
 3. Hjælp er der kun 4 mdr. til jul nu. Jeg må vist i gang med gaverne hvis jeg skal strikke dem ihvertfald.
  Ja det er godt at være forberedt så man kan nyde den søde juletid :-)

  SvarSlett
 4. Syns det er flott med strikka julegaver. I fjor strikka jeg nesten til alle sammen, og er i god rute i år også ;)
  Og nok en gang ser en jo at vi strikkere tar oss alt for lite betalt... 500,- for et par fingerløse vanter!!

  Ha ei flott uke :)

  SvarSlett
 5. Så godt å se at det ikke bare er jeg som tenker på jul. Jeg er i full gang med julegaveproduksjonen. Enten i praksis eller teori. Har et større prosjekt på pinnene, og har gjort ferdig noen små. Dessuten har jeg garn til flere som ikke er påbegynt enda. Er egentlig riktig så stolt av meg selv=P
  Kanskje jeg burde prøve meg på blueberry waffle. Jeg har faktisk ikke testet dette mønsteret enda...!

  SvarSlett
 6. Jøss, bare 4 måneder igjen...Inne i hodet mitt er julegaveproduksjonen godt i gang, men i praksis er det litt tregere :) Takk for gode ideer.

  SvarSlett
 7. Åh vilket bra initiativ att lägga ut tips! :-) Vi borde göra ett upprop, så alla kan få dela med sig av sina julklappstips :-)

  /Janette

  SvarSlett
 8. Her var det mange gode ideer.
  Smart garnet har vikke kommet i butikkene her ennå, men det vil jeg prøve. Det ser nydelig ut!

  SvarSlett
 9. Hei! Sokkene vil jeg prøve,de var knallfine! Men mellom oss,så sliter jeg litt med engelske oppskrifter.....Kan du gi meg kortversjonen på norsk,det hadde vært supert.Garnet er allerede innkjøpt! Har du lagt ut oppskrifta på fingervantene?De skal jeg også prøve men har ikke oppskrift. Fabelaktig flott side du har, masse fine ting.Imponert!
  Hilsen en "strikker"

  SvarSlett
 10. Du inspirerer stadig vekk du. Har to nøster STERK på vent fordi jeg ikke helt hadde fått bestemt meg for hvordan sokken skal bli. Kanskje jeg like godt skal leke "Hermegås". Siden garnet mitt er svart, så blir det jo litt forskjell læll. Jeg har vært skeprisk til om to nøster er nok også jeg da, men når du sier det, så tror jeg jammen på det.

  Pulvante-dillaen er alt her i huset, så den gave-ideen blir nok satt ut i livet. Særlig siden garnlageret fikk seg en opptur etter tur til DSA.

  SvarSlett
 11. Om man betänker tiden och omtanken som går in i stickade gåvor så är det minsann väldigt lyxiga gåvor skulle jag vilja säga. Kan nästan inte öpas för pengar, eller i vart fall hade jag inte haft råd med dem...

  SvarSlett
 12. Til Anonym:
  Da må jeg vite hvem du er, så jeg kan sende deg en epost og gi deg noen tips. Som du sikkert skjønner, vil jeg ikke bruke masse tid på å oversette og blogge oppskriften, ettersom jeg allerede har strikket sokkene etter den engelske oppskriften. Ikke er det lov heller, uten å innhente tillatelse fra designeren.

  Til fingervantene har jeg tenkt å bruke en vanlig vanteoppskrift - finner sikkert en i arkivet mitt, og så bare "kutte" fingrene midt på. Har du ingen vanteoppskrift, finner du sikkert en på nettet, f eks hos Drops/Garnstudio - de har fine oppskrifter på alt mulig.

  SvarSlett
 13. Iiiik, julegaveproduksjon? Tradisjonen tro blir det på spreng den siste uken før jul, i år som i fjor ;-) Sterk-garnet ser veldig interessant ut, jeg er spent på om det holder seg så bra i bruk som navnet kunne tilsi.

  SvarSlett
 14. Jeg er blant dem som i k k e blir så glad for påminnelse om jul i august, for min del kune vi godt hoppet over hele greia. Bare stress og mas spør du meg...

  Jeg ga bort en del hjemmelaget sist jul, men fikk ikke mye tilbakemelding, så jeg tror ikke jeg gidder stresse med det i år :(

  SvarSlett
 15. Felisi - jeg er litt enig med deg.for min del kan man gjerne kutte ut det kommersielle sirkuset rundt julen. Men jeg syns det er hyggelig med en lysfest midt i vintermørket - og alle duftene som hører julen til. I vår familie er det bare barna som får gaver - det reduserer julegavestresset til det halve. Men jeg liker å gi små gaver til mine næreste og kjæreste, og til de som ønsker seg noe spesielt, som selbuvotter og sånt. Det gjelder å redusere maset og maksimere kosen. Men jeg scorer dårlig med husmorpoeng i desember da.....

  SvarSlett
 16. Jul? ja det går jo fort. Så herlige gaver. Hege

  SvarSlett
 17. Takk for tipsene. Sokkene og pulsvarmerne var lekre.

  SvarSlett
 18. Strikkede gaver er de beste! iallefall de man lager selv! men jeg håper det er lenge til jul....he he Og takk for gavetipsene.
  Ellers har jeg sendt deg en mail ang hakking.........vi snakkes.

  SvarSlett