fredag 14. august 2009

Et innlegg til bringebærets pris…

Vill bringebær er min absolutte favoritt blant bær. Det er enda bedre enn molter, syns jeg. Så derfor et innlegg til bringebærets pris.

Da jeg var liten, in the good old days, hørte bringebærplukking de milde, lyse sommerkvelder til. Fluene surret og myggen beit, kanskje hadde vi kaffetermos med, og var det ekstra varmt, dro vi kanskje og badet etterpå. Scenariet minnet mye om stemningen fra Bakkebygrenda (Bullarbyn, for svenske lesere), min barndoms yndlingslitteratur.

Tur V – onsdag

Da jeg skulle ut på tur og plukke bringebær på onsdag, ble jeg stoppet av regn og TORDEN – ikke bare én, men to ganger. Jeg har livet kjært, og går ikke i skogen blant høye trær mens lynet gnistrer. Etter to fremstøt ga jeg opp. Kort sagt – det ble ingen tur på meg på onsdag.

Tur VI – torsdag

Det samme skjedde på torsdag – så snart jeg nærmet meg gummistøvlene, satte det inn med regn og torden. Det er da usedvanlig mye tordenvær i år til august å være? Uansett, det varte ikke så lenge, men vått ble det. Og det er et faktum: Uten hund blir det dårlig med turer i dårlig vær.

Hadde det ikke vært for Lise, ville det nok ikke blitt noen tur på meg på torsdag heller. Men – tur ble det, og i motsetning til barndommens turer, ble denne kort og kald.

Finner du et fint bringebærfelt, kan du gå og høste flere ganger. Med normalt vær og normal sommertemperatur passer det med 2-3 dagers mellomrom, da er det stadig ny moden bær. Nå er verken været eller temperaturen særlig normal for tiden – både bær og kart mugner på kvisten av alt regnet, det er et sørgelig syn. Og temperaturen – vel, det er første gang jeg fryser på fingrene på bærtur. Votter hadde vært tingen på en dag som denne… Det var så vidt jeg greide å ta bilder.

Mange liker ikke å plukke bringebær, fordi det alltid er så mye brennesle. Villbringebær, tistler og brennesle hører sammen. Trikset er gummistøvler og lange bukser. (Og når det er 12 grader, er lange bukser det naturlige førstevalg…). Først tråkker man ned brenneslen, plukker man bærene. Og selv om brennesle visstnok inneholder samme stoff som brennmaneter, slutter jo brennesleblemmer å brenne etter et kvarters tid, så det er ikke så farlig om man brenner seg litt, det går over før man kommer hjem og får smurt på noe lindrende. Andre klager på marken. Bringebær og mark hører også sammen. Lar du spannet stå med lokket på en liten stund når du kommer hjem fra turen, kommer marken opp til overflaten og kan plukkes vekk. Da vi var små og klagde over marken, slo moren min fast at den marken hadde levd kun av bringebær og ergo smakte den bringebær, og ingen døde av en bringebærmark eller to. Og det er jo sant, sann. Og hvem vet hva som er i den maten vi kjøper… ;-)

Fordelen med bærtur i regn og kulde, er at mygg, fluer og ilter veps glimter med sitt fravær. Hvor er de hen, mon tro?

Bringebær er godt, vill bringebær er enda bedre, og kan brukes til så mangt. Fryst hel kan den brukes til smoothies utover vinteren, eller den kan røres til syltetøy og fryses. Min favoritt er bringebærsaus. Jeg er ikke så glad i tradisjonell rød saus, det blir litt for klissete for min smak. Men riskrem med bringebærsaus er himmelsk, og fast dessert på julaften hos oss. Søt riskrem med vaniljestang er den perfekte match til frisk og litt syrlig bringebærsaus med masse bringebærsmak.

For mange år siden hadde jentegjengen julebord hos meg. Jeg husker ikke helt hva hovedretten var, muligens sild og smakebiter på diverse julemat. Til dessert var det riskrem med bringebærsaus. Hva skjer når jenter møtes? Skravling – eller kalking, som noen kaller det. Praten går i godt selskap med gode venner rundt et bord. Støynivået var nokså høyt, kan jeg huske. Men da desserten kom på bordet, ble det helt stille. Litt klirring fra skjeene, det var alt. Etter stund kom det fornøyd fra A frå Vestlandet: - Det e sausen så gjer susen!

Det har vi ledd godt av mange ganger, og her kjem oppskrifta. Jeg hiver den like godt inn i Stubbetufsas Markens grøde-konkurranse.

Bringebærsaus

1 liter bringebær, helst villbringebær
8 ss sukker eller melis (melis løser seg opp lettere)

Mos bær og sukker i hurtigmixer/blender. Press det gjennom en sil så stenene siles fra.
Sett sausen i kjøleskapet, og server til riskrem. Siden sausen er litt sur, kan riskremen gjerne være søt og god, kokt med vaniljestang og blandet med godt med krem.
Dett var dett – det enkle er ofte det beste.

Sausen kan selvfølgelig brukes til all slags dessert – for eksempel er Nøttekake + vaniljeis + bringebærsaus en sikker vinner.

Jeg kommer ikke på én eneste negativ ting å si om bringebær – annet enn de stenene du får i tennene da…

Det er leeenge siden det har vært noe håndarbeid i denne håndarbeidsbloggen. I dag fant jeg igjen et bringebærrødt skjerf i strikkekurven – fiks ferdig, mangler bare bilde, og slik ser Uppifrånochnerkoftan min ut for øyeblikket. Elendig foto, men Koftan blir så bra så. Jeg strikker rundt og klipper opp til slutt. Fortsettelse følger…

8 kommentarer:

 1. Jeg synes faktisk ikke det er nødvendig å sile fra stenene en gang jeg, men ellers er jeg enig i alt du skriver. Herlig innlegg-

  SvarSlett
 2. Hei.Takk for oppskriften.Vi har en del bringebær rundt huset oss.Men jeg er ikke så veldig flink til å plukke dem.Litt fristende å kjøpe dem på torget.Ha en riktig fin Lørdag.Bodil

  SvarSlett
 3. Sorry.Det er jo Fredag.Bodil

  SvarSlett
 4. Hmmmm, sitter her med vann i munnen og minner om bestemor(mormor) og de fine bringebærturene med henne. Helt til hun ble senil lagde hun villbringebærsyltetøy til meg for det likte jeg så godt. Ikke noe jeg lager selv blir helt det samme som bestemors syltetøy, men godt er det. Villbring er absolutt en favorritt.

  SvarSlett
 5. Slike bærturer er et av mine barndomsminner også. Vi var på blåbærtur, bringebærtur, multetur og tyttebærtur, pluss at vi plukket jordbær på selvplukk. (Er det fremdeles noen som gjør det mon tro?)

  Det er kanskje litt rart at jeg ikke er lei all den bærplukkinga nå da, men det er jeg faktisk ikke, jeg liker å plukke bær. Nå skal jeg snart på hytta igjen og få med meg årets blåbær.

  Hos er det tradisjon med VARM jordbærsaus på KALD riskrem til jul. Det er bare så godt:)

  SvarSlett
 6. Åh den sausen høres kjempegod ut du! Bringebær kan jeg alltids håndtere å plukke, det er faktisk litt koselig:-) Men marken kan jeg stå over jeg også, klarer ikke å helt tenke at de smaker bringebær :-) Jakken din blir så fin, liker veldig godt fargene du har valgt. Gleder meg til å se den ferdig. Ha en fin helg!

  SvarSlett
 7. Fin oppskrift, og historie og alt!
  Jeg har besluttet å gi det et ekstra lodd for denne, men da må jeg skrive til Solveig at hun også får ekstra lodd, for hun hadde også to oppskrifter!
  Klem!

  SvarSlett
 8. Ja, hallon är härliga!
  Har dock haft svårt att hitta gott om hallon i år, kanske har jag letat på fel platser?

  Fin start på uppifrånochned-koftan, spännande att se hur det slutar!

  SvarSlett