tirsdag 5. mars 2013

Litt hakkete...

I helgen var jeg på et morsomt kurs i husflidslaget - hakking med Solvor Hofsli.
Jeg har hakket litt tidligere, men siden jeg kun kunne rette masker, var det på høy tid å utvide horisonten. Det er ikke ofte det dukker opp et hakkekurs, så når det skjer, er det bare å hive seg på.


Vi lærte masse, og lagde mange prøvelapper. Hva er dette, lurer du kanskje på. Prøvelapper og atter prøvelapper. Rette og vrange masker, ulike mønstre og strukturer, rundinger og knapphull, fellinger og økninger. (Mine prøvelapper).


Vi lærte at alt kan hakkes. En bikini, for eksempel. Solvor hadde med massevis av fine modeller til videre inspirasjon. (Solvors modell).


Og prøvelapper. Det er utrolig mange muligheter i hakking. Nå gjelder det bare å huske det vi lærte... (Solvors prøvelapper).


Man kan også hakke i flere farger. En åttebladrose, for eksempel. Hakking gir tette og faste plagg. Jeg fikk veldig lyst til å hakke selbuvotter! (Solvors prøvelapp).


Og jeg fikk i hvert fall lyst til å hakke en hals eller et skjerf i dette fine stjernemønsteret. Så luftig og lekkert.  (Solvors modell).

Da jeg kom hjem etter kurset, ble jeg nysgjerrig på om det gikk an å hakke en Mariusgenser. Vi hadde jo lært at alt kan hakkes. Frem med garn og hakkenål og Mariusboka - - -


- - - Joda, det går! Dette skal ikke bli en genser da, men pulsvarmere. Med diverse skjønnhetsfeil, men pytt pytt. Dessverre ble den litt for trang, så jeg må rekke opp og begynne på nytt. Men nå vet jeg i hvert fall at det går an. Morsomt! Kurset var veldig inspirerende, og jeg fikk tusen nye idéer i hodet, i tillegg til alle de andre som var der fra før. Så nå er det fullt. Døgnet burde hatt litt flere timer.

Ønsker alle en finfin tirsdag!

21 kommentarer:

 1. Så spennende. Hakking har jeg aldri prøvd meg på, men det blir jo veldig flott.
  Klem Tone

  SvarSlett
 2. Så spennende! Jeg hadde hørt om hakking før du skrev om det, men det var også alt. At alt kan hakkes, det var en overraskelse. Jeg likte det stjernemønsteret kjempegodt. Nydelig var det!
  Skal godt forstå at det myldrer i hodet. Kan du forstå at det går an å kjede seg?
  Ha en fin og hakkete dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, jeg kan ikke forstå at det går an å kjede seg. Jeg har aldri kjedet meg i hele mitt liv. Aldri.
   Ha en flott dag du og!

   Slett
 3. Så mycket man kan göra! Vi kallar det krokning och att kroka. Tunisisk virkning tror jag också att man kallar det. Och det blir ju en ganska fast och kompakt kvalitet. Men går det också att kroka runt? Det ser ut som att du gör det på mariussockan. Jag trodde att man bara kan göra det fram och tillaka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, utrolig nok går det an å hakke/kroka rundt også. ALT går an!
   Og hakker/krokar man med tykk pinne og litt løst, og med mykt og godt garn, blir det ikke så hardt heller, men mykt og luftig. Men det blir mye mindre elastisk enn strikking.

   Slett
 4. Så artig å lære noe nytt! Jeg har ikke prøvd hakking siden jeg gikk på lærerskolen, men husker det ble stivt og hardt. Hadde sikkert noe med garnet å gjøre også.
  Gleder meg til å se ferdige pulsvarmere! Med den farten din blir det vel i morgen?

  Ha en strålende tirsdag!

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lærte også å hakke første gang da moren min gikk på formingslærerskolen (Statens lærerskole i forming). Den gangen var det stivt og hardt. Men teknikken har blitt utviklet gjennom årene. Mer variasjon i pinnetykkelser, bedre garn, nye strukturer og masker - og nå blir det både mykt og fint. Men fortsatt mer kompakt enn strikking. Tykt og solid, vil jeg si.

   Slett
 5. Spennende å lære noe nytt! :) guuu så fint det stjernemønsteret var!!

  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 6. Oi, så morsomt du har hatt det :O)
  Mye inspirasjon der!! Så tøft med hakka Marius også.....Kjenner igjen den følelsen av at hodet er helt fullt av inspirasjon - heeeelt fullt :O)
  Kos deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som en slags overdose av inspirasjon. Litt for mye av det gode, faktisk, for hvordan i all verden skal jeg få tid til alt sammen???

   Slett
 7. Så gøy, har akkurat lært teknikken med to farger. Visste ikke at det var såå mange flere muligheter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, uante muligheter! Kurslæreren hadde hakket både "norske" gensere med bånd og rundfelling og kåper og jakker i mange lekre garnkvaliteter. Pluss alle mulige slags småplagg, inkl. yndig og mykt babytøy. Kommer det et hakkekurs i nærheten av der du bor, anbefaler jeg det på det varmeste.

   Slett
 8. Så artig! Inspirerende med kurs. Datteren min har hakket noen pannebånd. Det ser så artig ut! Selv har jeg kjøpt bok om hakking og pjoning. Har pjonet noen votter. Tror jeg må ta dette frem igjen! Så takk for inspirerende innlegg! Legger meg til som følger!
  Ha en fin kveld!
  Hilsen Ingrid :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, teknikken er veldig godt egnet til pannebånd, ettersom den holder fasongen så godt. Vi pjonet litt på kurset også, forresten.

   Slett
 9. Så spennende. Har prøvd litt en gang men har ikke fått det ordentlig til. Så da ble det ikke mere. Får vente til jeg kommer over et kurs jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er lettere å få det til når man får det demonstrert. Og du som er så flink til å hekle, får det helt sikkert til! Og så er det veldig artig - anbefales!

   Slett
 10. Så inspirerende! Jeg hakket for første gang i fjor og det ga mersmak. Jeg ante likevel ikke at mulighetene var så mange som du viser her. Spennende :)

  SvarSlett
 11. Tenk at du har vært på kurs med selveste Solvor!
  Jeg har noen av hakkepinnene hennes, i tre, og oppskrift på flere måter å hakke på (kalles vel mønster) i et hefte som lå med.
  Men til nå har jeg holdt meg til den fremgangsmåten jeg lærte meg først.
  Mulig jeg må utvide horisonten litt, jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg traff henne første gang på en husflidsmesse for snart 20 år siden, og da viste hun meg rundhakking. Jeg ble så fascinert. Flaks at husflidslaget "mitt" hadde kurs med henne! Jeg var jo nødt til å bli med på det, vettu :-)

   Slett
 12. Jeg har fått så lyst til å prøve hakking. Jeg fant et fint mønster som egentlig er for strikking, men det virker jo som det går fint å hakke det. Hvilke masker brukes når man skal lage noe med mønster?

  SvarSlett
  Svar
  1. På den svarte og hvite modellen over er det brukt vanlige rette hakkemasker. På mariusmodellen har jeg brukt noe som kalles strikkestruktur/knit stitch.

   Slett