torsdag 8. mars 2012

De aller, aller fineste...


Dette er de aller, aller fineste vottene jeg har.

Den som strikker selv, får sjelden hjemmestrikka gaver. Når det skjer, blir jeg rørt til tårer over omtanken. Disse fine vottene strikket Kjære Mor til meg for lenge siden. Jeg har brukt dem mye. De er gode og varme, og da ungene var små, brukte jeg dem på ski med et par tynne votter inni. Det gikk ikke så fort dengang, man fikk liksom aldri varmen i kroppen, og i hvert fall ikke ut i fingrene. Da var det godt med gode votter. Ekte ullvotter er ikke så slitesterke, og det ble hull på vottene. Kjære Mor stoppet dem for meg, og så varte de et par sesonger til. Men jeg ville gjerne at de skulle vare i all evighet, som ullvotter sjelden gjør, derfor ble de tatt ut av aktiv tjeneste og innlemmet i Annepålandets historiske selbuvottsamling, akkurat som Lerkavottene i et tidligere innlegg. Jeg tar dem frem og beundrer dem i ny og ne - de er så fine. Man må jo bli i godt humør av slike votter!


Jeg husker godt at mor hadde en liten pose med smånøster i glade farger da jeg vokste opp - rester etter diverse prosjekter, Pt2 for det meste. Mange av dem var veldig små - de var liksom ikke nok til noen ting, annet enn til å bli i godt humør av. Pt2 har utrolig mange friske og fine farger - som stimulerer fantasien.


Her fikk mor brukt opp restegarnet. Selve votten er strikket i striper av diverse turkisfarger - det ses best inni håndflaten, og fargeklattene er brodert på med maskesting. Jeg er veldig glad i turkis. Jeg strikket min aller første genser i fjerde klasse - turkis så klart, og fikk velge fargene selv fra Pt2s fargekart. Det var stas. Tre turkise nyanser pluss lys natur i striper, med raglanfelling og høy hals. Det skulle ikke forundre meg om restene fra genseren er med i disse vottene.

Oppskriften stod i Familien i 1991, og heter votter fra Manndalen. Jeg fant dem ikke på Ravelry, men hvis noen har sett noe som ligner - gi meg et hint! Originalen er strikket i sort og hvitt, med fargefelt i glade farger. Enkelt og stilig - men mine er morsommere :-)

Og hvilken dag er det i dag? Det er kvinnedagen! Den har jeg skrevet mer om her og her. Og jeg sier som Lisa Marklund:  Selvsagt er jeg feminist, jeg har da hjerne!

Og hvorfor er jeg så opptatt av denne dagen? Jo, for Annepålandet er født på selveste kvinnedagen - det er jo stas! Og jeg sier som jeg sa i fjor:  Å feire fødselsdag er sunt. Statistikken viser at de som feirer flest fødselsdager, også er de som lever lengst!

Ha en riktig fin kvinnedag!

32 kommentarer:

 1. ja det var kjempefine votter. Det må ha vært enbra jobb å lage dem med mange farger på den ene siden. Enkelte ting vi får har mer affeksjonsverdi enn andre når de er gitt med kjærlighet. Ha en flott dag.Gratulerer med dagen forresten.

  SvarSlett
 2. Til lykke med fødselsdagen Anne! Det er så fine vanter din mor har strikket(jeg elsker jo også turkis), kan godt forstå, at du passer på dem. Håber du får en rigtig dejlig fødselsdag:-)

  SvarSlett
 3. Gratulerer med dagen:) Kjempefine votter. Kanskje mønsteret er å få kjøpt på husfliden?

  SvarSlett
 4. Gratulerer med dagen:)
  Det vottemønstret er fra min hjemplass:, og jeg er enig med deg, de er nydlige:). Finner de heller ikke på ravelry, men de her ihvertfall her http://www.manndalen-husflidslag.no/votter-med-manndalsmoenster.202827-31487.html.

  Ønsker deg en fin bursdag:)

  SvarSlett
 5. Fant de på ravelry nå:) http://www.ravelry.com/projects/Grethe/manndalsvotter

  SvarSlett
 6. Så flotte og gratulerer med dagen
  Klem Tone

  SvarSlett
 7. Veldig fine votter og gode minner.
  Gratulerer med dagen!!

  SvarSlett
 8. Gratulerer med dagen!!!!!!!!! Håper du får masse garn i gaven!!! Vottene er jo helt fantastiske!!! Ikke rart du er glad i dem!!

  SvarSlett
 9. Skikkelig flotte votter!! Gratulerer så mykje med dagen, kos deg:))

  SvarSlett
 10. GRATULERER MED DAGEN;) nydelige votter din mor strikket til deg i freshe farger;)

  SvarSlett
 11. Flotte votter. Det finnes mønster på dem i Alt om håndarbeide, men jeg husker ikke hvilket år. Jeg har god tid, så jeg skal kikke etter i samlingen av blader så dukker de nok opp en dag. At votter er fine er en ting, men minnene de skaper er jo enda bedre.

  SvarSlett
 12. Så flotte votter! Kunne nesten ramma dem dem inn og hengt dem på vegen til pynt :)

  Fin bursdag til deg :)

  SvarSlett
 13. Gratulerer med dagen. Vottene er nydelige med all de fargene. Ha en fin i snøværet.

  SvarSlett
 14. Gratulere Anne :-)))))) Og fatastiske votter , dem har jeg også et godt øje til :-))

  Klem Nina

  SvarSlett
 15. Gratulerer så masse med dagen! I dag blir det hvit stripe på skjerfet kan jeg tenke meg! Koselige votter. Jeg så en gang i et hytteblad noen som hadde hengt opp gamle utslitte og stoppede selbuvotter og strømper på en gammel stige på veggen inne. Det var skikkelig dekorativt. Hadde jeg hatt hytte i skog eller fjell skulle jeg ha gjort det samme. Hmm, kanskje hjemme i kjellerstua eller noe...
  HA EN FIN DAG!

  SvarSlett
 16. Et link : http://www.flickr.com/photos/guldvog/5021189970/in/set-72157625025670964/

  SvarSlett
 17. Gratulerer så mye med dagen!!

  Nydelige votter og et kjært minne. Sikkert ingen som har maken til denne fargerike varianten:)

  Ha en flott bursdag.

  SvarSlett
 18. Gratulerer med dagen! For en ypperlig dag å bli født på. Enda bra du ble jente sier jeg. ;)

  De var virkelig ekstra fine de vottene. Skikkelige gladvotter.

  SvarSlett
 19. Flotte votter, gitt! Og gratulerer med dagen!!

  SvarSlett
 20. Usædvanlig smukke vanter...

  SvarSlett
 21. Så fina! Du er så flink :o)

  SvarSlett
 22. Nydelige votter di mor strikket! Gratulerer med dagen!

  SvarSlett
 23. Flotte votter og koselig historie :)

  Gratulerer med både bursdag og kvinnedag!

  SvarSlett
 24. Mønster og garn til fåes kjøpt på Husfliden i Tromsø. Vottene dine er fine. Hilsen Jorun Nikoline Isaksen.

  SvarSlett
 25. Litt sein, men
  GRATULERER MED DAGEN, KJÆRE GODE ANNE!
  Håper dagen var fin!
  Bursdagsbamsekoseklem fra meg

  SvarSlett
 26. Hvis du googler manndals votten får du oppskrifta gratis,de fine fargene er sydd på etter at votten er ferdig med maskesting :)

  SvarSlett
 27. Takk for kommentar hos meg. Bruker ofte Falk for det ganrnet kjenner jeg og vet hvor store vottene blir og dessuten så har de endel fine farger. Ha en flott søndag.

  SvarSlett
 28. Finn Arve i Ugler i mosen har lue med dette mønsteret. Kult med votter også!

  SvarSlett