onsdag 23. desember 2015

En julehistorie...


Jeg vil gjerne få ønske deg en fin og fredelig jul!

Takk for at du har funnet veien hit til bloggen, og en stor takk 
til alle dere som legger igjen kommentarer! Det varmer et julehjerte. 


Da jeg var barn, pleide vi å gå ut på trappa på julaften klokka fem.

Det var naturligvis Hvit Jul – det var det alltid før i tiden, så vidt jeg husker. Ingen hadde juletre med lys på utendørs, og bare enkelte av naboene hadde lysende adventstjerne i vinduet. De få som var, ga oss en følelse av høytid når vi kom forbi. Likevel var det ingen tvil om at det var jul, det kjente vi i våre barnehjerter.


På julaften klokka fem ringes julen inn. Det er da julen starter. Er det noen som tenker på det nutildags, mon tro? Vi visste det, selv om vi var små. På julaften klokka fem sto vi på trappa og så utover det vinterhvite landskapet. De eneste lysene vi så, var veilysene på riksveien like ved. Trafikken på veien hadde stilnet, for nå var det jul. Det var ingen som var ute og rekte gatelangs. 

Hvis det var stille vær, og det var det gjerne i desember, kunne vi høre kirkeklokkene i det fjerne. Vi hadde vært til julegudstjeneste tidligere på dagen, men først klokka fem ble julen ringt inn. Kirken lå flere kilometer unna, men var det stille vær, kunne vi høre klokkene hele veien hjem til oss. Julefreden hadde senket seg over dalen. Dette var Jul, det visste vi i våre barnehjerter.


Etterpå gikk vi inn og hørte Sølvguttene synge julen inn. Det gjør vi fortsatt. Vi har stått på trappa og lyttet etter kirkeklokkene, men det eneste vi hørte, var suset fra riksveien like ved. Folk har det så travelt nå, de rekker ikke å komme i hus før julen ringes inn. Det er trafikksus fra veien hele døgnet. Det er juletrær med lys på i alle hager, adventstjerner i alle vinduer, men vi har det så travelt nå at vi har nesten ikke tid til å se det.

Klokka fem ringes julen inn, det er da julen starter. Da skal julefreden senke seg over dalen. Da er det jul. Vi kan heldigvis, så vidt, fortsatt kjenne det i våre hjerter.


Dagens historie er en reprise fra tidligere juler her på bloggen, i år er det syvende gang, for gjenbruk er en god ting. Juletradisjoner betyr at vi gjør det samme, år etter år - den samme pynten, de samme sangene, de samme gamle historiene. Kanskje er det derfor vi er så glade hver julekveld, det er noe trygt og godt over det vi kjenner igjen. Nå har vi vaska gølvet, og vi har børi ved, og nå - nå er det like før moder tenner alle lys, så ingen krok er mørk. Til jul ønsker jeg meg fred og fryd på jorderik, og at det skal være sant når vi synger Deilig er jorden. Det er jo lov å håpe. God jul!


14 kommentarer:

 1. Hej. Så fin en julehistorie, tak for den. Du og dine ønskes en rigtig og jul.

  SvarSlett
 2. Ja, det stemmer, kjære du. Du har riktige ordene. Takk deg.
  Jeg ønsker deg strålend fin jul med dine. Kos deg. Gleder deg.
  Jeg har veldig glad med mine. Juleklem og hjertelige hilsen fra Viola.

  SvarSlett
 3. Tradisjoner er SÅ viktig å ta vare på. Jeg blir bortimot sinna når folk bryter gamle tradisjoner, og blåser av det etterpå.
  Ligger bra an her. Skulle bare mangle, lager jul for 2 ikke for 12, som vi skulle ha vært.
  Kos deg med familien din.

  SvarSlett
 4. Takk for din julehistorie :) Ønsker deg en riktig God jul!

  SvarSlett
 5. Riktig god jul til deg Anne! Jeg inspireres stadig av deg :) Nå holder jeg faktisk på med et par "Hermegåsa-sokker" du strikker så mange fine :)

  SvarSlett
 6. Så nydelig det første bildet er!
  Hos oss ringes julen fortsatt inn klokken fem - vi bor på en gård som ligger kliss inntil en kirke (Nedstryn Kyrkje i Stryn), og svigerfar er kirketjener og ringer med klokkene fra fem til seks. Alle som er julegjester på vår gård eller nabogården kommer og hjelper til litt, det er jo tungt å stå og dra i tauene en hel time! Så fortsatt er det altså noen steder i landet hvor "gamle dager" lever i beste velgående - i alle fall i noen henseender. Riktig god jul til deg, og takk for bloggen din, jeg liker den veldig godt!
  Hilsen Charlotte

  SvarSlett
 7. Nydelige bilder og gode, sanne ord! Jeg kan kjenne meg igjen fra gamle dager. Det var stor forskjell på hverdag og høytid da, og jula betydde nok mer for oss alle i den tida, tror jeg.

  Ønsker deg og dine ei riktig fin jul!

  Klem

  SvarSlett
 8. Ja, nå er julaften her, og roen kan senke seg, og skuldrene også! Det var nydelig å lese om barndomsminnenene dine, og om jula før og nå! Takk for alle hyggelige kommentarer i året som har gått - de setter jeg veldig pris på å få! Og jeg gleder meg til å følge deg i et nytt år! Med ønske om en god og fredelig jul til deg og dine! Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 9. Takk for fin julefortelling! Ønsker deg og dine ei fredfull og god Jul!

  SvarSlett
 10. Nydelige Bilder og flott med hvit jul! Her i Stavanger er det 9 grader, regn og vind! God Jul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Det er varmegrader, regn og vind her også - bildene er fra tidligere vintre, så det er bare juks ;-)

   Slett
 11. God jul, ja :-) Jeg fikk jammen meg votteboka deres, Eventyrvotter, til jul jeg da :-D Der var det mye lekkert, og for en fin bok dere har laget!! Selv har det vært lite strikking.... Jeg går jo i tiende klasse nå, og der er det jammen meg mange prøver, presentasjoner og liknende. Dermed har strikkinga blitt nedprioritert. Jeg begynte jo på en Fanagenser med rundfelling, og begge ermer og halve bolen er ferdig strikka. Men så fikk jeg forespørsel av bestemor på to par ullsokker til mine kusiner, for bestemor orker ikke lenger å strikke sokker (hun strikker heller store restergarnspledd). Så da har Fana'en blitt liggende, og sokker går det treigt med. Et par er ferdig, og målet for romjula er å strikke det andre paret også. Fana'en vil jeg gjerne bli ferdig med snart, den begynte jeg nemlig på i sommerferien, haha. Også har jeg fått oransje garn av lillebror til jul, og det må jeg jo strikke noen votter av fra boka deres :-)
  Ha en fortsatt god romjul;-)
  Hilsen Sarah

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig at du likte boka vår!
   Jeg har også en kofte liggende - som jeg begynte på i PÅSKEN, som jeg har planer om å få ferdig i romjula...
   Flaks for kusinene dine at du kan strikke sokker til dem da - de er heldige! Og nyttigere gave finnes vel knapt.
   Ha en fortsatt fin romjul du også! Kos deg med strikkingen mens det er ferie!

   Slett
 12. En fin julehistorie Anne. Vakre bilder også. Den vinteren vi ikke har fått enda. Ønsker deg en god romjul

  SvarSlett