fredag 18. desember 2015

Annichen hjelper meg med restegarnet II / Hallingsokken...


I serien "Annichen hjelper meg med restegarnet" har vi nå kommet til Hallingsokken. Det er et mønster fra en vott i Annichen Sibberns bok. "Barnevott fra Hallingdal" heter den, og mønsteret er brukt på utallige vis i strikkeplagg opp igjennom tidene. Jeg syns det er så fint - og veldig strikkevennlig, lett å huske, litt variert og med korte trådsprang. Og vips, så har man et par sokker.

I Johanna Wallins bok "Nordisk strikk" (2015), som jeg nettopp har anskaffet (anbefales! Fin bok!), kalles dette mønsteret "Liten rute". Om mønsteret skriver hun at "det er omtalt i mange bøker og beskrives da ofte som typisk norsk, dansk, svensk, estisk eller finsk. Derav kan man trekke konklusjonen at det er et gammelt mønster som har ferdets langt over mange år". 


Oppskrift: Ingen oppskrift, bare helt vanlig glattstrikkede sokker, med forsterket hæl med kilefelling, og flat tå. Mener å huske at det var sånn omtrent 64 masker her. Mønsteret/diagrammet fra Annichen Sibberns bok.
Garn: Det røde garnet farget jeg med KoolAid i 2009. Det hvite er en slant med Fabel. Det turkise er også Fabel, som jeg har fått som restegarn fra to forskjellige snille garndonorer. Det har samme fargenummer (nr 105, turkis), men innfargingene er veldig forskjellige - noe bortimot ny verdensrekord, nesten. Men pytt pytt, fint med litt variasjon!
Pinner: 2,5 mm


Fikk KoolAid-garn til overs. Fortsettelse følger...

Ha en fin dag!

PS: Hva syns dere om den nederste skriften her? Ikke det helt store utvalget i fonter/størrelser i Blogger - syns skrifttypene øverst i innlegget blir så VELDIG store, men kanskje dette her er et brukbart/lesbart alternativ?

13 kommentarer:

 1. Du verden for en forskjell på det turkise garnet!
  Lekre sokker BTW. Kjekt å få brukt opp restegarn.
  Jeg syntes det var veldig behagelig å lese forrige innlegg,
  str på fonten og fargen. :)
  God jul til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! Har prøvd meg litt frem med fonter i det siste, og lander nok på den i forrige innlegg. Men noen ganger er det mye tekst, da ville jeg gjerne ha noe midt i mellom stort og lite, men det er ikke noen mellomstørrelse visst.
   God jul til deg og!

   Slett
 2. Så fine sokkar! Lurer på om eg må skaffa meg den boka - ser ut til å vera mange fine mønster i ho.
  Eg tykkjer den nederste skrifta er akkurat passe stor. Absolutt lesbart.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, boka til Wallin er kjempefin. Ble overrasket over hvor mange fine mønster det er i den, og veldig fine og gjennomarbeidede oppskrifter med fine detaljer også. Har ikke prøvd noen av dem enda, men kommer helt sikkert til å strikke derfra etter hvert.

   Slett
 3. Den store skrifta er ikke pen, det ser uoversiktlig og på en måte litt uprofesjonelt ut :) Mye mer behagelig å lese litt mindre skrift, synes jeg.

  Veldig fine sokker!!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er i grunnen enig i det med den største skrifta - den er ikke pen. Det er dårlig utvalg av fonter i Blogger. Kanskje det er mulig å legge inn flere skrifttyper selv - det må jeg undersøke nærmere. Vil gjerne har noe "mellomstort" som er klart og lesbart....

   Slett
 4. Jeg ville nok sagt at dette var sokker med mye jobb, som til slutt ble kjempefine. Sokkene jeg har strikket siste året har rett og slett bare vært, ja sokker. Men blir veldig inspirert når jeg ser et så flott sluttresultat. Får se hva som skjer neste år. Helt nytt år og nye muligheter, smaker rett og slett søtt. :)) Nederste skriften er helt grei for min del. Ha en fin helg Anne.

  SvarSlett
  Svar
  1. "Vanlige" sokker er i grunnen best, sånn til praktisk bruk. Og det er jo det folk vil ha, når du strikker til andre.

   Jeg gleder meg også til nytt år og nye muligheter. Har i grunnen fått nok i massevis av 2015 nå....
   God helg!

   Slett
 5. Kjempefine sokker. Fargene er jo så fine sammen også. Og greit å få brukt opp restegarn........som altså er mitt nyttårsforsett !!!!
  Det mønsteret har jeg strikket genser av til en kjæreste en gang. Og lignende mønster kom også en kunde inn med i butikken for noen år siden. Det var en genser som var over 50 år, like fin, men slitt på mansjetten og albuene. Da var det om å gjøre å finne lignende garn som var brukt i genseren, for å strikke to nye ermer. Sånnt liker jeg!!!
  Den boken du nevner, kom en kunde innom med, for å vise meg. Jeg kunne bare låne den, sa hun stolt. Men jeg takket nei, for da vet jeg at lista mi hadde blitt kjempelang, til neste år, hi hi Det holdt med å bla i boken.
  Nå som jeg er blitt avhengig av briller for å lese, synes jeg stor skrift er deilig å lese. Blogger med løkkeskrift står jeg iallefall over!
  Ha en fin helg. Selv står jeg klar for å dra til jobb. Siste lørdag før jul. Det blir ville tilstander!!!
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, restegarnslista er kjempelang!!! Jeg angriper den etter innfallsmetoden, det funker best, hehe ;-)
   God helg, god jobbing, og god jul!

   Slett
 6. Tusen tusen takk for at du blogger! Bildene dine er så fine og inspirerande. Liker også restegarnsideane dine. Så igjen - takk! Hilsen Inga, Stavanger, som leser bloggen din jevnt og trutt og er skikkelig dårlig på å kommentere jevnlig.

  SvarSlett
 7. Kjempefine restesokker, igjen! Liker best den store skrifta:)

  SvarSlett