mandag 7. mai 2012

RØDT prosjekt #6 - vanter etter god gammel oppskrift...


Gjennom alle tider har Annepålandet strikket julegaver til slekt og venner. Jeg ble sjelden ferdig, og rett som det var, fikk brødrene mine raggsokker med strikkepinnene i, for eksempel. Et år bestemte jeg meg for å få en slutt på dette strikkestresset rett før jul, og allerede i romjula strikket jeg ferdig første gaven til neste jul - vanter til moren min. Oppskriften fant jeg i et ukeblad fra 1988. Vantene ble fine, så jeg tok vare på oppskriften og bestemte meg for å strikke flere. Nå, endelig - 24 år senere - har jeg gjort det.


(Det ble forresten med den ene julegaven i god tid - så glemte jeg hele greia, og neste jul var det på'n igjen med strikkestresset i desember. Akk ja, noen lærer aldri. Men tanken var god!)


Mor har vantene sine den dag i dag. Pent brukt, mørkeblå, med friske innslag av rødt, grønt og hvitt. Det var gode, norske skifarger på 80- og 90-tallet. Grønnfargen er mer knall gressgrønn i virkeligheten enn på bildet her. Det finnes ikke så knall grønt garn nutildags, dessverre. Disse vantene er i Peer Gynt, slitesterkt og godt og mitt favorittarn gjennom alle tider, sammen med Triplex.

I forbindelse med mitt røde prosjekt, gravde jeg frem et nøste mørkerød Heilo som jeg plukket med meg fra en restekurv med utgåtte farger en gang i tiden. Fin farge - hvorfor i all verden har Dale sluttet å lage den?? Med litt hjelp fra lager-Rauma - petrolgrønt 3-tråders og hvit Mitu (ull/alpakka), ble det nye vanter. De fleste vanter er tynne og kalde - så det er godt med noen i litt tykkere garn.


Jeg har hørt at Heilo (rødt) skal være et fint vottegarn, og det stemmer. Godt å strikke med og det gir en fin og jevn overflate. Det samme kan man ikke si om 3-tråders (petrol). Det er stivt både før og etter vask, og blir mer humpete enn Heiloen når man strikker. Men fargene - der er Rauma best. Klare, flotte farger, hele 60 stk å velge mellom. Jeg har en egen pose med slanter av Rauma, Peer Gynt og Heilo, og ser for meg mange muligheter til fargerike restevotter og -vanter her. Når jeg bare får tid...
Mitu-garnet (det hvite) var nytt for meg - mykt og deilig og godt å strikke med, jeg skjønner godt at det har blitt så populært.


Og dermed er alle vottene og vantene på snora blogget og omtalt. Da er det bare å sette i gang og strikke mer. Som sagt, jeg har nok rødt garn å ta av. Her er en liten snikpik på det jeg holder på med for øyeblikket:Ha en riktig fin mandag!


Alle innlegg om mitt Røde prosjekt har en egen tag - se Etiketter i høyremargen, eller klikk på etiketten under innlegget her.

10 kommentarer:

 1. fantastisk flotte vanter nok en gang.
  hmmm, hva strikker du nå da?
  Spent på å se.
  Ønsker deg en super ukestart.
  Klem Tone

  SvarSlett
 2. Vantene dine er skikkelig fine - både de nye og de gamle til moren din. Fargekombinasjonen i de nye var knallbra! Tøft mønster også. Og visst er det moro å ta frem gamle mønster å strikke på nytt - også de som bare er "halvgamle" og er fra 80-tallet.

  SvarSlett
 3. Så utrolig bra de "gamle" vottene har holdt seg :-)
  Synes vottene i rødt prosjekt er finere, men det har antakelig med at jeg var russ i 85 og ser tilbake med grøss og gru på gamle bilder og datidens farge valg. Og da jeg og mannen kjøpte rekkehus på tidlig 90 tall, hadde vi et grønt, rødt og blått soverom :-)

  SvarSlett
 4. Det er altså så gøy med gamle oppskrifter - for noen flotte vanter. For noen gamle skatter som ligger rundt omkring. Skulle ønske vi hadde et nettsted hvor alt var samlet...

  Nok om det - jeg blir så inspirert av ditt røde prosjekt. Du er så god til å strikke votter og vanter. Det er ett av mine ønsker: bli bedre til vottestrikking....

  SvarSlett
 5. Nok et flott rødt prosjekt fra deg. Likte vantene godt, men min favoritt er uten tvil Selbuvottene. De er bare helt nydelig. Blir spennene å se hva ditt neste røde prosjekt er.

  SvarSlett
 6. Flotte vanter og artig mønster. Fargekombinasjonen var artig. Takk for presentasjonen av alle vottene dine, moro å se! : )

  SvarSlett
 7. Очень красивые перчатки!!BRAVO!!

  SvarSlett
 8. Kjempeflotte votter i et fint og dekorativt mønster. kjenner meg godt igjen i julegavenen som blir gitt halvferdig med strikkepinner i... :O) Det er noe jeg får høre stadig vekk av familie og venner... :O)

  Morsomt at vi har heklet nesten helt like grytelapper, med helt identiske navn... :O)Rart at jeg ikke har sett dine tidligere, men jeg har ikke noe minne om det og jeg kjente de heller ikke igjen da jeg så de.... :O)

  Ønsker deg en strålende kveld!

  klem

  SvarSlett
 9. Flotte vanter i morsomt mønster! Jeg synes du var tøff i å velge de tre forskjellige garnene, men du syntes det gikk fint i hverandre? Det ble jevnt? De ser jo flotte ut på bilet så.. ;-)

  SvarSlett
 10. Strikketine: Ja, det gikk fint å blande garnene. De er like tykke og har samme løpelengde. Det er bare hvordan de kjennes ut som er forskjellig.

  SvarSlett