mandag 16. april 2012

Verdensveven...

Og da snakker jeg ikke om www, men om BRIKKEVEV. 
For jeg har vært på brikkevevkurs igjen, og det var minst like gøy som sist!


Brikkevev er nemlig blitt brukt over nesten hele verden, og er en av de eldste vevteknikker man kjenner til. Kanskje oppstod teknikken fordi Mennesket trengte tau? Siden har den utviklet seg, og har blitt brukt til snorer og bånd, seletøy og etterhvert mer luksusbetonte pyntebånd. Her hjemme har flere av våre bunader og folkedrakter bånd eller belter vevet med brikker, den mest kjente er beltestakken fra Telemark.

Jeg var så heldig å bli invitert med på kurs i Gamle Oslo Husflidslag. Lærer var svenske Sonja Berlin. Det var en flink dame! Hun var utrolig dyktig. Og jeg lærte så mye! Og det var så morsomt!

Det eldste funnet i Norge stammer fra tredje og fjerde århundre e.Kr., Teglefunnet. Osebergskipet fra 850 inneholdt flere påbegynte brikkebånd. Det er funnet brikkevevde bånd i det gamle Egypt, Kina, Japan og Sør-Amerika. Mange steder har man hatt et imponerende teknisk nivå, og det ble brukt både silke og edle metaller i de fineste båndene.

Redskapen, brikkene, ble lagd av ulike materialer, etter hva man hadde. Tre, ben, skjell, horn - og etterhvert papp. De er som oftest firkantede, med fire hull i, men kan også være trekantede eller sekskantede. 

Det er brikkene som er selve veven her. Og det er jo helt utrolig - hvordan i all verden kom noen på - første gangen - at man kunne veve med noen firkanter med hull i??? Det overgår min forstand, rett og slett. Så trer man tråder - renningen - på ulike måter gjennom disse hullene, spenner opp og vever frem og tilbake med en tråd - innslaget - mens man vrir på brikkene. Det er trådene i renningen som danner mønsteret, i tillegg til hvordan man vrir på brikkene. Man kan også endre brikkenes innbyrdes rekkefølge og retning, og få ulike mønstre. Mulighetene er uendelige. Dette er en veldig fri vevteknikk - det er bare å bruke fantasien og veve i vei. Og selve "veven" tar jo nesten ingen plass - alt man trenger er en bunke brikker, noen meter garn, en stol å sitte på og et dørhåndtak å hekte veven fast i. Litt erfaring kommer også godt med, så nå er det bare å øve seg! 

Brikkene = selve veven. Trådene tres gjennom hullene etter et bestemt system, 
avhengig av hvilken mønstereffekt man ønsker. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen!
Her er veven ferdig tredd. Det er mange detaljer som skal på plass. 

Sonja viser hvordan man spenner opp veven.
Man trenger et dørhåndtak, noen meter og en stol. Og så begynner moroa!
Sånn starter man. 24 brikker og bomullstråd.  Jeg tester ut litt forskjellige ting i båndt mitt.
Sånn spenner man seg fast. Så er det bare å snurre og vri på brikkene, evt flytte dem hit og dit og vri dem litt forskjellig i forhold til hverandre for å oppnå ulike effekter. Jeg hadde mange aha-øyeblikk her  :-)

Heisan, en flette jo! Dette var gøy! Anbefales!Ønsker deg en fin uke!

13 kommentarer:

 1. oi det så avansert ut, men det blir jo utrolig flott.
  Ønsker deg en super ukestart
  Klem Tone

  SvarSlett
 2. Wow!! Godt gjort. Ser vanskelig ut, men så gøy at du hiver deg over det!!

  SvarSlett
 3. Hei Anne!
  Ja, det så vanskelig ut, oj, så mange tråder og plater! Men det var sikkert moro å lære seg det! Håper du viser frem mer siden!

  ha en fin uke!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 4. Hei!! Det så både morsomt og vanskelig ut!! Jeg trenger bånd til bunaden min, men de er kostbare og det skjønner jeg når jeg ser hvordan de lages!! Så når du blir skikkelig god, er det muligheter!!:-) AnneKari:-)

  SvarSlett
 5. å det er såå morsomt, og så mange fine bånd man kan lage med det. Har en haug med brikker liggende på loftet, husker at vi hadde brikkevev på skolen, men nå husker jeg ikke hvordan man tredde for mønster. Lykke til med vevingen.. :)

  SvarSlett
 6. Det der så spennende ut, og ganske så vanskelig :-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 7. Oj, det så ganske vanskelig ut!! veldig gøy å lære nye ting, særlig når man faktisk får det til også :)

  Ha en strålende uke :)

  SvarSlett
 8. Dette så vanskelig ut, men sannelig ble det fint!! De brikkene tror jeg ville tullet seg for meg;))
  Ha en fin dag, klem;)

  SvarSlett
 9. Så flott da.. Kjenner meg selv godt nok og jeg tror ikke jeg hadde klart det der gitt. Og jeg er ikke tålmodig heller. Lykke til og spent å se hva som kommer etterhvert. Ha en god tirsdag :-)

  SvarSlett
 10. Jeg ble svimmel bare av å lese om det, men lekkert ble det. Skjønner ikke helt hvordan brikkene skal oppføre seg, det ser skrekkelig innviklet ut. JEg syns du er skikkelig flink altså. ;)

  SvarSlett
 11. Så gøy!
  Mamma har en slik vev liggende og jeg har sett på den flere ganger. Kanskje jeg skal finne meg et kurs å melde meg på, så jeg kan lære meg å bruke den :)
  Ble jo veldig fint :)

  SvarSlett
 12. Dette virker jo kjempegøy! Og så lite dyrt utstyret trenger å være for å lage slike flotte bånd! Hadde vært utrolig stas å få vært med på et slikt kurs! :)

  SvarSlett
 13. Fantastisk. Jeg arvet en bunke brikker, så en dag.. Ser spennende, enkelt og avansert ut. Ha en strålende dag.

  SvarSlett