søndag 8. april 2012

Påskesvaner...


Vi er kanskje mest vant til påskekyllinger, men her er noen andre påskefugler som vi traff her forleden. På palmesøndag var vi på besøk hos slektninger med hytte ved sjøen i Vestfold. Da stakk disse svanene innom på en kort påskevisitt.


Jeg har hørt at svaner kan være iltre og hvese og hakke etter mennesker, men disse var velvillig innstilt og kom svømmende mot oss da vi var på vei opp fra stranda.


De brydde seg ikke om Tinka eller de små tantebarna som spratt ivrig rundt på stranda. Rolig seilte de inn på grunna og labbet i land på digre, klomsete svømmeføtter. Det renner en liten bekk over stranda og ut i sjøen, det var dit de skulle. De var tydeligvis kjent fra før.De var tørste, og drakk en lang stund. Så labbet de tilbake samme vei som de kom, slafs slafs, og gled elegant ut i bølgene igjen. Der strakk de litt på halsen, hveste mot oss som stod igjen inne på land, snudde stjerten til og forsvant utover i aftenbrisen.


Jeg kan ikke så mye om svaner, og måtte lese mer i Wikipedia. Det finnes tre slags svaner i Norge - sangsvaner, knoppsvaner og dvergsvaner. Dette var visst knoppsvaner. De kan bli 125-170 cm lange (nå vet jeg ikke helt hvor de måler hen, men), med et vingespenn på 200-240 cm. De veier 9-12 kg. Det er vanskelig å se forskjell på hannen og hunnen. Knoppsvaner lager et kraftig vingesus når de flyr, det gjør visst ikke sangsvaner. Svaner danner monogame par, som ofte varer livet ut. I motsetning til mange andre fugler, deltar hannen både i byggingen av reiret og rugingen. Kjekk kar! Knoppsvanen er fredet. Den er Danmarks nasjonalfugl.


Vakre fugler, og spennende å treffe dem på så nært hold. Det har jeg aldri gjort før.

Og dermed raser påsken 2012 mot slutten. Den største fordelen med ikke å dra på påskeferie, er at man slipper innfartskøene på vei hjem igjen. Køer er det verste jeg vet. Nå sitter jeg i stedet her hjemme koser meg og strikker på mitt røde prosjekt - det går som det skal og snart kommer det ratt et blogginnlegg om det også.
Ha en riktig fin, ny uke!

9 kommentarer:

 1. Vakre fugler :-) Vi talte 14 svaner i påska vi også, men kom ikke på så nært hold som du har vært.

  Ser frem til ditt røde blogginnlegg :-D

  Ha det godt - klem Siv

  PS Hvordan går det med himmelskjerfet?

  SvarSlett
 2. Nydelige fugler.
  Gleder meg til å se ditt røde prosjekt.
  Rød er en herlig farge!!!
  Klem Tone

  SvarSlett
 3. Ja, der fikk jeg sett himmleskjerfet ditt vettu :-) Utrolig fint påskeeventyr du deler med oss :-D

  Ha en fin ukesstart - klem Siv

  SvarSlett
 4. Vakre svaner, og veldig godt fotografert!
  Jeg bor i Son, og sentrum ligger helt i vannkanten. I fjor var det en stor enslig knoppsvane som hadde kommet seg opp på land og plassert seg mellom kiosken og butikken, og når det kom folk forbi løp den mot dem og ville ned i handleposene. Du kan tro jeg tok en stor omvei når jeg skulle forbi! Den så enorm ut der den sto og strakk seg og slo med vingene! Etter hvert ble den hentet av viltnemnda, som skulle slippe den på et mer egnet sted for svaner.

  SvarSlett
 5. Svaner er vakre fugler. Og de må vel være veldig renslige også, siden de klarer å holde seg så fine og hvite.
  Yes, skal bare kose meg her hjemme fremdeles, og tenke på de stakkarane som må sitte i laaaang bilkø på vei hjem.
  Her er det fri i morgen også, så det er nesten som lørdag i dag også, herlig!!!

  SvarSlett
 6. Åååå så vakkre de er!! Har aldri sette noen på nært hold desverre :) Nå har jeg lært noe nytt i dag og :)

  Ha en flott siste påskedag :)

  SvarSlett
 7. For noen bilder du har tatt av nydelige svaner!
  Her vet jeg ikke om jeg er klar for en hverdag, men..
  Nyt siste rest av påska, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 8. Nydeligs svaner. Flotte bilder. Godt med hjemmepåske og godt med bortepåske. Ingen kø fra fjellet i dag.Ha en flott ny uke

  SvarSlett
 9. Bare se, men ikke røre! På strendene her er det massevis av svaner, periodevis er de veldig sjefete og jager badeglade turister og fastboende hvesende avsted. Flotte er de, det kan man ikke si noe på. Som alltid, nydelige bilder. Gleder meg til ditt røde prosjekt er ferdig!

  SvarSlett