onsdag 2. juni 2010

Sokker i sommersol...

Da jeg var liten, var USA et stort og spennende land langt borte. Vi visste ikke så mye om det, annet enn at alt var så mye større der. Siden jeg vokste opp på en gård, visste jeg at traktorene var mye større, og jordene også. Og flatere, ikke minst. De hadde mye rart som var ukjent her hjemme - og hadde man en onkel i Amerika eller noen utvandrede slektninger i fjerde ledd som kom tilbake til gamlelandet for å finne sine røtter, kunne man være heldig å få noe av denne herligheten. Det kunne være en ekte olabukse med masse lommer og nagler på, eller annet fint tøy med mye mer sprelske farger og stash og nylon enn vi var vant til, eller ost på sprayboks... Akk ja.

Nå som verden har blitt mindre, er ikke USA så fremmedartet og fantastisk som før, men de har fortsatt ting som vi ikke har her på berget. Vanilla socks, for eksempel. Det har vi ikke her - før nå, i Ravleriets tidsalder. En Vanilla sock er enkleste type glattstrikket sokk uten noe som helst dilldall. Jeg vet ikke hvorfor den kalles det, man kanskje betegnelsen oppsto i isdisken? Da vi var i Italia nylig, hadde iskiosken på hjørnet over hundre ulike sorter is å velge mellom, og jeg kan ikke tenke meg at amerikanerne står tilbake for det. Det var fort gjort å lide valgets kvaler når du sto der foran tjue meter med isbokser, tre i bredden, og skulle velge blant sjokolade, jordbær, sjokolade med jordbær, pistasj med nøtter og pistasj uten nøtter, Nutella-smak, Smarties-smak, karamell, tiramisu, coffee, cappuchino, bringebær, bjørnebær, blåbær, mango... Da er det fort gjort å ty til minste motstands vei - "No, thank you, I'll take a plain vanilla". Helt enkel, uten dilldall, sjokoladestrø eller kruseduller. Ikke vet jeg, men kanskje det var sånn begrepet oppstod?

Her har vi forresten Annepålandet, i nevnte iskiosk i Roma, sånn passelig sliten etter å ha gått flerfoldige mil på stein og marmor, for det er det man gjør i Roma - vandrer rundt og ser på alt som er å se der, og det er ikke lite. Jeg fikk dessverre ikke tatt noe bilde av den imponerende isdisken, for hver gang jeg prøvde, kom en skoleklasse på ekskursjon inn og stengte for utsikten, i tillegg til alle de andre hundrevis av kundene som presset seg frem og lagde kaos foran isboksene. Jeg hadde forøvrig overhode ingen problemer med å velge noe litt mer avansert enn plain vanilla - spesielt kaffe-isen var i en klasse for seg og så sterk at man holdt seg våken i flere timer etterpå. Hvorfor har vi ikke sånn is her i Norge??? En liten digresjon, jeg skylder på sommervarmen som plutselig kom over oss her. Tilbake til sokkene:

Her er mitt første par i 52 Pair Plunge IV - sokkeplønsjen på Ravelry - og jeg starter pent og forsiktig: #1 Plain Vanilla Gray.


Helt enkle og uten dilldall, kun med en liten vrangbord øverst, forsterket hæl med kilefelling og x-tåfelling. Enklere blir det ikke. Disse sitter fint - men bare så det er sagt: Jeg liker vrangbordsokker bedre. De sitter bedre på foten - og det er jo nettopp det sokker skal: Sitte godt på foten! Men det går jo rasende fort da, å strikke sokker i glattstrikk.

Grunnen til at jeg valgte glattstrikk på disse her, er selve garnet, som er i en nydelig stålgrå farge med fine variasjoner i  ulike gråtoner - noe som ikke kommer ordentlig frem på bildet. Jeg må si litt om dette garnet - det kommer fra en kanadisk garnfarger, Ruth Stewart, som bor i Whistler i Canada. Og for dem som er interessert i skisport - det var her ski- og akekonkurransene i OL i vinter foregikk.

Ruth farger og selger garn under etiketten Impulse of Delight, i fine kvaliteter og vakre farger. Det blir nok flere sokker av hennes garn etter hvert, for jeg har mer på lager. Dette er Blissful Sock (80% bluefaced leicester*, 20% nylon) i fargen Guinevere. Dette er min absolutte favorittfarge blant alle hennes vakre farger - den passer så fint til en grå mus. Strikket med pinner 2,5. Den gule kanten øverst er farget av den verdensberømte garnfargeren Annepålandet selv, under en raptus hun hadde i fjor. Det gule er restene av et krydderglass med gurkemeie som hun fant i kjøkkenskapet. Skikkelig knallgul og fin - men, det er med garnfarging som det er med for eksempel hårklipp: Det er først når du forsøker deg selv at du skjønner hvor proffe proffene faktisk er! Etter å ha sølt litt ved grytene med garn og farger, er jeg full av beundring og respekt for de som kan kunsten!


*Bluefaced leicester er en sauerase, akkurat som merino, spelsau etc. Ulla er ganske lik merinoull, fin å strikke med og myk og god.

To be continued - for jeg har flere par på pinnene. Men først skal jeg ut og klippe hekken. Ønsker deg en fortsatt finfin onsdag!

19 kommentarer:

 1. Fine sokker og den gule kant gør dem helt specielle. Ha en god dag :-)

  SvarSlett
 2. Det enkle er mange ganger det beste:-) Sokkene var flotte de - en nydelige farge. Jeg er enig med Citronmoster at det gule kanten gjorde dem spesielle.
  Kos deg i finværet og pass på at hekken får rette kanter:-)

  SvarSlett
 3. Hei!
  Sokkene er fine,spesielt med det blå flerfargede garnet.Det er spesielt å gå med når du veit at den er håndfarget.Eg sitter og syr meg en "tank" topp nr 2 for hand.Det gir meg en fin følelse å vite at ikke et sting er laget av symaskin.

  SvarSlett
 4. Da er du jammen godt i gang, og foran skjema. Bare 51 par igjen....
  Fine sokker, men jeg holder en knapp på vrangbordstrikking jeg også.

  SvarSlett
 5. kjempefine sokker. Flott farge.

  Ønsker deg ei god uke videre

  SvarSlett
 6. Disse var nydelige. Jeg er enig med deg i at det vakre grå garnet kom veldig fint frem her. Kilehælen fikk også fin effekt i glattstrikk.

  Gratulerer med første par ut. Skal bli spennende å følge deg videre :-)

  SvarSlett
 7. så fine de var, med den gule kanten. har du planer om52 på et år?? så ønsker jeg deg masse lykke til

  SvarSlett
 8. Flotte sokkker, enkle men ikkje mindre fine av den grunn!! Lykke til med resten av sokkane du skal lage og ei fortsatt god veke til deg:))

  SvarSlett
 9. Flotte sokker!
  Jeg har lyst å prøve meg på Impulse of Delights garn nå, fargen var nydelig

  SvarSlett
 10. Disse ser perfekte ut! Godt å starte forsiktig...

  SvarSlett
 11. Du er tøff - er du. Og sokkene var jo flotte da - nydelig garn. Jeg ble imponert over gulfargen på kryddergarnet ditt. Den ble skikkelig flott.

  Å spise iskrem i Italia er rett og slett farlig. Kan du begripe hvorfor man ikke kan lage like god is andre steder også? Det må være noe i lufta.

  SvarSlett
 12. Et par ferdig allerede? Godt jobba og du er foran skjema! :) Sokkene ble kjempefine, nydelig garn og sånne effektkanter gjør virkelig susen.

  Fikk samme type garn i posten denne uken, men i en nydelig lysegrønn farge med lys lilla spetter. Jeg strikker jo ikke sokker, så det blr nok et lite sjal.

  Den italienske isen er fantastisk, smakene er jo helt utrolige intense og gode! Nå fikk jeg veldig lyst på, men det er jo ikke noe en får tak i en fei akkurat!

  Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
 13. Jeg har vært endel ganger i Roma - og ellers i Italia, og dette er jo bare landet med stor L! Så bra dere kom dere avgårde til slutt :-) Og isen der er jo sååå herlig, den beste som finnes - plain pistasje er min favoritt - nydelig. Tusen takk for tilbud om garnsending, men jeg gir meg ikke så lett :-) Jeg satt i hele går og prøvde og til slutt fikk jeg det til :-) Skal blogge den senere i dag. Jeg hekler nok alt for løst der mønsteret er, så ved å gå ned til 2 staver, og i tillegg hekle konsentrert fast ble det såpass flatt at strykejernet gjorde resten. Må bare få takke igjen jeg Anne for at du var så snill å lage oppskriften - disse var gøy å hekle, og det kommer til å bli mange av de :-) Ha en fin dag - håper du har like flott sommervær som vi har!

  SvarSlett
 14. Oj - jeg glemte jo å si at sokkene var fine :-) Flott start!

  SvarSlett
 15. Utrolig effektfullt med den gule kanten, et triks å ta med seg!

  Fikk nesten vann i munnen av isdisk-beskrivelsen din. Har snart ferie, og selv om jeg ikke skal til Italia håper jeg på å finne en tilsvarende isdisk!

  God sommer!

  SvarSlett
 16. Flotte sokker. Hva gjør du med alle sokkene til slutt?
  Helena i Oppegård

  SvarSlett
 17. Tänk vad en liten gul kant kan göra - så fint. Återigen den gamla sentensen att "ofta är det enklaste det finaste".

  SvarSlett
 18. Denne fargen har jeg siklet på også..... Tror nok at jeg kommer til å bestille den etter å ha sett dine sokker :)) Mange lekre farger fra Impulse of Delight. Sanguine of Gryphon har også mye lekkert. Fått litt dilla på Bugga!

  SvarSlett
 19. Been there, done that!!! Jeg glemmer heller aldri de bugnende diskene i Roma, med is. Det finnes "noe lignende" her hjemme, men det smaker ikke som i Roma. jeg fikk tatt masse bilder av isen, men de er limt inn i en bok.
  Vaniljesokkene er nok oppkaldt etter teksturen på en vaniljesaus....Mykt og glatt.
  Holder på med sokker jeg også.....har bare en til å strikke, pluss etpar sjal jeg holder på med, en ulljakke og.....ja, du skjønner sikkert hvordan det er!????

  SvarSlett