mandag 14. juni 2010

I natt jag drömde…

I natt hadde jeg en merkelig drøm. Narkolepsi er ellers forbundet med mareritt og slitsomme drømmer, men i natt drømte jeg noe som jag aldrig drömt förut. Jeg var på en utstilling for norsk arkitektur og design. Det var en stor utstilling som favnet vidt, men som i drømmer flest står detaljene noe uklart for meg. Det som synes klinkende klart og logisk mens man drømmer, kan virke litt pussig når man våkner, som du sikkert har lagt merke til. Men slutten husker jeg – det er jo alltid slutten som er best (evt. verst), og så våkner man.


Jeg var blant annet inne i et hus som var dekorert med lys og skygger. Det var et murhus med hvite vegger, og vinduene var plassert på en snedig måte i muren, med en slags prismeglass, slik at lyset falt inn på veggene og dannet fantastiske mønstre i hele rommet. Inne var det plassert lykter med levende lys - i en spesiell vinkel og med en slags prismeglass her også. De kastet skygger som ga illusjonen av at det var flere lykter rundt i rommet, strategisk plassert der det trengtes lys. Det høres litt merkelig ut når jeg forklarer det her, men i drømmen var det vakkert og stemningsfullt - og nesten sakralt. Når man våkner fra en sterk drøm, kan man kjenne denne følelsen som sitter i kroppen lenge, bare man ligger helt stille og kjenner etter. Hadde jeg vært en ung og fremadstormende arkitekt, ville jeg testet det ut i praksis med det samme.


Men rosinen i pølsa for en strikker kom helt til sist. Jeg var inne i et rom med norsk design. Klær i flotte mønstre og gilde farger hang utstilt rundt i rommet, kanskje fra Oleana og Tinde. I en gammel, liten trebåt i hjørnet lå diverse småting fra mindre produsenter – votter, luer, sokker etc, slike saker man forventer å finne på Husfliden, for eksempel. Og her lå vottene mine! Pluss noen luer, som jeg også hadde designet. Du snakker om! Nå har jeg ikke designet verken votter eller luer – enda, men i drømmen lå de der. Jeg visste ikke at de var med på utstillingen, det var en bekjent av meg som kjente arrangøren og hadde levert inn mine saker. Vottene var strikket og tovet, mørkerøde med mønster i blått og hvitt, og de var konstruert på et snedig vis så mønsteret, en hjort, snodde seg fra hånden og ut i tommelen. Der lå de, kun ett par, og var ganske fine, faktisk. Og jeg ble så forfjamset i drømmen at jeg bare så vidt rakk en rask titt på luene – før jeg våknet. Det var flere luer, de var dobbeltstrikket i knæsje farger og med en slags trykknappanordning i toppen. Jeg har aldri sett luer med trykknapper i toppen før, men før jeg våknet ordentlig, hadde jeg allerede forsøkt å få en dusk inn i dette trykknapparrangementet. Snurrig. Og hvorfor hjort? Jeg har aldri sett en hjort laiv i hele mitt liv, jeg som bor midt i elgeland, og med rådyr langs husveggene. Men det var en hjort, og geviret snodde seg liksom ut i tommelen. 

Hvorfor drømmer vi som vi gjør? Jeg kan ingen ting om drømmetyding – men man blir jo litt nysgjerrig.
Akk ja, er det nå man skal slenge seg nedpå og håpe på nye åpenbaringer?

I år har det forresten bestemt seg for å blomstre rikelig med forglemmegei i hagen. I fjor var det fioler, året før der igjen markjordbær. Det er det som er så spennende med hager - de gjør som de vil. Det øverste bildet er tatt med mitt vanlige kamera. På det nederste har jeg fått meg makro. Jeg må nok øve meg litt, eller antakelig ganske mye, men jeg aner mye moro fremover.

Ha en fin mandagskveld!

17 kommentarer:

 1. Det blir spennende å høre hva neste natt bringer av drømmer nå. Skal se du er inne på et kunstnerisk spor her :)

  Gratulerer med ny makro!!! Den får du nok mye moro med. Du har jo begynt med noe av det vakreste som finnes da, for-glem-meg-ei. Bare navnet er nesten et dikt i seg selv.

  SvarSlett
 2. Hei!! det er morsomt når man husker drømmene så godt etterpå!! Kjempefine bilder!! AnneK:-)

  SvarSlett
 3. Hej
  Så kul att du hittade till min utlottning.
  Väldans fin blogg du har. Jag får komma tillbaka och titta lite bättre.

  SvarSlett
 4. Drømmer kan være merkelige, og jeg er ingen tyder, men det er jo det underbevisste som taler i vårt språk, men som kan tyde andre ting...tror jeg;)
  Spennende!

  SvarSlett
 5. Litt av en drøm! Jeg jobber jo på arkitekt- og designhøgskolen og der er det avgangsutstilling for tiden, men ingen sakrale med masse lys. To fine hvit lamper derimot med åttebladsrose bl.a. er utstilt, veldig morsomme og fine!

  Kanskje du har en designspire i magen? Er det mulig å omskape noen av ideene fra drømmen til virkeligheten? Morsom drøm uansett og gratulerer med makro! Det ønsker jeg meg også etterhvert! :)

  SvarSlett
 6. Spennende å huske så mye da :-) Skal se det blir design i massevis på luer og votter nå :-D

  Ha ei flott uke og klem fra Siv

  SvarSlett
 7. Så fantasifull drøm ! Du har sikkert en designerspire i deg, spennende :)
  Jeg har av og til spesielle drømmer som jeg våkner av, det er nesten slik at jeg vil drømme videre ....
  Ja, hvorfor drømmer vi som vi gjør ?

  Ha ei fin uke !

  SvarSlett
 8. Høres ut som en spennende drøm, tenk om du er sanndrømt da :-) Designeren Anne - det høres jo flott ut da! Grattis med macrolinse, denne får du nok mye gøy med. Btw-første edit til mønsteret Still Light har kommet, håper det blir med det ene... Kos deg med kamera og linse, gleder meg til å se masse bilder!

  SvarSlett
 9. tenk om du er sanndrømt.. og når jeg leste dette, tenkte jeg på den sangen som starter "i natt jag drømde nogot som jeg aldri drømt førut-....."

  ha en god natt søvn..

  SvarSlett
 10. Drømmer kan være intressante, drøm videre du. Mareritt er ikke bra, men du hadde en kreativ drøm kanskje.
  Hvordan går det med strømpene? Hvor mange par har du nå?

  SvarSlett
 11. Hei! Antakelig har du en designer i magen!!! Prøv å lage noe du har drømt da!!! Heier på deg! ( og lover å kjøpe mønster på lue med trykknapper når du legger dem ut for salg!)

  SvarSlett
 12. Jeg svarer her, når jeg først var innom; jeg vasket for hånd Stehland soft genseren min fordi vaskemaskinen min ikke er til å stole på på ullprogrammet (altfor tøff behandling). Så det meste håndvaskes av ull i heimen, om det ikke er superwash.

  SvarSlett
 13. Og Brit har et godt tips om Shetland soft (og hun bruker maskin!)

  http://blog.grendesign.dk/grendesign/2010/06/hindbær-2.html

  SvarSlett
 14. En herlig og god drøm:)
  Skikkelig inspirerende.

  Det er moro med makrolinse, man får plutselig øye på ting man ikke ante var der.
  Forglemmegei er en nydelig liten blomst og den er god til å frø seg, så nå har du en stor muligher for å få forglemmegei i hagen til neste år også!

  SvarSlett
 15. Det hørtes ut som en vakker og spennende drøm - det ville vært spennende om du faktisk strikket det du så i drømmen :-)

  SvarSlett
 16. Jeg skal love deg at Sverre M. Fjeldstad og hans likemenn ble nevnt i går;) Heretter ser vi sånne program med den dypeste respekt. Vel, jeg har jo alltid visst at dette ikke ligger for meg, å sitte i flere døgn i et telt for noen bilders skyld, derfor er det blomstene som ligger mitt hjerte nærmest. De er greie så lenge det ikke blåser. Men det gjør det jo nesten alltid her i vika.

  SvarSlett
 17. Så spennende med drømmer!
  Gratulerer med makro, det blir sikkert mange fine bilder her fremover!

  SvarSlett