søndag 7. februar 2010

Til minus femogtjue...


Til Dattera: Hals for kalde dager.
I alle år, i all slags vær – fra ti pluss til tretti minus - har Dattera dratt av sted på trening uten å kny. Da jeg nylig holdt jeg på å fryse i hjel i vinterkulda, ble følgende SMS-er utvekslet mellom heimen og skigymnaset:

- Det er vel kaldt hos dere nå?
- Ja, minus 30 i bakken da vi skulle trene i dag.
- Oj, da ble det vel ikke noe trening??
- Nei, ventet til det ble 25.

De er godt kledd, alpinistene, men det er mye synt og lite ull. Tynt, tettsittende ullundertøy inn mot kroppen, for øvrig går det mest i tekniske materialer. Rundt halsen en tynn fleecehals innunder fartsdressen – og det er jo noe alle vet, at det kun er ULL som beholder varmeegenskapene i våt tilstand. Man blir varm av å jobbe seg nedover fjellsida. Man blir kald av å kjøre stolheis opp igjen. Og det er jo noe alle vet – at det er ikke alltid sol fra skyfri himmel og vindstille i dette landet vinterstid. Kan vi få bjuda på litt ull til å varme hals og nesetipp med? Hakket hals i mykeste merino, silke og kasjmir – litt naturlig luksus inn mot huden vil forhåpentligvis varme godt i vinterkulda.


Halsen er hakket som et rett rør, etter mål fra en fleecehals, med dobbelt belegg øverst. Hakking blir tettere og fastere enn strikking, og her har jeg brukt ”knit stitch” – som er enda et hakk tettere og tykkere. Hakking er langsommelig arbeid og tar sin tid, og ”knit stitch” er enda langsommere enn vanlig hakking, fordi man stikker nålen inn lenger nede og dermed får lavere og tettere omganger. Jeg har prøvd strikking, hekling, pjoning og hakking – men ingen ting blir så tett og varmt som hakking i ”knit stitch”. Vindtett er det nok ikke, men godt og varmt likevel, forhåpentligvis. Fargene ble litt … eh … fargeløse, blant all plæstikken. Og det kan jo være like greit.

Hakka fakta:
Oppskrift: Ingen. La opp 105 luftmasker og hakket en sylinder – ca 25 cm bred og 22 cm høy.

Teknikk:
Rundhakking i ”knit stitch”, som er min favoritt innen hakking. Ser til forveksling ut som strikking, men er tykkere, tettere og mindre elastisk. Egner seg utmerket til småplagg som skal holde fasongen – som luer, halser, skjerf og votter.

Pinner:
KnitPro hakkenål #4,5 på kabel, kjøpt hos Du Store Alpakka.

Garn:
Det grå garnet er Pickles Extra Fine Merino (100% merino). Det hvite er Pickles Cashmerino Silk (70% merino, 15% kasjmir, 15% silke). Det gikk med ca 110 gram til sammen. De to garnkvalitetene er omtrent like myke – det vil si veldig myke!

Min vurdering:
Tror det ble bra, jeg.

14 kommentarer:

 1. Så deilig den ser ut, halsen. Akkurat hakking har jeg aldri prøvd meg på. Kanskje det må prøves. Får se når jeg er ferdig med det jeg holder med på nå....
  Ha en super kommende uke. Klem :O)

  SvarSlett
 2. Jeg har også prøvd hakking for en stund siden, men det fenga meg ikke. Jeg er litt utålmodig, og vil at ting skal ta form ganske raskt. Og så gjorde jeg en del feil underveis og måtte rekke opp igjen. Sånnt liker jeg ikke, vet du, så det ble med det ene forsøket. (kanskje senere en gang...) Og nålbinding er også noe jeg vil prøve, men har hørt at det også tar lang tid, så jeg holder meg til hekling og strikking sålenge...for her skal det gå unna!
  Halsen så deilig, myk og varm ut. Det beste er at det blir brukt!

  SvarSlett
 3. Denne må være god å ha i bakken, særlig i slik kulde da. Jammen tilsvarer det mange kalde grader når de suser nedover i full fart. Brrrr. Tøffe ungdommer altså.

  SvarSlett
 4. Imponert over alt det flotte du lager med hakkenålen! Denne halsen så deilig og varm ut, heldige dattera :-)

  SvarSlett
 5. Perfekt for din sporty datter.:))

  SvarSlett
 6. Så flott datter og hals til henne. Du skal se det blir en hit og at du får bestilling fra vennene hennes :-)

  SvarSlett
 7. Jo, dette ble bra.
  Hakking har jeg aldri gjort, men har nettopp lært hvordan, men det er sikkert bare en vanlig måte og ikke noe spesielt.

  Og ull er tingen - både for store og små:)

  SvarSlett
 8. Dette var en vri på hakking jeg ikke har hørt om!
  Den ble VELDIG fin!

  SvarSlett
 9. Herlighet sa kaldt.
  Takk of pris at hun har deg til og strikke noe varmt.
  Hvordan gar det med lungene og pusten da det er sa kaldt?
  For hape det blir varmer tider hos dere snart.
  klem
  fra meg.

  SvarSlett
 10. Åh, den halsen så deilig ut! En drøm både for proff-alpinistene og oss andre som oftest observerer gjennom tv-sjermen... Kanskje et perfekt hakkeprosjekt til OL-tittingen de nærmeste ukene?

  SvarSlett
 11. Hei, hei... :O)
  For en flott hals du har hakket..., tipper den gjør nytten sin, sånn at barna slipper å fryse.Du har laget så utrolig mye flott i det siste, har scrollet meg nedover å kikket..., likte vledig gode både selbuvottene son du teststrikket og de andre som du vant konkuransen med(gratulerer)... :O)

  Takk for de alltid koselige kommentarene på bloggen min... :O)

  klem

  SvarSlett
 12. Siden jeg så optimistisk tenkte at jeg skulle ta meg en Oslo-tur i morgen og hilse på dere damene, så må jeg bare meddele at viljen er større enn evnen, så jeg må bli hjemme :( dessverre.
  Når kl blir 14 skal jeg ta en kaffe og den siste sjokoladebiten Ruth sendte fra Skotland og så skal jeg "innbilde meg" at jeg sitter sammen med dere. Kos dere kjempemasse, heldiggriser. Hils så mye.

  SvarSlett
 13. Så deilig hals, i fotte farger. Kjekt med litt kontrast til all annen "plæstik".

  SvarSlett
 14. Hej Anne!
  Mitt Koigu garn har vänner köpt till mig när de varit i New York och köpt det på garnaffären Purl.
  Hoppas du hittar det nånstans.
  varm hälsning f Sillen

  SvarSlett